ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

GLP Values: Capital controls και στην αγορά ακινήτων

glp-values-capital-controls-και-στην-αγορά-ακινήτων-411033

Σε ένα νέο κύκλο περαιτέρω υποχώρησης των αξιών έχει εισέλθει η αγορά ακινήτων με δεδομένη την εφαρμογή του τρίτου πλέον προγράμματος που αναμένεται να συρρικνώσει το ΑΕΠ της χώρας αθροιστικά κατά 5,75% στη διετία 2015-2016 σύμφωνα και με επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Aυτό αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η εταιρεία ορκωτών εκτιμητών & διαπιστευμένων συμβούλων ακίνητης GLP Values.

Ως εκ τούτου, οι όποιες θεωρήσεις υπήρξαν για κλείσιμο του προηγούμενου προγράμματος και αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το 2015, που θα αναχαίτιζαν τυχόν πρόσθετες ρευστοποιήσεις και σταδιακά θα εξισορροπούσαν την προφορά με την ζήτηση ακινήτων αποτελεί πλέον ένα μη βιώσιμο σενάριο.
Σύμφωνα με την τακτική έκθεση του Τμήματος Ανάλυσης και Επικοινωνίας της εταιρείας GLP Values, που δόθηκε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2014,η εφαρμογή του 2ου Προγράμματος (2012-2014) μείωσε τις τιμές των ακινήτων κατά ένα μέσο ποσοστό που κυμάνθηκε στο εύρος του 22-25%.

Με την εξειδίκευση των νέων μέτρων κρίνεται αναμενόμενη μια περαιτέρω μέση υποχώρηση των τιμών στο 12-18% ανάλογα με την κατηγορία και τα επι μέρους χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου.
Για παράδειγμα στα οικιστικά ακίνητα η πτώση των τιμών μπορεί να κινηθεί προς το άνω εύρος του 18% λόγω του μεγαλύτερου όγκου πωλητών που θα καταγραφεί συγκριτικά με τους αντίστοιχους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων.

Συμπερασματικά οι τεχνικές παράμετροι που θα επιτείνουν την διολίσθηση των τιμών σύμφωνα με την GLP Values είναι οι ακόλουθες:

1) Οι αγοραστές θα μειώσουν περαιτέρω την τιμή διαπραγμάτευσης αφού ήδη έχει σωρρευθεί μια πρόσθετη περίοδος αβεβαιότητας της τάξης των 7 μηνών από την ημερομηνία προκήρυξης εκλογών μέχρι σήμερα.

2) Η περιορισμένη ρευστότητα που διαθέτουν οι πρωταγωνιστές της αγοράς αυτής λόγω της διατήρησης των capital controls

3)Η αναβολή της μείωσης των αντικειμενικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου