ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μουσική στον κινηματογράφο

η-μουσική-στον-κινηματογράφο-86376

Οπτικοακουστικό χαρακτήρα έχει η νέα εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Βόλου που είναι αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική και θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στις 9.30 μμ στον πολυχώρο τέχνης του Ωδείου Φουντούλη. Αναλυτικά η εκδήλωση περιλαμβάνει την «χρήση της μουσικής στην έβδομη τέχνη» με παρουσίαση από τον Γιάννη Τζαμτζή. Πρόκειται για μια οπτικοακουστική περιήγηση στις σημαντικότερες κινηματογραφικές στιγμές όπου μουσική και εικόνα συνδυάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσουν στην ιστορία του σινεμά.

Αποσπάσματα από γνωστές ταινίες και τη μουσική τους αλλά και από σπάνια αριστουργήματα αναλύονται και σχολιάζονται. «Ζευγάρια» συνθετών-σκηνοθετών (Χίτσκοκ – Χέρμαν, Φελίνι – Ρότα, Μορικόνε – Λεόνε, Νάιμαν – Γκρίναγουεϊ κ.λ.π.) αλλά και η μουσική στον ελληνικό κινηματογράφο είναι μερικά από τα θέματα της παρουσίασης

Επίσης θα παρουσιαστεί η ενότητα «Η μουσική στο σινεμά του Νίκου Νικολαΐδη» από τον Κώστα Ανέστη. Ιδιαίτερη σημασία στη μουσική έδινε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες που βάσισε και ολόκληρο σενάριο ταινίας σε ένα συγκεκριμένο τραγούδι. Στις ταινίες του ΝΝ συνυπάρχουν το ροκ εν ρολ με τη κλασσική και τα μουσικά θέματα σε ύφος φιλμ νουάρ με τη μουσική του Αγγελάκα. Αποσπάσματα από «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», «Γλυκιά συμμορία», «Singapore sling» και των άλλων ταινιών της φιλμογραφίας του ΝΝ ως το «the zero years» προβάλλονται και σχολιάζονται σε μια ατμοσφαιρική παρουσίαση κοντά στο ύφος του δημιουργού. Τέλος η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, καθώς ο Νίκος Νέβρος στο πιάνο, ερμηνεύει κινηματογραφικά μουσικά θέματα.
Η κινηματογραφική μουσική είναι αναπόσπαστο τμήμα της έβδομης τέχνης και έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μηνύματα, πολλές φορές αντίθετα από τα διαδραματιζόμενα, εκτείνοντας το βάθος των νοημάτων, παρεμβαίνοντας σχολιαστικά ή επεξηγηματικά στη δράση. Αποτελεί τελικά ουσιαστικό μέρος του κινηματογραφικού έργου, λειτουργικό στοιχείο της αφήγησης. Πόσες φορές άλλωστε προσέξαμε τη μουσική μιας ταινίας; Αυτό το στοιχείο δηλαδή που μπορούμε να κρατήσουμε από μια ταινία και να το απολαμβάνουμε ανά πάσα στιγμή. Τα τελευταία χρόνια η κινηματογραφική μουσική βλέπει τις πωλήσεις των soundtracks να αυξάνονται, κάτι που δείχνει ότι το κινηματογραφικό κοινό αναγνωρίζει τη σημασία και το ρόλο που δικαιωματικά έχει η μουσική στον κινηματογράφο.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου εστιάζει με τη νέα του εκδήλωση – που θα είναι η τελευταία για το 2012 – σε αυτό το μουσικό είδος που έλκει ταυτόχρονα μουσικόφιλους και κινηματογραφόφιλους, συνδυάζοντας με δυο οπτικοακουστικές παρουσιάσεις μεγάλες στιγμές του σινεμά και της μουσικής και αποκαλύπτοντας άγνωστες σε πολλούς λεπτομέρειες και μυστικά της κινηματογραφικής και μουσικής δημιουργίας.
Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου ιδρύθηκε με πρωτοβουλία 25 μουσικόφιλων συμπολιτών (απόφαση μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου αριθ. 313/2012) και μερικοί από τους σκοπούς του, όπως περιγράφονται στο καταστατικό είναι : η εξάπλωση και η προαγωγή της μουσικής παιδείας στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, σε όλες τις εκφάνσεις και τα ρεύματα της, η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, η συνεργασία καλλιτεχνών και μελετητών της τέχνης και η σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συναδέλφωσης, η μελέτη και έρευνα της μουσικής, η ευαισθητοποίηση των πολιτών για συμμετοχή σε μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η διάσωση και διάδοση των μουσικών εθίμων, παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας κλπ
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Γιάννη Τζαμτζή επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 6974021304 και στον Κώστα Ανέστη, στο τηλέφωνο 6977800499.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου