ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Αντιδράσεις για τα μορφολογικά στοιχεία παραδοσιακών οικισμών

αντιδράσεις-για-τα-μορφολογικά-στοιχ-102679

Οι αρχιτέκτονες λένε ότι απαξιώνουν το ρόλο τους και τις γνώσεις τους

Εναντιώνεται στη δημιουργία «αρχιτεκτονικών συνταγών» και «στείρων» μορφολογικών τυπολογιών προς αντιγραφή, που εγκλωβίζουν και κατά συνέπεια ακυρώνουν την αρχιτεκτονική δημιουργία και έκφραση οι αρχιτέκτονες Μαγνησίας. Σε ανοιχτή εκδήλωση στις 12 Φεβρουαρίου 2016 στο πλαίσιο διαβούλευσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έγινε αναλυτική παρουσίαση – συζήτηση για τη «Μελέτη Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής, στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων, των περιφερειακών ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας ενημερώνει ότι κατά τη διάρκειά της τέθηκαν σειρά ερωτημάτων και οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν ομόφωνα ότι είναι αντίθετοι με την τυποποίηση των μορφολογικών κανόνων δόμησης καθ’ ότι κάθε οικισμός και κάθε κτίριο αποτελεί μοναδική περίπτωση.

Επιπλέον, τάσσονται κατά της απαξίωσης και τυποποίησης του επαγγέλματός τους, στην απαξίωση του αντικειμένου σπουδών του αρχιτέκτονα και της επιστημονικής και επαγγελματικής του επάρκειας στη γνωστική περιοχή της αρχιτεκτονικής.

Θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας είναι ότι η πιθανή εφαρμογή της συγκεκριμένης μελέτης με τη θεσμοθέτηση μορφολογικών κανόνων δόμησης, θα απαξιώσει το ρόλο του αρχιτέκτονα και τις γνώσεις του στο αντικείμενο και θα δημιουργήσει τη βάση για τη χρήση μελλοντικής βιβλιοθήκης μιας πλατφόρμας κανόνων, με συνέπεια την αλλοίωση του παραδοσιακού οικιστικού τοπίου και τη διαιώνιση των υπαρχόντων παραδειγμάτων προς αποφυγή.

«Το δομημένο περιβάλλον είναι «ζωντανό» και διεκδικεί δυναμικό ρόλο στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική συνέχεια στον χώρο μας. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η εξέλιξη. Μια εξέλιξη που πατάει γερά στην συνέχιση των πρακτικών και της επιστήμης με κριτήρια, με παρακολούθηση και με αξιολόγηση» επισημαίνει χαρακτηριστικά εκ μέρους του Συλλόγου η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, Μαρία Μπρούζγου.

Οι μηχανικοί που παρευρέθησαν στη συζήτηση, διατύπωσαν τις απόψεις τους μέσα από την επαγγελματική τους εμπειρία στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου αλλά και στους μικρούς οικισμούς του Ν. Μαγνησίας. Εθεσαν ερωτήματα για το ποια είναι η βάση στην οποία συντάχθηκε αυτή η μελέτη, ποιοι είναι οι κατευθυντήριοι άξονές της, ποιος είναι ο στόχος της και ποιος θα είναι ο ρόλος της στο μέλλον, τι αλλαγές θα επιφέρει στην επαγγελματική δραστηριότητα των αρχιτεκτόνων, τι επίδραση θα είχε η θεσμοθέτησή της, κατά την εφαρμογή της από του ελεγκτικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, διατύπωσαν προτάσεις. Σύμφωνα με αυτές η εν λόγω μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν συμβουλευτικό οδηγό και όχι τυπολόγιο μορφολογικών κανόνων με στόχο να αποτελέσει ένα από τα εργαλεία για την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Οι αρχιτέκτονες επισημαίνουν επίσης ότι οι προτεινόμενες μελέτες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως υλικό προς αξιολόγηση σε συνδυασμό με τις χωροταξικές μελέτες ΣΧΟOΑΠ και το υφιστάμενο Π.Δ. του Πηλίου κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου