ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μόνο τα αναγκαία για τη διαβίωση θα εξαιρούνται από κατασχέσεις

μόνο-τα-αναγκαία-για-τη-διαβίωση-θα-εξα-524188

Τον… μπούσουλα των κατασχέσεων, των πλειστηριασμών και των λοιπών αναγκαστικών μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων) αλλά και ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, συμπεριέλαβε σε μια εγκύκλιο 23 σελίδων ο διοικητής της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Στόχος, να αποσαφηνιστεί το νέο τοπίο όπως διαμορφώθηκε μετά και τις τελευταίες αλλαγές που επήλθαν στους σχετικούς νόμους με τις μνημονιακές παρεμβάσεις του 2015.

Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα η πρώτη προσφορά μπορούσε να στηριχτεί στην αντικειμενική αξία (κατά κανόνα πολύ υψηλότερη από την πραγματική) είναι προφανές ότι τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα δοθούν και με πολύ χαμηλότερο τίμημα

Η βασικότερη αλλαγή έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός ότι τα κατασχεμένα ακίνητα, εκτιμώνται πλέον με βάση την εμπορική τους αξία κατά τον χρόνο της κατάσχεσης ενώ αυτή είναι και η τιμή πρώτης προσφοράς στον πλειστηριασμό.

Δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα η πρώτη προσφορά μπορούσε να στηριχτεί στην αντικειμενική αξία (κατά κανόνα πολύ υψηλότερη από την πραγματική) είναι προφανές ότι τα ακίνητα που θα βγουν στον πλειστηριασμό θα δοθούν και με πολύ χαμηλότερο τίμημα.

Υπάρχουν όμως και άλλες αλλαγές που διευκολύνουν τους πλειστηριασμούς:

1. Προβλέπεται η κατάθεση από κάθε πλειοδότη, εγγυοδοσίας ίσης με το 30% της τιμής της πρώτης προσφοράς αντί του 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

2. Παρέχεται η δυνατότητα στον υπερθεματιστή να καταβάλλει το εκπλειστηρίασμα στον υπάλληλο του πλειστηριασμού και με επιταγή έκδοσης της τράπεζας και όχι μόνο με μετρητά όπως ίσχυε μέχρι τώρα

3. Ο πλειστηριασμός θα γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές ενώ οι προφορικές προσφορές θα υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.

4. Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός από 1 έως 31 Αυγούστου ενώ μέχρι πρότινος ήταν από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.

το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άυλων μετοχών που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών δεν ισχύει έναντι του δανειστή

Στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προστέθηκε παράγραφος με την οποία «το απόρρητο των κάθε μορφής καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και των άυλων μετοχών που καταχωρίζονται στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών δεν ισχύει έναντι του δανειστή που έχει δικαίωμα κατάσχεσης της περιουσίας του δικαιούχου της κατάθεσης ή της μετοχής. Το απόρρητο αίρεται μόνο για τα χρηματικό ποσό που απαιτείται για την ικανοποίηση του δανειστή».

Ένα άλλο στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά την επισήμανση ότι από τις κατασχέσεις γλιτώνουν πλέον μόνο τα απολύτως αναγκαία. Ειδικότερα, ορίζεται πως καταργούνται κατηγορίες ακατάσχετων με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την κατάσχεση πλέον τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται για να ζήσουν, τα πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους.

«Κατά την παρ. 3 του ιδίου ως άνω άρθρου καταργούνται κατηγορίες ακατάσχετων με αποτέλεσμα να εξαιρούνται πλέον από την κατάσχεση τα πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης του οφειλέτη και της οικογένειάς του, και προκειμένου για πρόσωπα που με την προσωπική τους εργασία αποκτούν όσα τους χρειάζονται να να ζήσουν, τα πράγματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την εργασία τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σελίδα 7 της εγκυκλίου.

Πιο αναλυτικά:

– Τροποποιήσεις στις διατυπώσεις της κατάσχεσης και στην προδικασία του πλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) και λοιπά συναφή θέματα, όπως:

• υιοθέτηση συστήματος πολλαπλών κατασχέσεων επί του ιδίου πράγματος,
• κατάργηση περίληψης κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θέσπισης αντ’ αυτής του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης,
• πρόσθετες επιδόσεις αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης κινητών και ακινήτων και τήρηση νέων προθεσμιών για τη διενέργεια αυτών,
• υποχρεωτικό πλέον στοιχείο της κατασχετήριας έκθεσης καθώς και του αποσπάσματος αυτής είναι και ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) των υπέρ ου και καθ’ ου η εκτέλεση,
• διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
– Τροποποιήσεις στην κύρια διαδικασία του πλειστηριασμού, αναπλειστηριασμού (κινητών και ακινήτων) και λοιπά συναφή θέματα, όπως:
• πρόβλεψη διαφορετικού τρόπου πλειοδοσίας (αναβάθμιση γραπτών προσφορών),
• τροποποίηση χρονικού διαστήματος απαγόρευσης διενέργειας πλειστηριασμού ή αναπλειστηριασμού από 1 έως 31 Αυγούστου (με εξαίρεση τον πλειστηριασμό πλοίων και αεροσκαφών ή πραγμάτων που πρόκειται να υποστούν φθορά,
• πρόβλεψη περί έντοκης κατάθεσης από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού του εκπλειστηριάσματος στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θεσμοθέτηση αυτής ως ακατάσχετης κλπ,
• διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων της περίληψης πράξης αναπλειστηριασμού ή της δήλωσης επίσπευσης / συνέχισης πλειστηριασμού από τον ίδιο ή άλλο δανειστή, με επιμέλεια του υπαλλήλου του πλειστηριασμού.

-Σύντμηση προθεσμίας άσκησης αναγγελίας δανειστών το αργότερο (5) ημέρες πριν από τον πλειστηριασμό,

– Τροποποιήσεις στις ρυθμίσεις για την κατάταξη απαιτήσεων των αναγγελθέντων δανειστών καθώς και ως προς την είσπραξη / επιστροφή εκπλειστηριάσματος καταταγέντων δανειστών.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου