ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορυφαίος της ποίησης

κορυφαίος-της-ποίησης-16554

Ποιητική και μουσική βραδιά, τιμής ένεκεν αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο, διοργανώνουν το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός» και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών την Παρασκευή 1 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον».Tην εκδήλωση υποστηρίζει η Διεύθυνση Μουσείων, Αρχείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Bόλου και η διοργάνωση πραγματοποιείται με αφορμή το «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» (2012) λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του (1912-1991).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει λόγο, εικόνα, ποίηση και μουσική. Το έργο του ποιητή θα παρουσιάσει η δρ. Ελένη Χατζηδημητρίου, φιλόλογος – πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, ενώ ταυτόχρονα θα προβάλλεται σπάνιο οπτικουακουστικό υλικό που παραχωρήθηκε από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης. Αποσπάσματα του έργου του θα διαβάσει ο ηθοποιός Δημήτρης Δακτυλάς, ενώ ο Ηλίας Χατζόγλου θα προσεγγίσει μουσικά στα φυσικά και ψυχικά τοπία της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Τα μέρη που θα παρουσιαστούν ανήκουν στους ποιητικούς κύκλους: «Τέσσερες στιγμές», «Το ατίθασο αίμα», «Το παιδί με τα σπίρτα», «Ο φάρος με τα πέντε φώτα». Ερμηνεύουν η Έρρικα Πατρικίου στο τραγούδι και ο Ηλίας Χατζόγλου στο πιάνο. Παράλληλα, στο φουαγιέ θα λειτουργεί μικρή έκθεση που παραχωρήθηκε της Βιβλιοθήκης Σπάρτης με αρχειακό υλικό του ποιητή (χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικό υλικό).

Ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, κατά τη δεκαετία του 1930. Η διαχρονικότητα του έργου του (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο) παραμένει επίκαιρη και διαδραστική. Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποιητής, αλλά και αφοσιωμένος αγωνιστής της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η Ακαδημία Αθηνών των τίμησε με το Βραβείο Ουράνη και το 1986 ανακηρύχθηκε μέλος της. Λίγο προτού πεθάνει αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, τιμήθηκε με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1940, 1956, 1982), το Βραβείο Knocken και το Βραβείο της Εταιρείας Σικελικών Γραμμάτων και Τεχνών (1980), το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982), το Βραβείο του Τιμίου Σταυρού του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής (1984), το Μετάλλιο του Χρυσού Πηγάσου από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (1989). Προτάθηκε τέσσερις φορές για το βραβείο Νοbel λογοτεχνίας. Τιμήθηκε από πολλούς δήμους ανά την Ελλάδα, ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών μαζί με το Γιάννη Ρίτσο και το Γιώργο Βαλέτα (1984), επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών του Πειραιά, επίτιμο μέλος του Παρνασσού.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου