ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γραφή του Δημήτρη Κοντού

η-γραφή-του-δημήτρη-κοντού-47120

Εκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Κοντού με τίτλο: «Η γραφή του Δημήτρη Κοντού-Αφιέρωμα στην Δύση της Πανσελήνου – Roman Pictural» εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 20:00. Στο βιβλιοπωλείο – καφενείο Χάρτα και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων στις 20:30 – 21:30 θα πραγματοποιηθούν ομιλίες των: Θανάση Τζαβάρα (ψυχίατρος – ψυχαναλυτής), Θάλειας Στεφανίδου (ιστορικός / κριτικός τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων) και Χρύσας Δραντάκη (κοινωνιολόγος της τέχνης). Στις 21:45 – 22:15 ακολουθεί προβολή του ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη με τίτλο: «Μίμης Κοντός: Από την ανατολή ως τη δύση της σελήνης», παραγωγή. Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Δράμας το 2008. Επίσης, θα προβάλλεται το video με τίτλο « Ένα μουσικό σχόλιο πάνω στο Roman Pictural». Visuals: Ερατώ Τζαβάρα, Μουσική: Βασίλης Τζαβάρας. Παραγωγή 2007.
Ο Δημήτρης Κοντός σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών – ΑΣΚΤ (1950-1955) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1968 διορίζεται επιμελητής Ελευθέρου Σχεδίου στο Πολυτεχνείο ενώ παράλληλα ανοίγει δικό του φροντιστήριο – εργαστήριο Ελευθέρου Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Αθήνα. Το 1984 εκλέγεται καθηγητής στην νεοσύστατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στην Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) όπου συνεχίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 65 ετών το 1996.

Το 2007 πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η πρώτη αναδρομική του έκθεση (Μέγας Χορηγός το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου) υπό την επιμέλεια της Μαρίας Κοτζαμάνη (1938- 2012) , η οποία, όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος – κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού, γνωρίζει όσο κανείς άλλος, μαζί με την Εφη Στρούζα, την δεκαετία του 1960-1970.

Κατά την διάρκεια της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας ο Δημήτρης Κοντός πραγματοποίησε ελάχιστες ατομικές εκθέσεις, συγκεκριμένα τέσσερις στον αριθμό. Στην έκθεση που φιλοξενείται στην Χάρτα θα παρουσιαστεί το ανάπτυγμα του έργου “Roman Pictural” (1968) σε ψηφιακή εκτύπωση και οι δύο εκδόσεις του λευκώματος με τίτλο «Αφιέρωμα στην Δύση της Πανσελήνου». Ο Δημήτρης Κοντός δουλεύει το «Roman Pictural» το 1968 πάνω σε illustration χαρτιά – σελίδες, διαστάσεων 16.5εκ.Χ13.5εκ. η κάθε μία, πάνω στις οποίες ζωγραφίζει με σινική μελάνη την σπειροειδή γραφή του συνθέτοντας έτσι την «ιστορία» του εικαστικού του μυθιστορήματος. Χρησιμοποιώντας σαν βάση τη δομή ενός φθηνού βιβλίου τσέπης ο Δημήτρης Κοντός προτείνει στην ουσία μια ευρύτερη διάδοση του περιεχομένου της τέχνης. Η ιδέα του «Εικαστικού Μυθιστορήματος» γεννήθηκε όταν διάβασε μια δήλωση του σύγχρονου συνθέτη Περνιέ ο οποίος είχε φανταστεί ένα μυθιστόρημα χωρίς γράμματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου