ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Ριζικές αλλαγές στα ακίνητα με στόχο την αύξηση εσόδων

ριζικές-αλλαγές-στα-ακίνητα-με-στόχο-τ-818176

Αλλάζει τα πάντα στη φορολογία μέσα στο 2017 το υπουργείο Οικονομικών

Ριζικές αλλαγές σε όλο το φάσμα της φορολογίας των ακινήτων ετοιμάζει για το 2017 το υπουργείο Οικονομικών. Με στόχο την αύξηση των φορολογικών εσόδων αλλά και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συσταθεί ειδική επιτροπή που μελετά κάθε πτυχή του ζητήματος της φορολόγησης των ακινήτων. Η επιτροπή αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της με προτάσεις στην ηγεσία του υπουργείου το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις για τις αλλαγές και να τεθούν σε ισχύ από το επόμενο έτος.

Φορολογία ακινήτων

Οσον αφορά στη φορολογία των ακινήτων στο τραπέζι της επιτροπής πρόκειται να πέσει:

• Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος υπολογίζεται σήμερα με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ο συντελεστής του φόρου ήταν μέχρι και το 2013 στο 8% έως 10% και μειώθηκε προκειμένου να δοθεί το φιλί της ζωής στην κτηματαγορά.

• Τα αφορολόγητα του φόρου μεταβίβασης για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο είναι 200.000 ευρώ, για τον έγγαμο 250.000 και προσαυξάνεται κατά 25.000 για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθούν τα αφορολόγητα όρια προκειμένου να ακολουθήσουν την πτωτική πορεία των αντικειμενικών αξιών.

• Οι κλίμακες και οι συντελεστές των φόρων κληρονομιάς, γονικών παροχών και δωρεών. Το αφορολόγητο της πρώτης κλίμακας που αφορά κληρονομιές σε παιδιά και εγγόνια είναι 150.000 ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 150.000 ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου είναι μόλις 1%.

• Νέες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος σχεδιάζεται να αλλάξει εκ νέου το 2017 καθώς στόχος είναι να υπολογίζεται με βάση τις νέες εμπορικές τιμές των ακινήτων. Αυτό που δεν πρόκειται να αλλάξει είναι ο εισπρακτικός στόχος του φόρου που θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακόμη στα επίπεδα των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να επανεξεταστεί η σκοπιμότητα των παρακάτω φορολογικών απαλλαγών:

•Της έκπτωσης 10% από το φόρο για τις ιατρικές δαπάνες εφόσον ξεπερνούν το 5% του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου.

•Της έκπτωσης 10% από το φόρο για τις δωρεές.

•Των εκπτώσεων για τους ανάπηρους και τους κατοίκους σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 3.100 ευρώ.

•Των ειδικών απαλλαγών από την τεκμαρτή φορολόγηση των φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου