ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα προκατασκευασμένα σπίτια

τι-πρέπει-να-γνωρίζετε-για-τα-προκατασ-518029

Της Γραμματής Μακλατσή, Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει πολύ έδαφος στον κλάδο της οικοδομής τα προκατασκευασμένα σπίτια, κυρίως σε αυτούς που διαθέτουν το οικόπεδο, αλλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να χτίσουν το σπίτι που θέλουν. Θα πρέπει όμως οι ενδιαφερόμενοι να είναι πολύ προσεκτικοί και να συμβουλεύονται το μηχανικό τους, για να μην πέφτουν στις παγίδες των εταιρειών που πουλούν «προκάτ» σπίτια και τα διαφημίζουν μάλιστα ότι δεν χρειάζονται και Οικοδομική Άδεια.

Τι είναι τα προκάτ σπίτια;

Προκατασκευασμένη κατοικία ή «προκάτ» σύμφωνα με τον οικοδομικό κανονισμό είναι η κατασκευή που αποτελείται από συναρμολογούμενα και αποσυναρμολογούμενα δομικά στοιχεία πιστοποιημένα από αρμόδιο φορέα που τοποθετούνται σε σταθερή βάση.

Μπορώ να κτίσω προκάτ όπου θέλω ;

Όχι. Υπάρχουν περιοχές, όπως το Πήλιο που έχει ειδικούς όρους δόμησης και συγκεκριμένα μορφολογικά στοιχεία δόμησης, που ελέγχονται από το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο. Επίσης υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχές, παραλιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι κλπ. στις οποίες απαγορεύεται η εγκατάσταση προκατασκευασμένων – λυόμενων κατοικιών. Για αυτό πριν καταλήξετε σ’ αυτή τη λύση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μηχανικό που θα εξετάσει την καταλληλότητα του οικοπέδου σας.

Απαιτείται Οικοδομική Άδεια;

Ναι. Όπως και στα συμβατικά σπίτια κατατίθεται στην Πολεοδομία ( ΥΔΟΜ) πλήρης φάκελος με όλες τις απαιτούμενες μελέτες (Τοπογραφικό, Διάγραμμα Δόμησης ,Αρχιτεκτονικά, Στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, πυροπροστασία, μελέτη ενεργειακής απόδοσης κλπ)

Εχω δει στις Νέες Παγασές και σε άλλες παραλιακές περιοχές λυόμενα. Αυτά πως τα επέτρεψαν να χτιστούν;

Πράγματι υπήρξε ένα διάταγμα του έτους 1967, το οποίο επέτρεπε την τοποθέτηση λυόμενης κατοικίας για παραθεριστικούς λόγους μέχρι 50 τ.μ. σε οποιοδήποτε οικόπεδο (εντός και εκτός σχεδίου), με μία άδεια που έβγαινε πολύ εύκολα και γρήγορα απλά με ένα τοπογραφικό – οδοιπορικό και την αναφορά στον τύπο κατοικίας (αρ. πατέντας). Αυτό όμως το διάταγμα καταργήθηκε το 1996 και δεν ισχύει σήμερα. Τα υπάρχοντα όμως σπίτια είναι νόμιμα.

Μπορώ να νομιμοποιήσω μία λυόμενη κατασκευή εκτός σχεδίου;

Ναι μπορείτε να υπαχθείτε στο νόμο 4178/2013, εάν και εφόσον δεν βρίσκεται το λυόμενο μέσα σε αιγιαλό, παραλία, αρχαιολογικό χώρο, δασική έκταση ή προστατευόμενη περιοχή. Επίσης για τα σπίτια που χτίστηκαν μετά το έτος 1980 στις εκτός σχεδίου περιοχές του Πηλίου, θα πρέπει ο μηχανικός να βεβαιώσει ότι ο τρόπος δόμησής τους είναι σύμφωνος με τα μορφολογικά στοιχεία του διατάγματος του Πηλίου .

Είναι γερά και υγιεινά τα προκάτ;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλιά λυόμενα από ελενίτ και λαμαρίνα. Είναι σπίτια πιστοποιημένα, για τα οποία οι κατασκευαστές εγγυούνται τη στατικότητα, την ηχομόνωση, την προστασία από την υγρασία και ότι προβλέπει ο οικοδομικός κανονισμός. Πρόκειται για σπίτια που έχουν κανονικά θεμέλια, χρησιμοποιούν μέταλλο στον σκελετό, τσιμέντο στα θεμέλια και στις πλάκες των ορόφων, μονωτικά υλικά, αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα.

Ποια η διαφορά τους από τα κανονικά σπίτια;

Η ουσιαστική διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών με τα συμβατικά είναι ότι αποτελούνται από «μέρη» (δομικά στοιχεία), τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με βίδες ή με οξυγονοκόλληση. Επίσης τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους μπορεί να είναι βαριάς μορφής όπως είναι το μπετόν, ή ελαφριάς μορφής όπως είναι το ξύλο ή το μέταλλο.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω για την τοποθέτηση προκάτ;
Καταρχήν θα απευθυνθείτε σε ένα μηχανικό ,ο οποίος θα εξετάσει τα πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής. Στη συνέχεια κι εφόσον επιτρέπεται να χτίσετε προκάτ στο εν λόγω οικόπεδο, ο μηχανικός θα αναλάβει τη σύνταξη μελετών που απαιτούνται για την έκδοση Άδειας Δόμησης από την πολεοδομία. Στη συνέχεια σε συνεργασία με τον επιβλέποντα μηχανικό θα επιλέξετε τα πιστοποιημένα υλικά ή την εταιρείαπου προμηθεύει προκατασκευασμένα σπίτια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα ενός προκάτ;

Τα προκατασκευασμένα σπίτια προτιμούνται συνήθως γιατί έχουν:

1. Ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες

2. Απαλλαγή από το άγχος των συνεργείων

3. Ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής.

4. Μειωμένο κόστος σε σχέση με ένα συμβατικό σπίτι

Πόσο κοστίζει ένα προκατασκευασμένο σπίτι;

Οι τιμές για τα προκατασκευασμένα σπίτια κυμαίνονται με βάση αρκετούς παράγοντες όπως: το μέγεθος του σπιτιού, αν πρόκειται για ισόγειο σπίτι ή διώροφο, τα δομικά υλικά που θα επιλεγούν κ.ά..Σίγουρα όμως έχει λιγότερες κρατήσεις στο ΙΚΑ και μειωμένα μεροκάματα εργατών από ότι απαιτούνται για τα συμβατικά σπίτια. Τέλος, τα προκατασκευασμένα σπίτια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις προσφέρουν σημαντική θερμομόνωση, κάτι που σημαίνει ότι για χρόνια θα έχετε εξοικονόμηση ενέργειας καθώς επίσης θέλουν και ελάχιστες εργασίες συντήρησης .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου