ΠΟΛΟ

Ελλαδάρα για μετάλλιο

ελλαδάρα-για-μετάλλιο-321481

Πέταξε έξω την παγκόσμια πρωταθλήτρια Αμερική, μπροστά στο φανατισμένο κοινό του Βόλου

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Με το συγκινητικό βολιώτικο κοινό που γέμισε το κολυμβητήριο του ΕΑΚ «Ιάσων Ζηργάνος» να αποτελεί τον παίκτη παραπάνω, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να προκριθεί στην κορυφαία τετράδα του κόσμου, επικρατώντας της πανίσχυρης Αμερικής με 4-3, στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 12ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος Νέων Γυναικών. Η ομάδα του Στέφανου Λέανδρου πέταξε έξω την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2013 και του 2015 Αμερική, δείχνοντας ότι είναι φτιαγμένη για την κορυφή.

Οι διεθνείς μας ήταν απόλυτα συγκεντρωμένες, ψυχωμένες και αποφασισμένες μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, και δίκαια βρίσκονται στην καλύτερη 4άδα της διοργάνωσης, βάζοντας πλώρη για το μετάλλιο.

Σήμερα, στις 8μ.μ. οι διεθνείς μας θα παλέψουν με την Ολλανδία για την είσοδο στον τελικό, και θέλουν και πάλι το εκπληκτικό κοινό του Βόλου μαζί τους, σ’ αυτή τους την προσπάθεια.

Όσον αφορά το παιχνίδι, ήταν κλειστό και σκληρό, με τις Αμερικανίδες να προηγούνται τρεις φορές και να ισοφαρίζονται ισάριθμές, μέχρι τα μέσα της τρίτης περιόδου, που το τρίτο γκολ της Ελένης Ξενάκη έδωσε προβάδισμα στην Εθνική μας για το 4-3, ενώ η πορτιέρο Σταματοπούλου έκανε κυριολεκτικά καταπληκτική εμφάνιση. Το σκορ έμεινε ως το τέλος του παιχνιδιού, και μέσα σε δάκρυα χαράς και ικανοποίησης η Εθνική μας πήρε την πρόκριση για τον μεγάλο σημερινό ημιτελικό.

Το παιχνίδι

Με εκατέρωθεν χαμένες ευκαιρίες από τις δύο ομάδες και τις τερματοφύλακες να κάνουν εξαιρετικές αποκρούσεις ξεκίνησε το παιχνίδι, δείχνοντας από το πρώτο λεπτό ότι θα ήταν μεγάλο ντέρμπι.

Η Ελλάδα είχε την πρώτη ευκαιρία στον παίκτη παραπάνω, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε μετά το σουτ της αρχηγού Ελευθερίας Πλευρίτου που χτύπησε στο δοκάρι. Η πορτιέρο των ΗΠΑ Λόγκαν πραγματοποίησε μία ακόμα σωτήρια απόκρουση στην εξέλιξη της φάσης, κρατώντας το 0-0, ενώ στην επόμενο λεπτό οι Αμερικανίδες προηγήθηκαν στον παίκτη παραπάνω για το 0-1 με την Κλας.

Η Ελλάδα ήταν άστοχη, καταβεβλημένη από το άγχος, στα πρώτα σουτ, ευτύχησε όμως να σκοράρει με την Ελευθερία Πλευρίτου, στον παίκτη παραπάνω, ισοφαρίζοντας σε 1-1, μέσα σε πανηγυρισμούς. Με τις δύο άμυνες, πολύ δυνατές, το πρώτο οκτάλεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς αλλαγή στο σκορ, με τον κόσμο να συνεχίζει να συρρέει σε κάθε μέρος γύρω από το κολυμβητήριο.

Οι Αμερικανίδες με την έναρξη της δεύτερης περιόδου πήραν και πάλι το προβάδισμα με τη Λίμποβιτς για το 2-1, ωστόσο η Ξενάκη, από τη φυσική της θέση της φουνταριστής, ισοφάρισε εκ νέου για το 2-2. Το παθιασμένο κοινό του Βόλου επευφημούσε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε κάθε ευκαιρία, απαιτώντας και… τιμωρία για τα σκληρά φάουλ που ομολογουμένως οι Αμερικανίδες έκαναν, μη σταματώντας να στηρίζει την ελληνική ομάδα, είχε χαμένο παραπάνω, με το σουτ της Χυδηριώτη να βρίσκει το δοκάρι. Το ημίχρονο έληξε χωρίς άλλο γκολ, με το άγχος πάντως εμφανώς στην καλύτερη ελληνική ομάδα που, κυριολεκτικά, αν είχε λίγη παραπάνω τύχη και ευστοχία, θα προηγούνταν και… με διαφορά.

Οι Αμερικανίδες προηγήθηκαν ξανά με το δεύτερο γκολ της Λίμποβιτς, με ένα άπιαστο σουτ από την περιφέρεια, για να δώσει την απάντησή της η Ξενάκη, με το δεύτερο προσωπικό της τέρμα για το 3-3. Η γρανιτένια άμυνα της ελληνική ομάδας της έδινε τη λύση σε αρκετές περιπτώσεις, όπως και η πολύ καλή απόδοση της γκολκίπερ Ιωάννας Σταματοπούλου. Η Εθνική μας πήρε την πρωτοπορία για πρώτη φορά στο παιχνίδι με το τρίτο γκολ της Ξενάκη για το 4-3, με το κοινό να φωνάζει «Ελλάς, Ελλάς» και την περίοδο να τελειώνει και τις διεθνείς μας στον ρόλο του οδηγού.

Η Σταματοπούλου είχε κατεβάσει ρολά στην τέταρτο και τελευταίο οκτάλεπτο, οι διεθνείς μας παρέμεναν συγκεντρωμένες, η αγωνία κορυφωνόταν… και η ΕΛΛΑΔΑ έμεινε όρθια, σφραγίζοντας με το τελικό 4-3 την είσοδό της στην κορυφαία τετράδα του κόσμου.

ΕΛΛΑΔΑ-ΗΠΑ 4-3

Οκτάλεπτα: 1-1, 1-1, 2-1, 0-0

Ελλάδα (Λέανδρος): Σταματοπούλου, Πλευρίτου Ε. 1, Χυδηριώτη, Ελευθεριάδου, Πλευρίτου Β., Ξενάκη 3, Πρωτοπαπά, Πάτρα, Μιχαηλίδου, Μυριοκεφαλιτάκη, Μαυρωτά, Δουρέκα.

ΗΠΑ (Σίμονς): Λόγκαν, Λίμποβιτς 2, Κλας 1, Χιλ, Χάουστσάιλντ, Γουέμπερ, Χαρμπίλας, Γουάιτλιγκ, Μαμμολίτο, Νέουσχολ, Αγιάλα, Τζόνσον, Κάπανα.

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

Συναρπαστικό… ήταν το 2ο παιχνίδι των χθεσινών προημιτελικών, εκεί όπου η Ρωσία πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, επικρατώντας με 5-4 της Ιταλίας. Στα άλλα παιχνίδια, η Ολλανδία κέρδισε τόσο εύκολα τον Καναδά (10-2) όσο και η Ισπανία την Ουγγαρία (15-8). Έτσι στα σημερινά ημιτελικά θα παίξουν Ρωσία-Ισπανία (18:40) και Ολλανδία-Ελλάδα (20:00)

Τα παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 16

Τα παιχνίδια κατάταξης για τις θέσεις 9 έως 16 του 12ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης Νέων Γυναικών έγιναν χθες το πρωί στο κολυμβητήριο του Βόλου.

Η Ιαπωνία πήρε την 13η θέση καθώς επιβλήθηκε άνετα 21-4 της Σλοβακίας (που κατετάγη 14η), ενώ η Νότια Αφρική είναι 15η, αφού νίκησε 8-6 την Κροατία (16η).

Για τις θέσεις 9η-12η: Κίνα – Νέα Ζηλανδία 10-8, Αυστραλία – Σερβία 15-5. Έτσι, σήμερα θα παίξουν για την τελική κατάταξη από 9η έως 12η: Θέσεις 11η-12η: Νέα Ζηλανδία – Σερβία (10.00), θέσεις 9η-10η: Κίνα – Αυστραλία (11.20).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου