ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανθρώπινες σκιές»

ανθρώπινες-σκιές-23375

Το βιβλίο του Ζήση Σαρίκα «Ανθρώπινες σκιές» θα παρουσιαστεί σήμερα στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο «Χάρτα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας – τραγουδοποιός, Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας και ο συγγραφέας. Ο Ζήσης Σαρίκας γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νεοελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι συγγραφέας, μεταφραστής και επιμελητής εκδόσεων. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα: “Μύθοι της τεχνολογίας”, “Ψίχουλα: μικρά πεζά”, “Το όραμα του υπεράνθρωπου: μια ερμηνεία του έργου του Φρίντριχ Νίτσε ΄Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα΄”, “Μακριά απ΄ τον κόσμο”. Έχει μεταφράσει ένα μεγάλο αριθμό έργων του Νίτσε. Υπήρξε διευθυντής της σειράς αρχαίων ελλήνων συγγραφέων των εκδόσεων Εξάντας.

Το βιβλίο του Ζήση Σαρίκα “Ανθρώπινες σκιές” κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 2012 από τις εκδόσεις Πανοπτικόν και περιλαμβάνει τα αφηγήματα Το άκακο σκυλί και Τα έξι αδέλφια. Έχουν προηγηθεί άλλα δύο βιβλία πρόζας από τις εκδόσεις Πανοπτικόν.

Για το συγγραφέα Ζήση Σαρίκα γράφει ο Φώτης Τερζάκης (“Η τέχνη του αφορισμού και η κριτική διαμαρτυρία”, Ελευθεροτυπία, Βιβλιοθήκη, τεύχος 561):

“Η συνέχεια ανάμεσα στη μετάφραση και το προσωπικό έργο δεν είναι κάτι σπάνιο στην ιστορία των γραμμάτων. Συναντιέται τόσο στη λογοτεχνική γραφή όσο και στον θεωρητικό λόγο και αποκαλύπτει μία από τις λιγότερο φωτισμένες όψεις του μεταφραστικού εγχειρήματος, στις ευτυχέστερες στιγμές του: την ενεργητική συνομιλία, που εκ των πραγμάτων υποκινεί ανάμεσα στον μεταφραστή και τον συγγραφέα, η οποία γίνεται συχνά μοχλός δημιουργικότητας για τον πρώτο. Μία τέτοια περίπτωση συγγραφέα είναι ο Ζήσης Σαρίκας από τη Θεσσαλονίκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου