ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Μείωση 31,6% κατέγραψαν οι τιμές των γραφειακών χώρων μεταξύ 2010- 2014

μείωση-316-κατέγραψαν-οι-τιμές-των-γραφε-647974

Σωρευτική μείωση 31,6% κατέγραψαν πανελλαδικά οι τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία που παρουσιάσθηκε σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, υπό την εποπτεία του νέου Υποδιοικητή Θεόδωρου Μητράκου κατήρτισε δείκτες για τις αγοραίες και μισθωτικές αξίες και τις αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων στην ελληνική αγορά. Για την κατασκευή των δεικτών επαγγελματικών ακινήτων συγκεντρώθηκαν πρωτογενή στοιχεία από τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), τις εμπορικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς και από άλλους φορείς όπως ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων ακινήτων, διαχείρισης χαρτοφυλακίων, ανάπτυξης ακινήτων, κτηματομεσιτικά γραφεία και το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών.

Τα στοιχεία των επαγγελματικών ακινήτων που συγκεντρώθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος αφορούν σε περίπου 61.000 εγγραφές από το πρώτο εξάμηνο του 2006 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σύμφωνα με αυτά:

  • Η σωρευτική μείωση των τιμών των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 31,6% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία) και είναι περίπου ίδια σε όλες τις επιμέρους περιοχές (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, υπόλοιπη Ελλάδα).
  • Η μείωση των τιμών των γραφείων, η οποία περιορίζεται σταδιακά κατά τα τελευταία εξάμηνα, ανήλθε στο 6,9% το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013.
  • Η σωρευτική μείωση των μισθωμάτων γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών από το πρώτο εξάμηνο του 2010 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2014 εκτιμάται στο 26,9%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ανήλθε στο 29,6%. Η αποκλιμάκωση των μισθωμάτων γραφείων συνεχιζόταν με έντονους ρυθμούς πρώτο εξάμηνο του 2014 (10,7%), καθώς εντείνεται η επαναδιαπραγμάτευση των ενεργών μισθώσεων και αυξάνεται η προσφορά γραφειακών χώρων.
  • Σωρευτικά, η πτώση των τιμών των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών (σε ονομαστικούς όρους) κατά το πρώτο εξάμηνο 2014 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2010, ανήλθε κατά μέσο όρο σε 28,8% για το σύνολο της χώρας (προσωρινά στοιχεία), ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την Αθήνα ήταν 30,5%. Η μείωση των τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013 ανήλθε στο 9,1% για το σύνολο της Ελλάδος.
  • Η μείωση των μισθωτικών αξιών καταστημάτων σε πρωτεύουσες εμπορικές θέσεις την περίοδο 2010-2014 εκτιμάται σωρευτικά στο 31,0%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός μείωσης για την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας ήταν 31,6%.
  • Οι επαρχιακές πόλεις της Ελλάδος κατά την περίοδο της κρίσης εμφανίστηκαν ελαφρώς πιο ανθεκτικές σε σχέση με την Αθήνα, καθώς τα καταστήματα του δείγματος καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος με περιορισμένη προσφορά ακινήτων αντίστοιχων προδιαγραφών. Ωστόσο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο ρυθμός μείωσης των μισθωμάτων για την υπόλοιπη Ελλάδα (πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης) ανήλθε περί το 13%, ενώ για το σύνολο της χώρας στο 9,5%.

Θ.Κ./Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου