ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αυτοβιογραφική διάθεση

με-αυτοβιογραφική-διάθεση-74353

Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του πρώην υπουργού και βουλευτή Έκτορα Νασιώκα «Ο Αγωγιάτης» (Εκδόσεις Ανέμη) παρουσιάζεται σήμερα Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Μεταξουργείου» στη Νέα Ιωνία Βόλου. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης και θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Αναστασίου, ενώ το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο εκπαιδευτικός Αντώνης Αντωνίου και ο γιατρός Λεωνίδας Μαυρογιάννης.

«Ο Αγωγιάτης» είναι μυθιστόρημα στο οποίο περιέχονται πολλά στοιχεία από τα βιώματα και τις προσωπικές αναζητήσεις του συγγραφέα. Κεντρικός ήρωας είναι ο Πάνος Θώδος, ο πατέρας του Έκτορα Νασιώκα, ο αγωγιάτης που νυχθημερόν διέσχιζε τα, έρημα σήμερα, μονοπάτια της Αργιθέας στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, μεταφέροντας προϊόντα από και προς την αγορά του Μουζακίου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «μέσα από τη ζωή ενός εκατοντάχρονου ανθρώπου, του μπάρμπα-Πάνου του Θώδου, περνάει η ιστορία του περασμένου αιώνα της πατρίδας μας. Οι βαλκανικοί και οι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι δικτατορίες και τα κινήματα, οι εμφύλιοι πόλεμοι και οι διχασμοί, οι μεγάλες επιτυχίες και οι εθνικές τραγωδίες, όλες οι περιπέτειες αυτού του δύσμοιρου λαού εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη όπως θα διαβάζει τις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος. Ιδιαίτερα περιγράφεται η ζωή των ανθρώπων της ορεινής Αργιθέας των Αγράφων. Η ιστορία της περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα ενός φτωχού αλλά περήφανου και σκληροτράχηλου ορεσίβιου λαού. Το βιβλίο μόνο ιστορικό όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι ότι όλες οι ιστορικές αναφορές που υπάρχουν, γίνονται μόνο μέσα από τις βιωματικές περιπέτειες των πρωταγωνιστών του μυθιστορήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου