ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πυρήνας πολιτισμού

πυρήνας-πολιτισμού-111991

Σημαντικό πυρήνα πολιτισμού αποτελεί για την περιοχή μας το Αρχοντικό Ζαφειρίου, που βρίσκεται στον Άγιο Ονούφριο και πρόκειται άμεσα να ενσωματωθεί στο δίκτυο μουσείων, εκθετηρίων και ιστορικών κτηρίων του Δήμου Βόλου και να ενταχθεί στις προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή.

Στον χώρο αυτό σήμερα στεγάζεται μια σημαντική συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών των Κώστα και Ιπποκράτη Ζημέρη, ιδιοκτησίας του Δήμου, με θέμα πυργόσπιτα κυρίως από την περιοχή του π. Δήμου Ιωλκού, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ένα σπάνιο και ταυτόχρονα σημαντικό υλικό το οποίο αποτυπώνει την αρχιτεκτονική του Πηλίου με τους επιβλητικούς πύργους, όπου δυστυχώς η φθορά του χρόνου τα έχει σχεδόν αφανίσει. Επίσης στο Αρχοντικό Ζαφειρίου φιλοξενούνται περιοδικά εκθέσεις φωτογραφίας ή ζωγραφικής επώνυμων καλλιτεχνών από την περιοχή της Μαγνησίας και όχι μόνον.

Το Αρχοντικό Ζαφειρίου πρόκειται άμεσα να ενσωματωθεί στο δίκτυο μουσείων, εκθετηρίων και ιστορικών κτηρίων του Δήμου Βόλου, όπως προαναφέρθηκε. Πιο συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ προγραμματίζεται να φιλοξενήσει τεκμήρια που σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του κτηρίου και την εποχή ακμής του, δηλαδή αντικείμενα, φωτογραφίες και άλλο υλικό με αναφορά τα αστικά σπίτια εύπορων οικογενειών του Βόλου και του Πηλίου κατά το τέλος του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού. Σε αυτό το πλαίσιο, στους επόμενους μήνες θα εκτεθούν εκεί τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και θα αναπτυχθούν δράσεις για την προσέλκυση σχετικών δωρεών.

Παράλληλα η πολυδυναμικότητα του χώρου θα υποστηριχθεί με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων κι εκδηλώσεων, άνοιγμα στα σχολεία και προγράμματα οργανωμένων επισκέψεων για όλους, ώστε το αρχοντικό Ζαφειρίου, με την υποστήριξη της τοπικής κοινότητας να καταστεί το ζωντανό και δημιουργικό πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής του.

Το Αρχοντικό Ζαφειρίου είναι ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά δείγματα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή εφαρμόστηκε και εξελίχθηκε στην περιοχή του Πηλίου. Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού έχει χαρακτηρισθεί ως « έργο τέχνης όπου χρειάζεται ιδιαίτερη κρατική προστασία» καθώς «αποτελεί ενδιαφέρον δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, του τέλους του 19ου αιώνα, με αρμονικό όγκο απόλυτα ενταγμένο στο περιβάλλον και με αξιόλογα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία όπως είναι το μαρμάρινο μπαλκόνι με τις λιθανάγλυφες παραστάδες και τις περίτεχνες σφυρήλατες σιδεριές».

Το εσωτερικό του Αρχοντικού είναι διακοσμημένο (στις οροφές του) με ιδιαίτερα αξιόλογες παραστάσεις φυτικών κυρίως μοτίβων , παραστάσεις αρχαίων μνημείων, όπως ο Παρθενώνας, επίσης απεικονίζονται διάφορες πόλεις όπως η Νεάπολη με τον Βεζούβιο κ.ά. Το αρχοντικό κτίστηκε το 1895, όπως προκύπτει από τα συμβόλαια αγοροπωλησίας και βρίσκεται στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού του Αγ. Ονουφρίου. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Ιωλκού το 1995 και ανακαινίστηκε το 1996 από την Ε΄ Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου