ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για 15.000 ευρώ δημοπρατήθηκαν οι επιστολές του Καραϊσκάκη

για-15-000-ευρώ-δημοπρατήθηκαν-οι-επιστολέ-92259

Προς 15.000 ευρώ δημοπρατήθηκαν οι επιστολές του Γεωργίου Καραϊσκάκη την Τετάρτη, ενώ η αντίστοιχη αξία των επιστολών του Αδαμάντιου Κοραή ήταν 18.000 ευρώ. Στη δημοπρασία του οίκου Βέργος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η ενότητα επιστολών του αρχιστράτηγου του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη, που είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας, πωλήθηκε στην αρχική τιμή εκτίμησης.

Πρόκειται για 7 επιστολές που απευθύνονται στην επιτροπή των Ψαριανών προσφύγων της Αίγινας, μία επιστολή προς τη Διοίκηση της Ελλάδος και μία προς τον Άγγλο στρατηγό Richard Church.

Η επιστολή προς τους προκρίτους των Ψαρών με τις υπογραφές 59 πληρεξούσιων της Γ’ Εθνοσυνέλευσης, μεταξύ των οποίων των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Παλαιών Πατρών Γερμανού και άλλων, πωλήθηκε στα 2.000 ευρώ, ενώ επιστολή του Γεωργίου Καραϊσκάκη προς τη διοίκηση που αφορούσε σε σχέδιό του για την ανασυγκρότηση των Ελληνικών Δυνάμεων πωλήθηκε στα 4.500 ευρώ, από αρχική εκτίμηση μεταξύ 2.000-3.000 ευρώ.

Ενότητα 61 εγγράφων σχετικών με την κληρονομιά του Κοραή πωλήθηκε στα 18.000 ευρώ, από αρχική τιμή εκτίμησης μεταξύ 8.000-12.000 ευρώ.

Στην έναρξη της Δημοπρασίας απομακρύνθηκε παριστάμενος που εισήλθε στην αίθουσα διαμαρτυρόμενος για την πώληση επιστολών του Καραϊσκάκη, ενώ από τον οίκο Βέργoς υπήρξε ενημέρωση ότι έλαβε έγγραφο από το Υπ. Πολιτισμού ότι το υπουργείο προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο να θεωρήσει παρόμοιες επιστολές προστατευόμενα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Zougla.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου