ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεντώντας έργα τέχνης

κεντώντας-έργα-τέχνης-21710

Απογευματινό τσάι διανθισμένο με έκθεση κεντήματος γκομπλέν της γνωστής πιανίστας Καίτης Ζωνζήλου-Σαμαρτζή διοργάνωσε και παρουσιάζει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα, στο σπίτι του ΛΕΒ (Κοραή 79). Με τίτλο «με βελόνα και κλωστή των χεριών μου οι θησαυροί», οι εξήντα μοναδικές κεντητικές δημιουργίες της κ. Σαμαρτζή παρουσιάζονται στους χώρους υποδοχής του ανακαινισμένου διατηρητέου σπιτιού του Λυκείου, το οποίο ως γνωστό αποτελεί μοναδικό δείγμα αστικής κατοικίας και αρχιτεκτονικής του Βόλου της περιόδου τέλους 19ου-αρχών 20ού αιώνα.

Η έκθεση γκομπλέν παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της πρωτοτυπίας των έργων της δημιουργού, που υπάρχει όχι μόνο στην πλούσια θεματολογία, αλλά στο τρόπο που η καλλιτέχνιδα επιλέγει να αποδώσει τα θέματά της. Το κάθε κεντητικό έργο της είναι πίνακας ζωγραφικής, αφού η ίδια πρώτα δημιουργεί έναν τέλειο ζωγραφικό έργο και κατόπιν αρχίζει να τον κεντάει, προσπαθώντας να αποδώσει με έναν ευφάνταστο και ιδιαίτερα δύσκολο τρόπο, ώστε να μην αλλοιωθεί η αρχική μορφή του έργου και να δημιουργηθεί ένας τέλειος χρωστήρας. Τα έργα της είναι σχεδόν όλα μινιατούρες. Εκτός από τη δική της ζωγραφική, αρέσκεται να αντιγράφει- σε μικρογραφίες γκομπλέν- έργα διάσημων ζωγράφων, όπως του Γκογκέν, του Βαν Γκογκ καθώς και έργα τοπικών λαϊκών ζωγράφων, όπως του Χριστόπουλου, του οποίου για να αντιγράψει ένα καράβι του, χρειάστηκε να εργαστεί πάνω από 200 ώρες.

Αυτό που επίσης είναι εντυπωσιακό στην τέχνη της κ. Σαμαρτζή είναι ότι, όπως η ίδια επισημαίνει, μόνη της δημιουργεί τις υποθέσεις των έργων της: «Από μικρή κεντώ και έχω αφιερώσει μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μου στην τέχνη αυτή. Αργότερα άρχιζα να ζωγραφίζω. Αλλ’ ό,τι ζωγράφιζα ήθελα μετά να το κεντώ. Και αυτό συνέβη στην επιθυμία μου να ξεπεράσω την απλή μορφή χειροτεχνήματος και το κέντημα να το κάνω έργο τέχνης». Η Σαμαρτζή αφιερώνοντας πολύ αγάπη και χρόνο, ύστερα από μακρόχρονη και επίμονη δουλειά, δημιούργησε μια καλή συλλογή, την οποία άρχισε να εκθέτει. Τα πρώτα έργα της τα έδειξε στον Κίτσο Μακρή, στο πρόσωπο του οποίου βρήκε έναν θερμό υποστηρικτή του έργου της και στη συνέχεια τα παρουσίασε στον Οργανισμό Χειροτεχνίας Βόλου, στην αίθουσα του οποίου το 1964 έκανε την πρώτη της έκθεση. Ακολουθεί, το 1969, δεύτερη έκθεση στην «Γωνιά Τέχνης» του Κ. Μακρή, αργότερα στο «Ξενία», στο Τουριστικό περίπτερο Βόλου και αλλού, ενώ έργα της συχνά εκτέθηκαν και σε ομαδικές εκθέσεις στο εξωτερικό, όπως στη Φλωρεντία, τη Ν. Υόρκη, τη Ζυρίχη και αλλού. Έργα της έχουν δωριθεί από την ίδια και κοσμούν διάφορες ιδιωτικές συλλογές καθώς και τη συλλογή έργων τέχνης του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 1 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από 10.00 έως 14.00 και τα απογεύματα (Τρίτη 26.2, Πέμπτη 28.2 και Παρασκευή 1.3.2013) από 18.30 έως 20.30.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου