ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαχρονικό έργο που διδάσκει

διαχρονικό-έργο-που-διδάσκει-16616

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται η έναρξη του κύκλου παραστάσεων για το «Παραμύθι χωρίς όνομα» του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που απευθύνονται εξίσου σε παιδιά και ενήλικες και θα «φιλοξενηθεί» στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Το διαχρονικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα, που είναι εξαιρετικά διδακτικό για όλους, ενέπνευσε δημιουργικά τους ιθύνοντες, σηματοδοτώντας τον φετινό κύκλο δράσης της Παιδικής-Νεανικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.

Οι συντελεστές της παράστασης δέχτηκαν ήδη το πρώτο θερμό χειροκρότημα του κοινού στη διάρκεια των δύο ανοιχτών προβών, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής αντίστοιχα. Τις ανοιχτές πρόβες παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί, φίλοι του θεάτρου αλλά και μαθητές σχολείου των Φαρσάλων.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα θα απολαύσουν και οι ενήλικες θεατρόφιλοι της περιοχής μας το ίδιο έργο, στην διάρκεια βραδινών παραστάσεων. Ήδη έχουν αποσταλεί ενημερωτικές επιστολές στην πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εκτιμάται ότι το «Παραμύθι χωρίς όνομα» θα προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων μαθητών.

Το έργο παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή των Ισίδωρου Σιδέρη – Νίκου Δροσάκη. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Σπύρος Μαβίδης, τα σκηνικά-κοστούμια η Ιωάννα Τουλούπη, τους φωτισμούς ο Κώστας Π. Τατάκος, το στούντιο ήχου ανέλαβε ο Γιώργος Ζαγόρης και βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χαράλαμπος Παυλίδης, ο οποίος επιμελείται και το βίντεο.

Τους χαρακτήρες που έπλασε η πέννα της Πηνελόπης Δέλτα, ενσαρκώνουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Ματίνα Καλογεροπούλου, Σταύρος Καραγιάννης, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Αντώνης Κουτσελίνης, Σπύρος Μαβίδης, Μαρία Μαργαρίτη – Χαϊντούτη, Νατάσα Μήττα, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Δημήτρης Νάνος, Σταμάτης Παγασαίος, Χαράλαμπος Παυλίδης, Περικλής Τσαμαντάνης, Μαρία Φραγκουδάκη. Συμμετέχει ο χορωδός Γαβρήλος Μουσκής.

Το έργο έχει πολλά κοινά σημεία με την σύγχρονη εποχή, ενώ το στοιχείο του «παραμυθιού» που λείπει από τη σημερινή πραγματικότητα, είναι το Βασιλόπουλο, ο ιδανικός χαρακτήρας που αντιλαμβάνεται την παθογένεια της φυλής, την αντιμετωπίζει, τραβάει μπροστά, μαζί του παρασύρει όλες τις θετικές δυνάμεις και βγάζει τη χώρα από το τέλμα. Με εμπιστοσύνη προς τους ανθρώπους της χώρας, συνεργάζονται και φέρνουν πάλι την ελπίδα στο βασίλειο των Μοιρολατρών. Ο Κωστής Παλαμάς, σε κριτική του για το έργο, το χαρακτήρισε ως «ένα παραμύθι για παιδιά και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους».

Η πιο γνωστή διασκευή του έργου για τη θεατρική σκηνή είναι αυτή του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για την οποία μουσική έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις και έχει παρουσιαστεί από τα κρατικά θέατρα, από πολλά ΔΗΠΕΘΕ και από σπουδαίους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου.

Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανέβασαν την πολυπρόσωπη παραγωγή την άνοιξη του 2001 και το έργο παρουσιάστηκε σε Βόλο και Πάτρα. Η διασκευή που επέλεξε το ΔηΠεΘε Βόλου, αφορά μικρούς και μεγάλους, ενώ οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν, θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, οργανωμένες για σχολεία, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και βραδινές παραστάσεις για όλους τους θεατρόφιλους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου