ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ανατολικά της γεύσης»

ανατολικά-της-γεύσης-106768

Το βιβλίο της Μικρασιάτισσας κ. Ιωάννας Αραμπατζή – Τζανουδάκη θα παρουσιαστεί την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι».

Το υπέροχο αυτό βιβλίο θα παρουσιάσει στο κοινό ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής, ο οποίος παρότι δεν είναι Μικρασιάτης, ζώντας χρόνια στη Νέα Ιωνία, ζυμώθηκε με τους Μικρασιάτες, αγάπησε και ενστερνίστηκε τις αρχές και τις αξίες της προσφυγιάς με αποτέλεσμα να συγγράψει το βιβλίο με τον τίτλο «Το χαμένο ταίρι». Στην εκδήλωση θα παραστούν η συγγραφέας Ιωάννα Αραμπατζή – Τζανουδάκη, με σύντομη αναφορά στα κίνητρα συγγραφής του βιβλίου της «Ανατολικά της Γεύσης» και ο Φίλιππος Λέτζης, ένας εξαιρετικά ευαισθητοποιημένος εκδότης όπως αποδεικνύεται από το καλαίσθητο, επιμελημένο βιβλίο και εμπλουτισμένο με άφθονο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό των εκδόσεων Cosmosware.

Της παρουσίασης θα προηγηθούν χαιρετισμός της προέδρου του Συλλόγου Ουρανίας Σταματιάδου – Κουτσογιάννη και μικρασιάτικα «γευστικά» τραγούδια που θα ερμηνεύσει η μικτή χορωδία ενηλίκων του Συλλόγου με την ευθύνη της μουσικού Λίας Λεφάκη, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύσει ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, καθηγητής μουσικής. Στον επίλογο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα δραματοποιημένο απόσπασμα από τη «Λωξάντρα» της Μαρίας Ιορδανίδου. Στο ρόλο της Λωξάντρας η Ελένη Βαφειάδου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Τέλος θα προσφερθούν ελληνικές γεύσεις της Ανατολής που θα ετοιμάσουν κυρίες, μέλη και φίλες του Συλλόγου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η γιατρός Λένα Παπαγιάννη.

Είναι ένα βιβλίο φόρος τιμής και μνήμης «στις γιαγιάδες και τις μητέρες της προσφυγιάς που με την πλούσια φαντασία τους και ευρηματικότητά τους κατάφερναν να γεμίζουν τόσο τα πλούσια γιορτινά τραπέζια όσα και τα καθημερινά, επινοώντας διάφορους συνδυασμούς και παντρέματα γεύσεων, αλλά και στις δύσκολες μέρες του ξεριζωμού και της Κατοχής, που έβρισκαν ποικίλους τρόπους να γεμίζουν την κατσαρόλα και να ξεγελούν τα άδεια στομάχια της φαμελιάς τους, ώστε να σηκώνουν αγόγγυστα το βαρύ φορτίο της προσφυγιάς και της ανέχειας» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου