ΠΟΛΟ

Διαθεσόπουλος για FINA: «Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο»

διαθεσόπουλος-για-fina-ο-πόλεμος-φέρνει-322909

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων γυναικών που συνεχίζεται στον Βόλο.

Πολλά και ενδιαφέροντα, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης και γενικότερα στη FINA, είπε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ. Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων γυναικών που συνεχίζεται στον Βόλο, έχοντας περάσει πλέον στην… αντιπολίτευση στη διεθνή συνομοσπονδία, μίλησε με σκληρά λόγια για τη διοίκηση της FINA, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το κατά πόσον έχουν όντως «ενταφιαστεί» τα σχέδια αλλαγής των κανονισμών του πόλο, όπως δήλωσε (από τον Βόλο) ο νέος πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής υδατοσφαίρισης, Λόλο Ιμπέρν.

«Ξεκίνησαν έναν πόλεμο. Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο. Εξαρτάται βέβαια και πώς θα συνεχίσουν, γιατί η πολιτική που ξεκίνησαν στη Βουδαπέστη (στο κογκρέσο της FINA, όπου έγιναν και οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης) ήταν πολιτική μικρόψυχη, πολιτική που διέγραψε τη λέξη αξιοκρατία, που διέγραψε τη λέξη ιστορία, που διέγραψε τη λέξη αξιοσύνη, για να κάνουν μικροπολιτικές με μικροπαρεΐτσες, μικροφίλους και για μικροσυμφέροντα. Αν αυτό το αντιληφθούν, μπορεί να υπάρξει μια εξομάλυνση της κατάστασης. Αν δεν το αντιληφθούν αυτοί θα χάσουν», επισήμανε ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που διατηρεί μεν τη θέση του στην εκτελεστική επιτροπή της FINA, όχι όμως και το καίριο πόστο του «συνδέσμου» μεταξύ του «μπιρό» και της Τεχνικής Επιτροπής Υδατοσφαίρισης.

«Έχουν ομολογήσει ότι έχουν κάνει λάθη. Συμπεριφέρθηκαν μικροπολιτικά και μικρόψυχα. Ακόμη δεν έχει παρέλθει ο δεύτερος μήνας και το έχουν μετανιώσει. Η αντίστασή μου και η άποψή μου που δεν συνέπιπτε με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών, τελικά επικράτησε και πέρασε στο συνέδριο. Θεωρώ ότι όλοι αυτοί υπέστησαν μία ήττα, στην οποία φυσικά καταρχήν υπαίτιο θεωρούσαν εμένα και δευτερευόντως τον (Ιταλό) Τζιάνι Λότζι, τον προηγούμενο πρόεδρο της Τεχνικής Επιτροπής. Ούτε το επιδίωξα, ούτε θέλησα εγώ να συνεχίσω σε αυτό το πόστο, γιατί τα τελευταία χρόνια πέρασα τα πάνδεινα. Αν σκεφτόμουν μικρόψυχα και για την πάρτη μου, όπως λέμε στην καθομιλουμένη στην Ελλάδα, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Εγώ σκέφτηκα το παρόν και το μέλλον της υδατοσφαίρισης και τα έβαλα πάνω από τις προσωπικές μου θέσεις και πέρα από τα προσωπικά μου οφέλη, και τελικά αυτό που κέρδισε ήταν το πόλο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟΕ, αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το ρόλο του «συνδέσμου».

Οσο για τις αλλαγές κανονισμών, ο κ. Διαθεσόπουλος εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Να κάνουν τον σταυρό τους που πρωτοστατήσαμε να μην περάσουν από τη Βουδαπέστη στο τελευταίο συνέδριο της FINA. Ευελπιστώ ότι μπορεί εκεί να τέλειωσε. Εγώ δεν είμαι σίγουρος, γιατί υπάρχουν κάποια άτομα στη FINA, τα οποία χωρίς να έχουν τη γνώση και την πείρα της υδατοσφαίρισης, προσπαθούν να επιβάλλουν κανόνες για να μικρύνουν τους μεγάλους και τεχνητά να μεγαλώσουν τους μικρούς για να κλείσει η “ψαλίδα”. Όπως όμως είναι η παγκόσμια πραγματικότητα στο πόλο, με το 80-85% της δύναμης της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης να βρίσκεται στην Ευρώπη, αυτό είναι λιγάκι δύσκολο. Επιφυλάσσομαι αν θα σταματήσουν εδώ ή αν θα ξαναπροσπαθήσουν».

Σε ερώτηση για το αν καθίσταται πλέον πιο δύσκολη η ανάθεση στην Ελλάδα μεγάλων διοργανώσεων, ο πρόεδρος της ΚΟΕ τόνισε: «Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένα πρόβλημα ως προς αυτό το σημείο, αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο θα με έχουν πάντα μπροστά τους, και επειδή είμαι μια υπολογίσιμη μονάδα στο “μπιρό” της FINA, δεν θα περάσουμε καλά. Ας κάνουν τις επιλογές τους».

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος νέων γυναικών που συνεχίζεται στον Βόλο, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανότητες διάκρισης της εθνικής ομάδας: «Τα παγκόσμια πρωταθλήματα που διοργανώνουμε εμείς, όπως τα τελευταία έξι χρόνια στο Βόλο, δεν μπορεί να τα διοργανώσει κανένας άλλος. Τα καταφέρνουμε παρά τις οικονομικές μας δυσχέρειες, τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις, αλλά και τη γενικότερη κρίση που μαστίζει αυτή τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Είναι μια διοργάνωση η οποία -τηρουμένων των αναλογιών- σε αυτό το επίπεδο δεν έχει ταίρι, και σε αυτό συντείνουν πολλοί παράγοντες. Η ίδια η πόλη του Βόλου με τις υποδομές της, τα κολυμβητήριά της, τα ξενοδοχεία της, η συμπαράσταση από τον δήμο και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι άνθρωποι που δουλεύουν στα κολυμβητήρια, ο αθλητικός οργανισμός και ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Βλιώρας, οι πολλοί εθελοντές, από 10 χρονών έως 70, και ένα φίλαθλο κοινό που ξέρει πόλο και που κάθε βράδυ γεμίζει το κολυμβητήριο. Όλα αυτά αν τα προσθέσετε, νομίζω αποτελούν μια μοναδικότητα στο επίπεδο διοργάνωσης τέτοιων παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Η ελληνική ομάδα είναι από τις 3-4 καλύτερες ομάδες σε αυτό το τουρνουά, μεταξύ των οποίων θα κριθούν τα μετάλλια. Τώρα το παιχνίδι της Πέμπτης, είναι ένα παιχνίδι νοκ-άουτ. Οι ΗΠΑ είναι από τις πλέον ισχυρές ομάδες που διεκδικούν μια θέση στην τετράδα για τα μετάλλια. Αν παίξουμε εμείς όπως μπορούμε, με τις δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα και με αυτό που έχει δείξει μέχρι τώρα, θεωρώ πως έχει πολλές πιθανότητες. Είναι λίγο παράτολμο να κάνουμε προβλέψεις στα νοκ-άουτ παιχνίδια».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΟΕ εξέφρασε τη συνολική ικανοποίησή του για τα επιτεύγματα του ελληνικού πόλο τη φετινή χρονιά: «Η ομάδα των Ανδρών ήταν στην πρώτη τετράδα του κόσμου. Διατηρήθηκε στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης σε συνέχεια των χρόνων που προηγηθήκαν. Οι Γυναίκες από ένα τραγικό διαιτητικό λάθος, αναγνωρισμένο από όλους, δεν έπαιξε στον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που ήταν σίγουρα ένα μετάλλιο. Η ομάδα των Νέων Ανδρών πήρε χρυσό μετάλλιο και είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η ομάδα των Νεανίδων είναι μέσα στην τετράδα της Ευρώπης και εδώ δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Αν βάλεις το σύνολο και μετρήσεις, ήταν κάτι περισσότερο από επιτυχής η χρονιά, κι αν υπολογίσετε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργούμε και δουλεύουμε, δεν είναι επιτυχίες όλα αυτά, είναι θαύματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου