ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

«Πάγωσε» η κτηματαγορά λίγες ώρες μετά την αναγγελία του δημοψηφίσματος

πάγωσε-η-κτηματαγορά-λίγες-ώρες-μετ-443523

Εν αναμονή των εξελίξεων και ο κόσμος των μεσιτών

Φύλλο δεν κινείται στην κτηματαγορά του Βόλου και της Μαγνησίας. Από την αναγγελία του δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου σταδιακά έπαυσαν να χτυπούν τα τηλέφωνα στα μεσιτικά γραφεία ακόμη και για τις ενοικιάσεις γκαρσονιερών από φοιτητές.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Από την Παρασκευή δεν υπάρχει κίνηση. Καθώς έκλεισαν οι Τράπεζες τη Δευτέρα, όλος ο κόσμος παρακολουθεί τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις και όπως είναι φυσικό δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον» είπε ο μεσίτης κ. Ιωάννης Καραγιάννης.

Τα συμβόλαια για την αγορά κατοικίας «πάγωσαν», ενώ το ενδιαφέρον για ενοικιάσεις σημείωσε κατακόρυφη πτώση. «Περιμένουμε κι εμείς να δούμε τι θα γίνει. Ευελπιστούμε σε μία νέα συμφωνία ώστε να λειτουργήσει εκ νέου η κτηματαγορά» πρόσθεσε ο ίδιος και υπενθύμισε ότι το 2015 είχε ξεκινήσει με θετικά μηνύματα για την αγορά ακινήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Τζαμτζής είπε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις πιο απλές διαδικασίες. «Από τη Δευτέρα δεν γίνονται τηλέφωνα ούτε για ενοικιάσεις γκαρσονιερών από φοιτητές. Τα συμβόλαια ούτως ή άλλως είχαν περιοριστεί τον τελευταίο μήνα. Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ωστόσο σταμάτησαν τα πάντα» είπε ο ίδιος.

Για την κτηματαγορά είναι φυσικό επακόλουθο να μην υπάρχει ενδιαφέρον για ακίνητα ή ενοικιάσεις εν μέσω τόσο σοβαρών εξελίξεων. Ομως, είπε ο κ. Τζαμτζής, είπε ότι μέχρι και το Μάιο γίνονταν αγορές. Τις τελευταίες είκοσι μέρες το ενδιαφέρον ελαττώθηκε και πλέον νέκρωσαν τα πάντα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η κτηματαγορά στον 5ο χρόνο της οικονομικής κρίσης παλεύει να επιβιώσει με όποιες δυνάμεις της έχουν απομείνει. Η υγιής λειτουργία της επηρεάζει σειρά επαγγελμάτων αφού συνδέεται άμεσα με την οικοδομή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), σε πανελλαδικό επίπεδο εμφανίζονται πλέον ως ενεργά μόλις 8.000 μεσιτικά γραφεία, έναντι 18.000 πριν από λίγα χρόνια. Σημειωτέον ότι σε πολλές περιπτώσεις μεσίτες έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο του γραφείου τους, κάνοντας μεταφορά έδρας, συνηθέστερα στο σπίτι τους. Με τον τρόπο αυτό, συνεχίζουν να εργάζονται ως αυταπασχολούμενοι, χωρίς όμως να διαθέτουν υπαλληλικό προσωπικό.

Παράλληλα, ακόμα κι όσα γραφεία έχουν παραμείνει στην αγορά είναι δεδομένο ότι δεν απασχολούν τον ίδιο αριθμό εργαζόμενων με την περίοδο πριν από την κρίση. Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η πραγματική κρίση του κλάδου, καθώς ο αριθμός των απασχολούμενων στον μεσιτικό κλάδο έχει υποχωρήσει πάνω από 50% τα τελευταία χρόνια,

Με βάση τα σχετικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), στον κλάδο της Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας, δηλαδή στα μεσιτικά γραφεία, στις εταιρείες ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων και στη δραστηριότητα της αγοραπωλησίας ιδιόκτητων ακινήτων, το τέταρτο τρίμηνο του 2014 απασχολούνταν μόλις 5.100 εργαζόμενοι, έναντι 303.300 το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου