ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ριγκολέτο» στο Αχίλλειον

ριγκολέτο-στο-αχίλλειον-22601

Η όπερα του Τζ. Βέρντι «Ριγκολέτο», η αγαπημένη του Λουτσιάνο Παβαρότι για τις άριες της, η όπερα που έχουν αγαπήσει και αποδώσει κορυφαίοι ερμηνευτές του λυρικού δράματος θα προβληθεί στο Βόλο στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον» σήμερα Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ σε απευθείας σύνδεση με την Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης, στο πλαίσιο συνεργασίας της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. Βόλου με τον «Αντέννα». Πουλήθηκαν όλα τα εισιτήρια για την Όπερα «Ριγκολέτο» και θα μεταδοθεί σε επανάληψη τον Μάρτιο.

Η υπόθεση του έργου αναφέρεται στη ζωή και τη στάση του Δούκα της Μάντοβας, ηγεμόνα σκληρού και επιπόλαιου με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση των γυναικών της περιοχής. Βοηθός του σε όλα του τα σχέδια είναι ο γελωτοποιός, ο καμπούρης Ριγκολέτο που στο βάθος μισεί το αφεντικό του και το ζηλεύει. Ο Ριγκολέτο έχει μια κόρη, την Τζίλντα, που την κρατά μακριά από το παλάτι. Οι αυλικοί που αντιπαθούν τον Ριγκολέτο κλέβουν την Τζίλντα για λογαριασμό του Δούκα που δεν ξέρει την αληθινή της ταυτότητα ενώ εκείνη κρυφά τον αγαπά. Ο Ριγκολέτο θυμώνει και αποφασίζει να πληρώσει επαγγελματία δολοφόνο για να σκοτώσει τον αφέντη του. Τότε η Μανταλένα, η αδελφή του υποψήφιου δολοφόνου και επίσης γοητευμένη από τον Δούκα, πείθει τον αδελφό της να μη τον σκοτώσει αλλά να σκοτώσει τον πρώτο άγνωστο που θα εμφανιστεί. Η Τζίλντα που κρυφακούει τη συζήτηση κτυπάει την πόρτα μεταμφιεσμένη σε ζητιάνο θυσιάζοντας με τον τρόπο αυτό τη ζωή της για τον άνθρωπο που αγαπά. Καθώς ξεψυχά στα χέρια του ίδιου του πατέρα της από το βάθος της σκηνής ακούγεται μία από τις περίφημες άριες, το ερωτικό τραγούδι του Δούκα…

Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Φενίτσε της Βενετίας στις 11 Μαρτίου του 1851 σημειώνοντας τεράστια επιτυχία ενώ παρά τα προβλήματα λογοκρισίας η όπερα δεν σταμάτησε να περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων Θεάτρων. Η συγκεκριμένη παραγωγή που θα αναμεταδοθεί από την Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης μεταφέρει την τραγωδία του Βέρντι στο Λάς Βέγκας του 1960 και ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Michael Mayer, με τον Piotr Beczala στο ρόλο του Δούκα, τον Zeljko Lucic στο ρόλο του Ριγκολέτο και την Diana Damrau στο ρόλο της Τζίλντα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου