ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργο του Τζωρτζ Οργουελ

εργο-του-τζωρτζ-οργουελ-100583

Ανοίγει αύριο αυλαία η παράσταση με τίτλο «Η Φάρμα των Ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ, που αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους, από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από αύριο Πέμπτη 15 έως το Σάββατο 17 Νοεμβρίου και από Πέμπτη 22 έως Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στις 21.30 στο Αχίλλειο. Ο προφητικός, κατά πολλούς, Τζορτζ Όργουελ, που πέθανε στα 47 του χρόνια, παρότι έγραψε ελάχιστα έργα, κατάφερε να σημαδέψει έναν πολυτάραχο αιώνα, προφητεύοντας, ουσιαστικά, το μέλλον, ενώ κατά γενική ομολογία έχει διεθνή απήχηση ο αντίκτυπος των έργων του. Το βιβλίο όμως που γιγάντωσε τη φήμη του Όργουελ, που ήταν περισσότερο γνωστός ως δημοσιογράφος, ήταν η «Φάρμα των Ζώων» που αποτελεί συγκλονιστική αλληγορία πάνω στον ολοκληρωτισμό.

Την σκηνοθεσία και την διδασκαλία της παράστασης ανέλαβε ο Δημήτρης Δακτυλάς, τα σκηνικά ο Κώστας Μπομπός, την μουσική η Έλενα Λύρη και τις χορογραφίες η Αλίκη Κασσάνδρα. Βοηθός σκηνογράφου είναι η Κατερίνα Βλάχου. Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι: Γιώργος Παπαδόπουλος, Ειρήνη Μυλωνά, Ολυμπία Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ευαγγελία Τίγκα, Στέφανος Βλαχάβας, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου, Ιωάννης Γεωργίου, Φιλίτσα Σαλαμούρα, Γεράσιμος Φράγκος, Κασσιανή Βαρδαλή και Μαρία Κατσίκη.

Το Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργεί με την μορφή που έχει ως σήμερα από το 1993 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βόλου. Στόχος είναι μέσα από τη λειτουργία του Θεατρικού Εργαστηρίου, να ενισχυθεί η θεατρική παιδεία, να δοθεί η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης σε όσους ενδιαφέρονται για το θέατρο, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής δράσης της περιοχής μας.

Το Θεατρικό Εργαστήρι έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα σειρά έργων, τόσο από το ελληνικό όσο και από το ξένο δραματολόγιο, αλλά και σπουδαία κείμενα της λογοτεχνίας. Ποιητές όπως ο Άγγελος Σικελιανός, ο Κωνσταντίνος Καβάφης, ο Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μελετήθηκαν από τα μέλη του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου και έργα τους δραματοποιήθηκαν και αποδόθηκαν με τη μορφή θεατρικής παράστασης τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Θεατρικοί συγγραφείς όπως ο Ηλίας Καπετανάκης, ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παντελής Χορν, ο Γιώργος Διαλεγμένος, και τραγικοί ποιητές όπως ο Ευριπίδης μέσω των παραστάσεων του Ερασιτεχνικού Θεατρικού Εργαστηρίου έφτασαν και στις πιο δυσπρόσιτες περιοχές, φέρνοντας το θέατρο κοντά σε ανθρώπους που σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν. Το έργο που παρουσιάζει φέτος το Θεατρικό Εργαστήρι φέρει την υπογραφή του συγγραφέα του «1984» και αποτελεί, σύμφωνα με τις απόψεις κοινού και κριτικών, διαχρονική δημιουργία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου