ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κορυφαίος δημιουργός

κορυφαίος-δημιουργός-79649

Ο μεγάλος Ελληνοαμερικάνος φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον εκθεσιακό χώρο (Τοπάλη 14 με Δημητριάδος) του Κέντρου Πληροφόρησης Νέων Βόλου Δίαυλος της διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.ΑΠ. – Δη.Πε.Θε. Δήμου Βόλου. Θα παρουσιαστούν επιλεγμένα φωτογραφικά του έργα που θα καλύπτουν διάφορες εποχές τον έκαναν διάσημο. Τις φωτογραφίες έχει επιλέξει, θα παρουσιάσει και θα σχολιάσει ο υπεύθυνος της Φωτογραφικής Ομάδας του Διαύλου και καθηγητής φωτογραφίας στο ΔΙΕΚ. Βόλου Λέοντας Μουρτζούκος.

O Κωνσταντίνος Μάνος γεννήθηκε το 1934 από γονείς Ελλήνων μεταναστών στην Columbia της Νότιας Καρολίνας. Η φωτογραφική του καριέρα ξεκινά από την λέσχη φωτογραφίας του σχολείου του και μέσα σε λίγα χρόνια εργάζεται ως επαγγελματίας. Σπουδάζει Αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και παράλληλα εργάζεται ως επίσημος φωτογράφος της συμφωνικής ορχήστρας της Βοστόνης. Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, μετακομίζει στην Νέα Υόρκη όπου και δουλεύει για το Esquire, το Life και το Look. Το 1961 εκδίδεται το βιβλίο του «Portrait of A Symphony» με εικόνες από την συμφωνική ορχήστρα της Βοστόνης. Από το 1961 έως το 1964 ζει στην Ελλάδα, όπου και δημιουργεί εικόνες για το βιβλίο του «A Greek Portfolio» που πρωτοεκδόθηκε το 1972 και κέρδισε βραβεία στην Arles και τη Leipzig Book Fair. Το 1963 γίνεται μέλος της Magnum.

Επιστρέφοντας από την Ελλάδα ο Μάνος εγκαθίσταται στη Βοστόνη όπου και ολοκληρώνει πολλές φωτογραφικές αποστολές για τα βιβλία του Time-Life, μεταξύ αυτών και βιβλίου για την Αθήνα. Το 1974 είναι αρχιφωτογράφος του «Where’s Boston?» ενός multi-media εγχειρήματος για την πόλη της Βοστόνης, φωτογραφικό υλικό του οπίου χρησιμοποιήθηκε στο βιβλίο του «Bostonians».Η φωτογραφική του δουλειά με χρώμα, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, πρωτοεμφανίστηκε στο βιβλίο «American Color» το 1995. Νέα έκδοση του βιβλίου «A Greek Portfolio» εκδόθηκε το 1999, ακολουθούμενη από μεγάλη έκθεση στο μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Φωτογραφίες του Μάνου εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, στο Art Institute του Σικάγου, στην Bibliotheque Nationale του Παρισίου, στο Museum of Fine Arts στο Χιούστον, στο μουσείο Μπενάκη και σε άλλα. Το 2003 βραβεύτηκε με το Leica Medal of Excellent για τις φωτογραφίες του με χρώμα και την συνεχιζόμενη φωτογραφική του δουλεία για το Αμερικάνικο χρώμα Η μακρά καλλιτεχνική πορεία του Κωνσταντίνου Μάνου, ως φωτορεπόρτερ και επαγγελματία φωτογράφου τον έφερε σε πολλές και παράξενες χώρες. Έβαλε αρκετά αργότερα το χρώμα στη δουλειά του και κάπου εκεί τον εντυπωσίασε το χρώμα της Αμερικής, την οποί θεωρεί πολύ πιο εξωτική χώρα από την Ινδία ή την Κίνα. Στις φωτογραφίες του αποτύπωσε την πολυχρωμία της Αμερικής και κυρίως της εργατικής της τάξης, την οποία και εξέδωσε σε βιβλία με τον τίτλο American Color. Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο της έκθεσης φωτογραφίας στη αίθουσα εκδηλώσεων στον 2ο όροφο του Διαύλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου