ΠΟΛΟ

«Κάτω από τη σκιά των Μύθων» η τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Νέων Γυναικών

κάτω-από-τη-σκιά-των-μύθων-η-τελετή-έν-712251

Με μια εντυπωσιακή τελετή στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2013 στις 8.15 το βράδυ, ανοίγει η αυλαία του 10ουΠαγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο Νέων Γυναικών που διοργανώνουν στο Βόλο η Παγκόσμια Κολυμβητική Ομοσπονδία (FINA), η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΚΟΕ), η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου και ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου.

Η τελετή είναι αφιερωμένη στις αθλήτριες από 15 χώρες της υφηλίου που θα πάρουν μέρος στους αγώνες, στους φιλοξενούμενους παράγοντες του αθλητισμού που υλοποιούν τη διοργάνωση και στους επισκέπτες της περιοχής. Στόχος είναι να αποτελέσει ένα θερμό καλοσώρισμα στους Έλληνες και ξένους εκπροσώπους του αθλητισμού και ένα έναυσμα για να ξεκινήσουν δυναμικά την προσπάθειά τους οι αθλήτριες του πόλο.
Η τελετή θα ξεκινήσει με την παρέλαση των ομάδων, τις οποίες θα οδηγούν και θα συνοδεύουν εκπρόσωποι Συλλόγων της Θεσσαλίας ντυμένοι με εντυπωσιακές τοπικές φορεσιές. Η παρέλαση των αθλητριών έχει ως στόχο την παρουσίαση των ομάδων στο κοινό της πόλης που καλείται να παρακολουθήσει τους αγώνες και να εμψυχώσει τις αθλήτριες. Ηχητικά την παρέλαση θα συνοδεύει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βόλου.
Με το πέρας της παρέλασης και την τακτοποίηση των αθλητριών στις εξέδρες, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον Δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτινιώτη.
Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής
Κεντρική ιδέα του καλλιτεχνικού προγράμματος της τελετής έναρξης, αποτελεί η διαχρονία του Θεσσαλικού Πολιτισμού, οι Μύθοι που δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλική γη και ταξίδεψαν ανά τον κόσμο μέσα από τα έργα καλλιτεχνών.
Θα προβληθεί αρχικά 4’ video με πλάνα από Θεσσαλικές περιοχές, σύνδεση με τους μύθους και εμφάνιση έργων τέχνης που οι δημιουργοί τους εμπνεύστηκαν από τους μύθους. Όλυμπος – Θεοί του Ολύμπου – Πήλιο – Κένταυροι – Παγασητικός Κόλπος – Θέτιδα και Αχιλλέας – Αρχαία Ιωλκός – Αργοναυτική Εκστρατεία – Άλκηστις και Άδμητος.
Πίνακες καλλιτεχνών από την Αναγέννηση έως τους σύγχρονους ζωγράφους αποδεικνύουν το «ταξίδι» των θεσσαλικών μύθων ανά τον κόσμο και τη σημαντική πηγή έμπνευσης που αποτελούν διαχρονικά οι μύθοι αυτοί για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Το κλείσιμο του video με το μύθο της «Άλκηστις» δεν είναι τυχαίο. Αμέσως μετά, η Άλκηστις «ζωντανεύει» επί σκηνής από τη σοπράνο Αναστασία Μπάρδα, η οποία ερμηνεύει την άρια «Divinites du Styx» από την ομώνυμη όπερα του Gluck. Το συγκεκριμένο κομμάτι αποδεικνύει περίτρανα το «ταξίδι» του τοπικού μύθου ανά τον κόσμο μέσα στους αιώνες.
Στη Μαγνησία γεννήθηκε ο μύθος, ακολούθησε η τραγωδία του Ευριπίδη, το θέμα πέρασε στα χέρια των ζωγράφων της Αναγέννησης και της περιόδου του ρομαντισμού, ενώ ακολούθησαν και μουσικές συνθέσεις με αποκορύφωμα τις όπερες των Lully και του Gluck.
Η Άλκηστις αποτελεί πια παγκόσμιο σύμβολο γυναίκας, σύμβολο ευγενικού αγώνα και αφοσίωσης στο σκοπό. Η απόδοση της άριας από τη σοπράνο ξεκινά με την κλασική ενορχήστρωση, την ακολουθεί με τη διακριτική του παρουσία τρίο χορευτριών, ώσπου ο ρυθμός αλλάζει. Πρόκειται για μία ενορχήστρωση που δημιουργήθηκε ειδικά για την τελετή, μπλέκει στο κλασικό κομμάτι και δημιουργείται πια μία εκτέλεση του έργου δυναμική που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο κοινό. Μία δυναμική Άλκηστις, θα καλωσορίσει τις αθλήτριες, θα τους «κλείσει» το μάτι μέσα από την μακραίωνη ιστορία της.
Θα ακολουθήσει εικοσάλεπτο μουσικό πρόγραμμα live, με σύγχρονες rock μελωδίες αφιερωμένες στις αθλήτριες, κατά τη διάρκεια των οποίων στην οθόνη θα προβάλλονται συνθήματα για το καλωσόρισμα των αθλητριών αλλά και για την εμψύχωσή τους ως προς τους αγώνες που ακολουθούν.
To rock πρόγραμμα θα κλείσει με τη θρυλική «Μισιρλού», τη λαϊκή ελληνική μελωδία που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1931 και στη συνέχεια ακολούθησε «διεθνή καριέρα». Το τραγούδι διασκευάστηκε αρχικά σε ρυθμούς jazz στη συνέχεια όμως έγινε γνωστό στην Αμερική από τον κιθαρίστα Dick Dale, ακολούθησε η διασκευή των Beach Boys και το κομμάτι «απογειώθηκε» όταν επελέγη από τον Κουέντιν Ταραντίνο ως το soundtrack της ταινίας “Pulp Fiction”. H περιπλάνηση της «Μισιρλού» συνεχίζεται ανά τον κόσμο, παρουσιάστηκε στη rock εκδοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τα σύγχρονα rock και pop συγκροτήματα συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνουν επανεκτελέσεις της στα άλμπουμ τους.
Η διαχρονικότητα του ελληνικού και θεσσαλικού πολιτισμού δεν αναδεικνύεται στην τελετή μόνο με την επιρροή ως προς τον παγκόσμιο πολιτισμό. Η παράδοση της περιοχής που ανανεώνεται και συνεχίζεται, θα παρουσιαστεί στο φιλοξενούμενο κοινό μέσα από «πινελιές» θεσσαλικής παράδοσης, καθώς την παρέλαση θα συνοδεύουν μέλη συλλόγων με τις τοπικές τους φορεσιές, ενώ το σημερινό πολιτισμικό επίπεδο αναδεικνύεται από μουσική σύνθεση που έγραψε ειδικά για τους αγώνες ο μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Β. Τασούδης.
Το γεγονός επίσης ότι όλοι οι υψηλότατου επιπέδου καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πολυθέαμα είναι βολιώτες, αποδεικνύει τη σημερινή δύναμη του πολιτισμικού στοιχείου της περιοχής.
Η σοπράνο Αναστασία Μπάρδα ερμηνεύει μία από τις απαιτητικότερες άριες του παγκόσμιου ρεπερτορίου και μάλιστα σε ανοιχτό χώρο, η χορογράφος Κατερίνα Σαρρή «τολμά» να χορογραφήσει το κομμάτι της άριας σε μία ειδική εκτέλεση όπου η κλασική ενορχήστρωση «μπλέκει» με σύγχρονους ήχους σε μία ιδιαίτερη απόδοση της μελωδίας, ενορχηστρωμένης από το Γιώργο Ζαγόρη. Η χορογράφος συνοδεύεται από δύο νεαρές χορεύτριες που τονίζουν το μέλλον του Χορού στην πόλη μας.
Το μουσικό σχήμα των Ζωής Τζαλαβρέτα, Δημήτρη Δεμίρη, Παναγιώτη Μπερλή, Άγγελου Τσιριγωτάκη και Βαγγέλη Χάνου, δεν ερμηνεύει απλά δύσκολα rock κομμάτια, ενορχηστρώνει παράλληλα τη μουσική ώστε να υλοποιηθεί ένα ιδιαίτερο σμίξιμο κλασικού και σύγχρονου ήχου. Η ερμηνευτική ικανότητα της τραγουδίστριας και τα «σόλο» των μουσικών θα εντυπωσιάσουν το κοινό.
Ο σκηνοθέτης της τελετής Σπύρος Μαβίδης μετά την εμπειρία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων του 2011 και του 2012 θέλησε να παρουσιάσει μία διαφορετική όψη της περιοχής στο ξένο κοινό. Την όψη μιας Ελλάδας που έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ενός τόπου που ακόμη και κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχει την υποδομή και το κουράγιο να διοργανώνει πολιτισμικές δράσεις με διεθνή χαρακτήρα, στηριζόμενος αποκλειστικά στις ικανότατες τοπικές δυνάμεις.
Παράλληλα, το σκεπτικό του για το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής συνδυάζεται και με την ψυχολογία των αθλητριών, με την ανάγκη τους για ένα θερμό καλωσόρισμα το οποίο θα τους δώσει στιγμές κεφιού και χαλάρωσης για να ξεκινήσουν από την επομένη τη μάχη για τη νίκη.
Το 2011 κεντρικό θέμα της τελετής ήταν η ανάδειξη της περιοχής της Μαγνησίας, η Αργοναυτική Εκστρατεία, η ανακατασκευή της Αργούς, ενώ το καλλιτεχνικό κομμάτι αποδόθηκε με σύγχρονο χορό.
Το 2012 αναδείχθηκε η ομορφιά της Θεσσαλικής γης και καλλιτεχνικά, αναπαραστάθηκε από ομάδα νεαρών χορευτριών ο αγώνας των αθλητριών της συγχρονισμένης κολύμβησης.
Φέτος, το 2013 η τελετή έναρξης προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Όπερα, Κλασικός Χορός, μετάβαση στις διεθνείς επιτυχίες του μιούζικαλ, στροφή στη rock μουσική, ελληνικότατο κλείσιμο με την «πολυταξιδεμένη» Μισιρλού.
Οι συντελεστές του καλλιτεχνικού μέρους της τελετής έναρξης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης
Σκηνικός Χώρος – Κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη
Μαέστρος ΦιλαρμονικήςΟρχήστρας: Βασίλης Τασούδης
Ενορχήστρωση άριας: Γιώργος Ζαγόρης
Ερμηνεία άριας: Αναστασία Μπάρδα
Χορογραφία: Κατερίνα Σαρρή
Χορεύουν: η καθηγήτρια χορού Κατερίνα Σαρρή και οι Σοφία Μαρτίου, Άρτεμις Σταμούλη – μαθήτριες της Σχολής Χορού Dance Studio της Nikki Khrislow
Τραγούδι: Ζωή Τζαλαβρέτα
Ηλεκτρική Κιθάρα: Δημήτρης Δεμίρης
Πιάνο: Παναγιώτης Μπερλής
Τύμπανα: Άγγελος Τσιριγωτάκης
Μπάσο: Βαγγέλης Χάνος
Μοντάζ αρχειακού υλικού για projection και video clips: Α. Κραβαρίτη – Νίκος Κουμπουρλής
Μουσική Video: Μίξη κομματιών του Στάθη Θεοχαράκη από το συλλογή «Δίχως Άμφια»
Φωτισμοί: Κώστας Μαργκάς
Τηλεοπτική Παραγωγή: Νίκος και Βαγγέλης Κουμπουρής
Ηχητική και Φωτιστική Κάλυψη: Studio A440 Γιώργος Ζαγόρης
Οργάνωση παραγωγής: Αιμιλία Κραβαρίτη
Συντελεστές Παραγωγής Τελετής Έναρξης:
Δημόσιες Σχέσεις: Μαρία Σπανού
Γραφείο Τύπου: Πόλυ Ντίκα
Συντονιστής Οργανωτικής Επιτροπής: Γιώργος Χρήστου
Υπεύθυνη Εθελοντών: Έφη Βλιώρα
Τεχνικοί: Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγγιάς
Συνοδεία παρέλασης: Κοπέλες ντυμένες με τη φορεσιά Πηλίου από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και κοπέλες ντυμένες με τη νυφική φορεσιά Καραγκούνας (περιοχή Μ. Καλύβια Τρικάλων) από τον Λαογραφικό & Χορευτικό Όμιλο Τρικάλων «Ο Ασκληπιός».
Εθελοντικές Οργανώσεις: Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν.Μαγνησίας, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Εθελοντική Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Πολιτικής Προστασίας Αγριάς.
Πρόγραμμα Τελετής Έναρξης:
– 8.15μ.μ.: Έναρξη της παρέλασης των Ομάδων των 15 χωρών
– 8.45μ.μ.: Ύμνος της FINA και Ύμνος των Αγώνων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Βόλου
– 8.50 μ.μ.: Σύντομοι χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Δημήτρη Διαθεσόπουλο, το Δήμαρχο Βόλου Πάνο Σκοτινιώτη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος θα κηρύξει και την έναρξη των αγώνων
– 9.00μ.μ.: Προβολή video με θέμα: «Θεσσαλία – Κάτω από τη σκιά των Μύθων»
– 9.05μ.μ.: Άρια από την όπερα «Άλκηστις» του Gluck
– 9.10μ.μ.: Rock μελωδίες αφιερωμένες στις αθλήτριες
– 9.30 μ.μ.: Λήξη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου