ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαχρονική κωμωδία

διαχρονική-κωμωδία-70700

Διαχρονικό και πάντα επίκαιρο παραμένει το έργο των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη «Μιας πεντάρας νιάτα» που άνοιξε χθες αυλαία στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Την μεγάλη θεατρική και κινηματογραφική επιτυχία επέλεξαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου προκειμένου να «μιλήσουν» θεατρικά για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του σύγχρονου Έλληνα. Με άφθονο γέλιο υποδέχθηκαν την παράσταση οι πρώτοι θεατές της γενικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής.

Οι παραστάσεις του έργου ξεκίνησαν χθες το βράδυ και θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 9 το βράδυ και Κυριακή στις 8 το βράδυ.

Σκιαγραφώντας τους νεοέλληνες της εποχής τους οι Γιαλαμάς – Πρετεντέρης, γράφουν τη μόνη ίσως κωμωδία όπου δεν υπάρχουν «καλοί» και «κακοί». Όλοι οι ήρωες είναι έντιμοι. Ακόμη και οι περιθωριακοί χαρακτήρες του έργου, κινούνται μέσα σε ένα πλαίσιο ήθους, όπου ο καθένας οριοθετεί τον εαυτό του. Το πλαίσιο αυτό ορίζει το μέτρο – την αρετή του μέτρου. Αυτό το μέτρο μάλλον έχει χαθεί σήμερα και το ανεπανάληπτο ελληνικό φιλότιμο, που «πρωταγωνιστεί» στο κείμενο. Οι συγγραφείς με το ήθος και το φιλότιμο δίνουν τη λύση. Ως «από μηχανής θεός» το ελληνικό φιλότιμο λύνει όλα τα προβλήματα και γεννά ελπίδα.

Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, σκηνικά – κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, ενορχηστρώσεις τραγουδιών του Γιώργου Ζαγόρη, μουσική διδασκαλία της Βάσως Ζαγόρη, φωτισμούς Κώστα Τατάκου και με τις χορογραφικές συμβουλές της Δέσποινας Ακρίβου. Τους ρόλους ερμηνεύουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Ματίνα Καλογεροπούλου, Σταύρος Καραγιάννης, Ειρήνη Κουτρουμάνου, Νιόβη Κωστοπούλου, Σπύρος Μαβίδης, Νατάσα Μήττα, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Χαράλαμπος Παυλίδης, Μαρία Περδίκη, Απόστολος Τσιρώνης και συμμετέχει ο Γαβρήλος Μουσκής.

Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ, το εισιτήριο εισόδου για τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, από το 2011 έχει οριστεί στα 10 ευρώ.

Εισιτήρια για την παράσταση προπωλούνται καθημερινά (Δευτέρα έως και Παρασκευή μεσημέρι) από το «Δίαυλο» (Δημητριάδος με Τοπάλη), το Σάββατο και την Κυριακή από τις 11.00 π.μ. έως τις 13.00 εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του «Αχίλλειον». Τις ημέρες των παραστάσεων (Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή), το απόγευμα, εισιτήρια πωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής από τις 7 το απόγευμα, έως την έναρξη της παράστασης Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για το Αχίλλειον είναι 24210 32818, για το Ταμείο Παλαιάς Ηλεκτρικής 24210 27441 και του Διαύλου 24210 25363.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου