ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Επαναφέρεται ο φόρος υπεραξίας για τα ακίνητα το 2018

επαναφέρεται-ο-φόρος-υπεραξίας-για-τα-363664

Εντός 2018 αναμένεται να επανέλθει ο φόρος υπεραξίας για τα ακίνητα, γεγονός που θα δημιουργήσει προσκόμματα σε όσους ιδιοκτήτες θελήσουν να πουλήσουν σπίτια και οικόπεδα.

Ο φόρος ο οποίος ανεστάλη για το 2015, το 2016 και το 2017 έρχεται και πάλι στο προσκήνιο καθώς περιλαμβάνεται στις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ο φόρος υπεραξίας υπολογίζετια βάσει του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει:

1. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου

2. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμής της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ

3. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου