ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρωμα ισπανικού κινηματογράφου

αρωμα-ισπανικού-κινηματογράφου-89975

Ολοκληρώνεται προσεχώς το αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο με τίτλο «Οι Δευτέρες του Νοέμβρη, με την Ισπανική Οικογένεια» που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βόλου, δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, η Πρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes, καθώς και “Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – Aroma Latino». Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 9.30 μμ θα προβληθεί στο Αχίλλειο η ταινία με τίτλο «Siete mesas de billar francés» (Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου) του Gracia Querejeta, παραγωγής 2007.

Η Άνχελα (Μαριμπέλ Βερντού), όταν ο πατέρας της Λέο αρρωσταίνει ξαφνικά, αποφασίζει να ταξιδέψει στην πόλη με το γιο της Γίγιε (Βίκτορ Βαλδίβια). Εκεί γνωρίζει την Τσάρο (Μπλάνκα Προτίγιο), ερωμένη του Λέο και αναλαμβάνει μαζί της να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια αίθουσα τυχερών παιχνιδιών με επτά τραπέζια μπιλιάρδου. Η συγκεκριμένη ταινία βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007, βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τη Μπλάνκα Πορτίγιο και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου για τη Μαριμπέλ Βερντού και καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Αμπάρο Μπαρό.

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Ισπανικό κινηματογράφο, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Απόστολος Παντσάς επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι : «Ο κινηματογράφος είναι το τυπωμένο σε σελιλόιντ όνειρο. Είτε ταυτίζεσαι, είτε αποστασιοποιούμενος, γνωρίζεις μιαν αισθητική απόλαυση. Σου περνάει μηνύματα ηθικά και υπαρξιακά, όπως το cinema των μεγάλων Μπέργκμαν, Μπρεσσόν, Κουροσάβα, σου απαλύνει τη ζωή μ’ ένα χιούμορ ανατρεπτικό, όπως του Αλμοδοβάρ και των παλαιοτέρων Σαρλό, Μπάστερ Κήτον, Τατί και Σέλερς, ή σου παρουσιάζει τα «ποιήματα εικόνων» του Ταρκόφσκι και του δικού μας Τεό, του Θόδωρου Αγγελόπουλου που χάσαμε πρόσφατα».

«Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – Aroma Latino», έχει σκοπό μη κερδοσκοπικό και συγκεκριμένα τη διάδοση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ισπανικής γλώσσας και της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το έτος 2011, έχει έδρα την πόλη του Βόλου και ήδη αριθμεί περί τα εκατό μέλη. Τα μέλη του συλλόγου είναι άτομα όλων των ηλικιών και προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, ενώ υπάρχουν και μέλη με καταγωγή από ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Μεξικό, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ.). Ανεξάρτητα από το εάν ομιλούν ή γνωρίζουν την ισπανική γλώσσα, όλα τα μέλη του συλλόγου χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους γι’ αυτή και το ενδιαφέρον τους για τη διάδοσή της, κυρίως μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα μέλη του συλλόγου διαρκώς αυξάνονται, καθώς η ισπανική γλώσσα έχει πολλούς θαυμαστές στην περιοχή του Βόλου. Τα φροντιστήρια ισπανικής γλώσσας ολοένα και πληθαίνουν, ενώ μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και στα πολιτιστικά προϊόντα των ισπανόφωνων χωρών (ταινίες, μουσική, χοροί, λογοτεχνία, ποίηση κ.λ.π.). Ο σύλλογος «Aroma Latino» έχει ως σκοπό τη συνεχή προβολή και διάδοση των ανωτέρω πολιτιστικών δειγμάτων που προέρχονται από λαούς και πολιτισμούς τόσο μακρινούς, αλλά στην ουσία τόσο κοντινούς, με το δικό μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου