ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί «κολλάμε» με τα τραγούδια που μας… εκνευρίζουν;

γιατί-κολλάμε-με-τα-τραγούδια-που-μα-20191

Είναι κάτι που έχει συμβεί –λίγο πολύ- σε όλους: ο ρυθμός ή ακόμα και ο στίχος ενός κομματιού που δεν σας αρέσει δεν μπορεί να βγει από το μυαλό σας!

Όμως, παρά την εντύπωση που επικρατεί ότι συνήθως είναι τα πιο ενοχλητικά στο αυτί κομμάτια αυτά που δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τα τραγουδάμε, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μάλλον υποσυνείδητα μας αρέσει το εν λόγω κομμάτι που έχει «φωλιάσει» στο μυαλό μας!

Χρησιμοποιώντας κομμάτια, σαν αυτά της Lady Gaga, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κομμάτια που οι περισσότεροι ξέρουν και είναι γενικά αρεστά είναι αυτά που μένουν στον ακροατή πολύ περισσότερο απ’ ότι κάποιο που δεν του αρέσει.

Ψυχολόγοι στο Western Washington University βρήκαν ότι αν ένα κομμάτι εξακολουθεί να παίζει μέσα στο «μυαλό» κάποιου, αμέσως μόλις το ακούσει, είναι πολύ πιο πιθανό να του «μένει» για τις επόμενες εικοσιτέσσερις ώρες.

Η έρευνα αυτή των Αμερικανών επιστημόνων μπορεί μάλλον να εξηγήσει γιατί κάποια κομμάτια ποπ, ακόμα και κάποια soundtracks εκπομπών ή ταινιών γυρίζουν για ώρες στο μυαλό κάποιων ανθρώπων, παρόλο που οι ίδιοι τα χαρακτηρίζου «ενοχλητικά».

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι τα τραγούδια έχουν την τάση να μας «κολλάνε» την ώρα που κάνουμε κάποια διανοητική δραστηριότητα.

Η συγγραφέας της έρευνας, Ira Hyman, δήλωσε: «Κάποιες φορές το μυαλό λειτουργεί σα σπασμένος δίσκος – παίζει επαναλαμβανόμενα ένα ρυθμό ξανά και ξανά. Το να έχει κάποιος ένα κομμάτι «κολλημένο» στο μυαλό του είναι πολύ συχνό φαινόμενο για τους περισσότερους. Είναι γενικά αποδεκτό ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο με τα κομμάτια που κατά τ’ άλλα δεν μας αρέσουν».

Οι επιστήμονες της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Applied Cognitive Psychology», έκαναν μια σειρά από έρευνες σε 300 άτομα και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Τα ’διεισδυτικά’ κομμάτια έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις έμμονες σκέψεις και τις αναμνήσεις ενός ανθρώπου. Και μπορεί να συμβεί σε κάποιον τόσο με ένα κομμάτι που του αρέσει, όσο και με κάποιο που δεν του αρέσει, όπως έχουμε και καλές και κακές αναμνήσεις. Όμως, κομμάτια που μας αρέσουν, είναι αυτά που μπορεί κάποιος να συνεχίσει να τραγουδάει για ώρες, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με το μύθο που λέει ότι τελικά οι ’ενοχλητικοί’ ρυθμοί μένουν περισσότερο στο μυαλό κάποιου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου