ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο δημιουργικός Γ. Καφενταράκης

ο-δημιουργικός-γ-καφενταράκης-81943

Εκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Καφενταράκη με τίτλο «Οι κυνηγημένοι του 1909» θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με πρωτοβουλία της Αστικής Εταιρείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς». Ο Γιώργος Καφενταράκης εμπνέεται από το βιβλίο του Ηλία Λεφούση «Τα τύμπανα του 1909» και παρουσιάζει 21 έργα με κάρβουνο και μολύβι για την απεργία εκείνης της χρονιάς στο Βόλο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης περιλαμβάνουν και αναλύσεις πάνω στην έμπνευση του καλλιτέχνη. Θα τοποθετηθεί η κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, Ιστορικός Τέχνης, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού και η Φιλόλογος κ. Βέρα Βασαρδάνη. Η εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας θα κλείσει με προβολή φωτογραφιών απεργιακών στιγμιότυπων του 20ου αιώνα από όλον τον κόσμο, σε επιλογή του Γιώργου Καφενταράκη.

Η παρουσίαση της έκθεσης του Γιώργου Καφενταράκη και οι παρεμβάσεις που την πλαισιώνουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, αποτελούν την εναρκτήρια εκδήλωση του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς, ενώ έχουν προγραμματιστεί και άλλες, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον καινούργιο πλέον χρόνο. Την παρουσίαση του Κ.Ι.ΠΟ. Κερασιάς, τους λόγους που συνετέλεσαν στην δημιουργία του, τους στόχους και το προγραμματισμό των επόμενων δράσεων θα κάνει ο πρόεδρος της εταιρείας, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους εγκρίθηκε από το πρωτοδικείο το καταστατικό του Κέντρου Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς (Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ.), το οποίο προέκυψε μετά από μακρά , επίπονη και αναλυτική έρευνα και αναζήτηση στοιχείων όπου συνηγορούν στην δημιουργία του. Στόχος και φιλοδοξία του να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη και προβολή όλων εκείνων των στοιχειών της ιστορίας και του πολιτισμού που συνθέτουν το πολιτιστικό κεφάλαιο της Κερασιάς.

Κατ’ αυτό τον τρόπο η Κερασιά θα επαναπροσδιορίσει τη θέση της και την παρουσία της στο τομέα της Ιστορικό – πολιτιστικής δράσης και σε συνδυασμό με τους μοναδικούς φυσικούς της πόρους να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών και γενικά ενδιαφέροντος. Το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Κερασιάς έχει τη μορφή της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, του Αστικού Κώδικα και συμμετέχουν φορείς και φυσικά πρόσωπα. Η έδρα της εταιρείας είναι η Κερασιά Πηλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Σκοποί της εταιρείας είναι μεταξύ άλλων η μελέτη της τοπικής ιστορίας, η έρευνα, συλλογή, δημοσίευση, έκθεση τεκμηρίων. Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στην περίοδο της κατοχής εξ αιτίας του γεγονότος ότι η Κερασιά υπήρξε το κέντρο της ένοπλης αντίστασης του Πηλίου. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, η Κερασιά ανακηρύχθηκε πρόσφατα «Μαρτυρικό Χωριό», εξ αιτίας της πυρπόλησής της και της απώλειας κατοίκων της, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις αρχές Απριλίου του 1944. Σημειωτέον η Άνω Κερασιά, που ήταν ο κύριος τόπος διαμονής των κατοίκων της, παραμένει ακόμη στην ουσία ακατοίκητος.

Επίσης η κατασκευή, εξοπλισμός, λειτουργία κτιρίου, ως μουσείου σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Προέδρου – διαχειριστή της εταιρείας Χαράλαμπου Αλεξάνδρου, που παραχώρησε τη χρήση του οικοπέδου όσο διαρκεί η εταιρεία και θα συμβάλλει οικονομικά στη δαπάνη ανεγέρσεως του κτιρίου και στην αγορά του εξοπλισμού. Στο κτήριο θα στεγάζονται περιοδικά ή μόνιμα ατομικές συλλογές του Χαράλαμπου Αλεξάνδρου ή τρίτων, φυσικών και νομικών προσώπων από βιβλία, φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα, τεκμήρια κάθε μορφής που θα αφορούν τους σκοπούς της εταιρείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου