ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κούκλες στο Ντε Κίρικο

κούκλες-στο-ντε-κίρικο-21576

Στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» μεταφέρεται, μετά την επιτυχημένη παρουσίασή της στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς, η έκθεση «Κούκλες και Μαριονέττες» με δημιουργίες παιδιών από το Εργαστήρι Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου και εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου για να παραμείνει έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι κούκλες και οι σκηνικές κατασκευές που θα παρουσιαστούν είναι το αποτέλεσμα γνώσης, προσέγγισης και δημιουργικής έμπνευσης παιδιών, ηλικίας τεσσάρων έως 14 ετών, του τμήματος Κουκλοθέατρου του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, τα οποία υπό την καθοδήγησή της δασκάλας τους Σταυρούλας Μαστρογιάννη διείσδυσαν στο θαυμαστό κόσμο του Κουκλοθέατρου. Κούκλες και κατασκευές αλλά και οι δημιουργίες για τις παραστάσεις «Λιλιπούπολη» και «Οι δραπέτες της Σκακιέρας», αποτελούν τα εκθέματα μιας διαφορετικής παρουσίασης. Με υλικά ευτελή και οδηγό τη φαντασία, την έμπνευση και την εφευρετικότητα τα παιδιά δημιούργησαν δακτυλόκουκλες και γιγαντόκουκλες, μαρότες και γαντόκουκλες και βέβαια μαριονέτες έτοιμες να ταξιδέψουν στα παραμύθια και να ζωντανέψουν ιστορίες και ήρωες.

Παράλληλα με την έκθεση θα παρουσιάζονται εικαστικές φωτογραφικές προσεγγίσεις με πρωταγωνιστές τις κούκλες – ήρωες των δύο παραστάσεων, της «Λιλιπούπολης» και των «Δραπετών της Σκακιέρας» όπως καταγράφηκαν από το φακό του Λευτέρη Πλαβού που αναζήτησε το «Είναι» – την υπόσταση αλλά και το «Εγώ» – την ύπαρξη της κούκλας, κάθε κούκλας, που δημιουργήθηκε από τα παιδιά άλλοτε ως εικόνα – πορτραίτο και άλλοτε ως δημιουργία – πλαίσιο ικανό να συνομιλήσει επάξια με έργα της σύγχρονης Τέχνης των Wassily Kandinsky, Paul Klee και Joan Miro. Πρόκειται για φωτογραφίες που τονίζουν τις λεπτομέρειες της κατασκευής και διεισδύουν στη ματιά της κούκλας όπου αποτυπώνεται η ψυχή της που τη διαφοροποιεί από κάθε άλλη επιβεβαιώνοντας την καλλιτεχνική υπόστασή της.

Η Σταυρούλα Μαστρογιάννη αποφοίτησε ως Ιστορικός Τέχνης από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει κουκλοθέατρο και κατασκευή κούκλας σε παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Βασδέκειο» και στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς. Ο Λευτέρης Πλαβός σπούδασε Τεχνολόγος Πολιτικός Μηχανικός και Αρχιτέκτονας. Εργάζεται ως καθηγητής στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση σε μαθήματα της ειδικότητάς του. Ασχολείται ενεργά με τη φωτογραφία και έχει αποσπάσει βραβεία και αναρτήσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ενώ το 2007 τιμήθηκε με το βραβείο του περιοδικού “National Geographic”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου