ΠΟΛΟ

Γοργόνες έτοιμες για το χρυσό

γοργόνες-έτοιμες-για-το-χρυσό-319499

Η Εθνική Ελλάδος απέκλεισε και την Ολλανδία και θέλει μόνο την πρώτη θέση σήμερα με τη Ρωσία (8μ.μ.) 20 χρόνια μετά

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Φωτό: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Με ατσάλινη ψυχή, με πίστη, αυταπάρνηση, με ελληνική καρδιά, με το συγκλονιστικό κοινό του Βόλου στο πλευρό της να ζητωκραυγάζει και να χειροκροτεί, η Εθνική μας ομάδα Νέων γυναικών βρίσκεται από χθες, στον ΜΕΓΑΛΟ τελικό του 12ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος, που ολοκληρώνεται στο κολυμβητήριο «Ιάσων Ζηργάνος» του Βόλου.

Πανάξια, οι ελληνίδες μαχήτριες θα διεκδικήσουν απέναντι στη Ρωσία – που επικράτησε της Ισπανίας στον άλλον ημιτελικό με 9-6- το χρυσό μετάλλιο, τη σπουδαιότερη διάκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και θα προσπαθήσουν να ανέβουν για δεύτερη φορά στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, μετά την αντίστοιχη επιτυχία της Εθνικής μας, το 1997, στην Πράγα. (χθες μάλιστα, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την κατάκτηση του χρυσού στο Ευρωπαϊκό της Κωνσταντινούπολης).

Τα κορίτσια του Στέφανου Λέανδρου εξάλλου θα προσπαθήσουν να επαναλάβουν το θαύμα που πέτυχε η Εθνική ομάδα Νέων ανδρών, στο Βελιγράδι πριν από 25 μέρες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο και κάνοντας να πανηγυρίζει.

Αγωνιστικά, σε ένα πραγματικό ντέρμπι, η Ελλάδα στάθηκε όρθια κόντρα σε θεούς, δαίμονες και διαιτητές και παρά το αρχικό 2-0 των Ολλανδών, ισοφάρισε. Στη συνέχεια η δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ, αλλά με τη συγκλονιστική βοήθεια 3.000 και πλέον φιλάθλων που κατέκλυσαν το κολυμβητήριο και το Εθνικό στάδιο Βόλου, οι ελληνίδες διεθνείς πέρασαν μπροστά με 5-4, σ’ ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο. Οι Ελληνίδες προηγήθηκαν με 6-5, για να ισοφαριστούν, αλλά το γκολ της Ελυθεριάδου τους έδωσε το τελικό προβάδισμα. Οι διεθνείς μας, στα τελευταία λεπτά διατήρησαν το καθαρό μυαλό που τους έφερε μια σπουδαία διάκριση.

Οι ελληνίδες Θεές είναι πλασμένες για την κορυφή και καλούνται να φέρουν στους επτά ουρανούς τη χώρα μας, στον σημερινό μεγάλο τελικό με αντίπαλο τη Ρωσία, στις 8μ.μ., μπροστά στο κατάμεστο, όπως αναμένεται και πάλι, κολυμβητήριο του Βόλου.

Το παιχνίδι

Το πρώτο σουτ του παιχνιδιού ανήκε στην Εθνική μας, η προσπάθεια όμως της αρχηγού Ελευθερίας Πλευρίτου βρήκε στο δοκάρι. Οι Ολλανδέζες από την άλλη προηγήθηκαν με το γκολ της Κένινγκ από τη θέση της φουνταριστού, ανοίγοντας λογαριασμό, για το 0-1. Ηδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα προμηνυόταν ένα πραγματικό ντέρμπι.

Οι διεθνείς μας είχαν τρομερό άγχος στα πρώτα λεπτά και αυτό έβγαινε στα νευρικά σουτ που έκαναν, την ώρα που οι Ολλανδέζες διπλασίασαν τα τέρματά τους με εύστοχα εκτελεσμένο πέναλτι της Κούπμαν, στο οποίο υπέπεσε η Σταματοπούλου. Η εκπληκτική απόκρουση της Σταματοπούλου δυόμιση λεπτά πριν το τέλος κράτησε τη διαφορά στα δύο γκολ, με την Εθνική μας πάντως να μη μπορεί να εκτελέσει σωστά τις επιθέσεις, που έβρισκαν πάνω στην άμυνα των τυπικά φιλοξενούμενων. Το κακό πρώτο οκτάλεπτο για την Εθνική μας επιθετικά – το οποίο και ολοκληρώθηκε με 0-2- δεν άφηνε ωστόσο μουδιασμένο το εκπληκτικό Βολιώτικο κοινό, που όσο μπορούσε, προσπαθούσε να βοηθήσει τις Ελληνίδες, χειροκροτώντας και φωνάζοντας ρυθμικά «Ελλάς ολέολέ», ταυτόχρονα με τα… μεγάφωνα!

Η ελληνική ομάδα βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα στην αρχή του δευτέρου οκταλέπτου, με τη συνήθη… ύποπτο Ξενάκη, από τη θέση της φουνταριστής, μέσα σε πανηγυρισμούς. Η Σταματοπούλου εντυπωσίαζε στο τέρμα, λέγοντας ψύχραιμα «όχι» στα σουτ των Ολλανδέζων ενώ η Ελλάδα ισοφάρισε σε 2-2, με το δεύτερο προσωπικό γκολ της Ξενάκη, από την ίδια θέση και ενώ απέμεναν 3:40 για τη λήξη του ημιχρόνου. Η ελληνική άμυνα ήταν συγκεντρωμένη στο 100%, αλλά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία στον παίκτη παραπάνω που παρουσιάστηκε, με τους διαιτητές να σφυρίζουν επιθετικό φάουλ. Οι Ολλανδέζες κέρδισαν εκ νέου πέναλτι, με την Ρόχε να παραβιάζει την εστία της Σταματοπούλου για το 3-2. Μια εκπληκτική λόμπα της Πρωτοπαπά έκανε το 3-3 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ωστόσο οι Ολλανδέζες είχαν την άμεση απάντηση με τη Σλίκινγκκαι το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 4-3.

Η Ξενάκη έκανε τρία τα τέρματά της και η Ελλάδα ισοφάρισε σε 4-4 από τη φυσική της θέση και πάλι με την έναρξη της τρίτης περιόδου, με τις διεθνείς μας να έχουν να αντιμετωπίσουν και κάποιες… περίεργες διαιτητικές αποφάσεις, που σίγουρα ευνοούσαν την αντίπαλο. Η Ολλανδία, με το δεύτερο γκολ της Ρόχα πέρασε και πάλι μπροστά στο σκορ με 5-4, αλλά η Ελλάδα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 5-5 στον παίκτη παραπάνω, με την αρχηγό Ελευθερία Πλευρίτου και το κοινό… ζωντάνεψε και πάλι! Η Εθνική μας πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα με ένα κρίσιμο γκολ της Πρωτοπαπά, για το 6-5, μέσα σε αποθέωση και ενώ ένα λεπτό απέμενε για τη λήξη του οκταλέπτου! Η ελληνική άμυνα, ψυχωμένη.. έκανε τη δουλειά της, ενώ το τελευταίο σουτ από πλευράς Ελλάδας δε βρήκε στόχο και έτσι το οκτάλεπτο έληξε με το ισχνό προβάδισμα της Εθνικής μας.

Η Ελλάδα πήρε το πρώτο της… και τελευταίο σπριντ, αλλά οι Ολλανδές πέτυχαν το γκολ με τη Σλίκινγκ για το 6-6. Η Ελευθεριάδου έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην εθνική, ενώ οι διεθνείς μας σε μια αμφισβητούμενη φάση πέτυχαν γκολ… με την Πρωτοπαπά το οποίο οι διαιτητές ακύρωσαν, θεωρώντας ότι η μπάλα δεν πέρασε τη γραμμή. Το φινάλε ήταν συγκλονιστικό. Οι διεθνείς μας, που ήταν εκπληκτικές αμυντικά, διατήρησαν την μπάλα στο τελευταίο λεπτό, κερδίζοντας την αποβολή 10 δεύτερα πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Το σκορ δεν άλλαξε και ενώ οι Ολλανδέζες έβγαλαν την τερματοφύλακα… ως έξτρα παίκτρια, και οι Ελληνίδες βρέθηκαν στον μεγάλο τελικό να πανηγυρίζουν αγκαλιασμένες, με δάκρυα στα μάτια την σπουδαία πρόκριση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ 6-7

Οκτάλεπτα: 2-0, 2-3, 1-3, 1-1

Ολλανδία (Δουδέσης): Κούντερς, Φόρβελτ, Σλίκινγκ 2, Μπόσβελτ, Κένινγκ 1, Ρόζεμπομ, Μίλντερ, Κούπμαν 1, Γιάουστρα, Κούλχας, Τεν Μπρουκ, Ρόχε 2, Μπάους

Ελλάδα (Λέανδρος): Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ε. 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου 1, Πλευρίτου Β., Ξενάκη 3, Πρωτοπαπά 2, Πάτρα, Μιχαηλίδου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σελετοπούλου, Μαυρωτά, Δουρέκα

Ισπανία- Ολλανδία για το χάλκινο

Η μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης Ρωσία απέκλεισε την Ισπανία, κερδίζοντας με 9-6, που θα διεκδικήσει σήμερα απέναντι στην ηττημένη από την Εθνική μας Ολλανδία το χάλκινο μετάλλιο και την τρίτη θέση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος.

ΗΠΑ – Ουγγαρία για την 5η θέση

Μετά την ήττα της την Πέμπτη από την Εθνική μας ομάδα και τον αποκλεισμό της από την τετράδα της διοργάνωσης, η απερχόμενη παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα των ΗΠΑ και νίκησε δύσκολα τον Καναδά με 11-9 για τις θέσεις 5η -8η και θα διεκδικήσει την 5η θέση παρηγοριάς κόντρα στον νικητή του άλλου αγώνα, Ουγγαρία που κέρδισε την Ιταλία με 4-3.

Για τις θέσεις 7η-8η θα αναμετρηθούν Ιταλία και Καναδάς.

Στα άλλα δυο παιχνίδια της πρωινής ζώνης, χθες Παρασκευή: Η Κίνα νίκησε την Αυστραλία 12-11 και πήρε την 9η θέση (οι Αυστραλέζες 10ες), ενώ η Νέα Ζηλανδία επιβλήθηκε της Σερβίας με 11-4 και κατετάγη 11η (και η Σερβία 12η).

Αναλυτικά τα χθεσινά παιχνίδια για τις θέσεις κατάταξης:

Θέσεις 5η-8η:

Καναδάς – ΗΠΑ 9-11

Θέσεις 5η – 8η

Ιταλία – Ουγγαρία 3-4

Θέσεις 9η-10η:

Κίνα – Αυστραλία 12-11

Θέσεις 11η-12η

Νέα Ζηλανδία- Σερβία 11-4

Τα σημερινά παιχνίδια

Θέσεις 7η-8η:11:00 Καναδάς- Ιταλία

Θέσεις 5η -6η 12:20 ΗΠΑ- Ουγγαρία

Μικρός τελικός 18:30 Ισπανία- Ολλανδία

ΤΕΛΙΚΟΣ 20:00 ΕΛΛΑΔΑ- Ρωσία

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου