ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Aδεια Λειτουργίας Επιχείρησης -Τι πρέπει να προσέχουμε;

aδεια-λειτουργίας-επιχείρησης-τι-πρέπ-606219

Της Γραμματής Μακλατσή,

Τοπογράφου, Πολεοδόμου Μηχανικού

baklatsi@yahoo.gr

Σήμερα λόγω της μεγάλης ανεργίας, πολλοί είναι αυτοί που επιχειρούν να ανοίξουν με τα λίγα χρήματα που διαθέτουν ένα κατάστημα π.χ. καφέ, εστιατόριο, αρτοποιείο, παντοπωλείο, κρεοπωλείο κ.λπ. ή να αξιοποιήσουν το πτυχίο τους με μια επιχείρηση π.χ. φροντιστήριο, παιδικός σταθμός, γυμναστήριο, κομμωτήριο, κέντρο αισθητικής κ.λπ. Οι περισσότεροι όμως κάνουν το λάθος πρώτα να παίρνουν ένα διακοσμητή για να φτιάξουν έναν ωραίο χώρο και στο τέλος «τρέχουν» για την έκδοσης της Άδειας Λειτουργίας.

*Ποιο είναι λοιπόν το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε;

  • Αφού επιλέξουμε το χώρο, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν μηχανικό ο οποίος θα εξετάσει καταρχήν τη νομιμότητα του κτιρίου σύμφωνα με την Οικοδομική Άδεια και τα σχέδια της Πολεοδομίας.
  • Ο μηχανικός εξετάζει αν σύμφωνα με τις πολεοδομικές, κτιριολογικές, υγειονομικές, πυροσβεστικές και άλλες διατάξεις που ισχύουν, μπορεί να εκδοθεί Άδεια Λειτουργίας για την δραστηριότητα που θέλουμε.
  • Επίσης ζητάμε να μάθουμε αν υπάρχει κανονισμός οικοδομής και εξασφαλίζουμε με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή τη συναίνεση των ενοίκων.
  • Το επόμενο βήμα είναι, εφόσον απαιτείται, η κατάθεση στην Πολεοδομία του φάκελο για τη Προέγκριση Άδειας Λειτουργίας.

*Πήρα την Προέγκριση. Μπορώ να λειτουργήσω;

Όχι, γιατί με το έγγραφο αυτό δίνεται η σύμφωνη γνώμη του δήμου, ότι επιτρέπεται από το πολεοδομικό σχέδιο στην περιοχή η λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης και άρα μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης.

Προσοχή όμως η Προέγκριση δεν είναι Άδεια Λειτουργίας!

*Πως διαμορφώνουμε το χώρο;

Εκτός από την διακοσμητική άποψη που είναι πολύ σημαντική, θα πρέπει να γίνει από τον μηχανικό η κάτοψη. Δηλαδή αποτυπώνονται με τα ακριβή εμβαδά τους και τις διαστάσεις τους όλοι οι χώροι (πχ W.C., κουζίνα, παρασκευαστήριο, αποθήκη, αίθουσα παραμονής του κοινού, σκάλα κ.λπ.) καθώς η αποτύπωση του αναγκαίου εξοπλισμού.

*Θέλω να αλλάξω την διαρρύθμισή του. Τι πρέπει να γίνει;

Ανάλογα με την περίπτωση χρειάζεται είτε Άδεια δόμησης, όταν έχουμε αλλαγή στατικής μελέτης ή των μηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου, είτε Άδεια Μικρής Κλίμακας για την τροποποίηση των εσωτερικών χώρων, εξωτερικούς χρωματισμούς, επισκευή επιχρισμάτων, επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων, είτε τέλος Έγγραφη Ενημέρωση (48η Άδεια), για κατασκευές με γυψοσανίδα χωρίς να γκρεμίσουμε τοίχο, για εξωτερικούς χρωματισμούς όταν δεν απαιτούνται ικριώματα, αλλαγές δαπέδων και επενδύσεων τοίχων, η συντήρηση εγκαταστάσεων- αγωγών, η αντικατάσταση κουφωμάτων κλπ.

*Διάβασα ότι πλέον οι άδειες βγαίνουν γρήγορα χωρίς την έγκριση του Υγειονομικού ! Ισχύει;

Πράγματι, πολλές είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες γρήγορα μπορούν να λειτουργήσουν με μια γνωστοποίηση στον αρμόδιο φορέα συμπληρώνοντας ο υπεύθυνος ένα ερωτηματολόγιο και καταθέτοντας μόνο τα δικαιολογητικά.

Προσοχή όμως, γιατί πρέπει να τηρούνται όλες οι πολεοδομικές, κτιριολογικές, πυροσβεστικές, υγειονομικές και άλλες διατάξεις. Ο φάκελος με όλα τα απαιτούμενα σχέδια, έγγραφα, άδειες κλπ πρέπει να βρίσκεται στην επιχείρηση. Σε περίπτωση ελέγχου η μη τήρηση της νομιμότητας οδηγεί στη σφράγιση του καταστήματος.

*Επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων;

Ναι, μπορούν στον ίδιο χώρο να στεγάζονται επιχειρήσεις διαφορετικής κατηγορίας. Παράδειγμα ένα πρατήριο άρτου και ένα αναψυκτήριο ή ένα κομμωτήριο και ένα καφέ. Αρκεί βέβαια, η κάθε επιχείρηση να είναι διαχωρισμένη, να έχει το απαιτούμενο εμβαδό και να πληρεί τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.

*Το κτίριο έχει Οικοδομική Άδεια, αλλά ο μηχανικός επιμένει ότι δεν μπορεί να βγει η Άδεια Λειτουργίας. Γιατί;

Ο μηχανικός κάνοντας αυτοψία στο κτίριο κάνει αντιπαραβολή της πραγματικής κατάστασης με τα σχέδια της Πολεοδομίας, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις όπως: αλλαγή χρήσης του κτιρίου (π.χ. μετατροπή κατοικίας σε κατάστημα) ή πατάρια που δεν έχουν δηλωθεί, χώροι που έχουν μεγαλώσει, καταστήματα που διαχωρίστηκαν ή ενώθηκαν, τότε θα πρέπει, για να μπορέσουμε να πάρουμε Άδεια Λειτουργίας, οι αυθαιρεσίες να ρυθμιστούν με βάση τον ισχύοντα νόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου