ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα παιδιά δημιουργούν

τα-παιδιά-δημιουργούν-18382

Εκθεση με κούκλες και μαριονέτες, δημιουργίες των παιδιών που μετέχουν στο Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς και παρουσιάστηκαν ήδη με μεγάλη επιτυχία, θα εγκαινιαστεί σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» και θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαρτίου. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου. Περιλαμβάνει κούκλες και σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν από παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών του τμήματος Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη. Επιπλέον παρουσιάζονται και οι σκηνικές κατασκευές που δημιουργήθηκαν για τις θεατρικές παραστάσεις «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας».

Με υλικά ευτελή και πυξίδα τη φαντασία και την έμπνευση μικρά και μεγαλύτερα παιδιά έστησαν το δικό τους κουκλοθέατρο με τις δικές τους κούκλες. Κι είναι κούκλες και διάφορες και διαφορετικές: δακτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες και γαντόκουκλες και βέβαια μαριονέτες που ταξίδεψαν μαζί τους σε παραμύθια και ιστορίες.

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιαστούν εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις με πρωταγωνιστές τις κούκλες – ήρωες των δύο παραστάσεων, της «Λιλιπούπολης» και των «Δραπετών της Σκακιέρας» όπως καταγράφηκαν από το φακό του Λευτέρη Πλαβού που αναζήτησε το «Είναι» – την υπόσταση αλλά και το «Εγώ» – την ύπαρξη της κούκλας, κάθε κούκλας, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά άλλοτε ως εικόνα – πορτραίτο και άλλοτε ως δημιουργία – πλαίσιο ικανό να συνομιλήσει επάξια με έργα της σύγχρονης Τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro. Πρόκειται για φωτογραφίες που τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής και διεισδύουν στη ματιά της κούκλας όπου αποτυπώνεται η ψυχή της που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλη επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική υπόστασή της.

Η έκθεση, μετά τη θερμή υποδοχή στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα της Αγριάς όπου παρουσιάστηκε για δύο μήνες, μεταφέρεται στο Βόλο προκειμένου να απολαύσουν τις δημιουργίες μικροί και μεγάλοι με ειδικές ξεναγήσεις που θα γίνουν για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών και των σχολείων τους, για τις οποίες απαιτείται προσυνεννόηση (τηλ. 24210 31701). Παράλληλα στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τη Σταυρούλα Μαστρογιάννη τρία εργαστήρια για τη δημιουργία δακτυλόκουκλων: τα Σάββατα 2, 9 και 16 Μαρτίου, για τα οποία επίσης απαιτείται προσυνεννόηση στο τηλέφωνο 24210 31701.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου