ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορικές φωτογραφίες

ιστορικές-φωτογραφίες-114380

Ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Άι-Στράτης – Φωτογραφικά ίχνη (1940-1970)», εγκαινιάζεται σήμερα στις 8.00 το βράδυ στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από το αρχείο του αυτοδίδακτου φωτογράφου Βασίλη Μανικάκη και διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου και τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Μήνα Φωτογραφίας» που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο Ντε Κίρικο της πόλης του Βόλου και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους.

Ο Βασίλης Μανικάκης γεννήθηκε το 1907 στον Άι-Στράτη. Άρχισε να ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία από τις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η λειτουργία του στρατοπέδου των εξορίστων στον Άι-Στράτη του επέτρεψε να επιδοθεί συστηματικά στη φωτογραφία. Ο Μανικάκης άφησε ένα έργο που αναφέρεται αποκλειστικά στο νησί και στους ανθρώπους που έζησαν εκεί.

Η Πολιτεία το 1997, δια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Κωστή Στεφανόπουλου και της τότε Υπουργού Αιγαίου κας Ελισάβετ Παπαζώη, αποφάσισε, για να μη χαθεί όλο αυτό το πολύτιμο υλικό, να το αναδείξει κάνοντας ένα μέρος αυτού λεύκωμα και ομότιτλη φωτογραφική έκθεση. Ο Βασίλης Μανικάκης δεν πρόλαβε να δει να γίνεται γνωστό το έργο του. Πέθανε το 1998. Το 1999 εκδόθηκε το βιβλίο «Άι-Στράτης – Φωτογραφικά Ίχνη» με λαογραφικό υλικό, μετά από ερευνητικό πρόγραμμα-μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ιστορική, κοινωνική και οικοσυστηματική προσέγγιση του Αγίου Ευστρατίου», με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γ. Νικολακάκη. Το 2000 οργανώθηκε για πρώτη φορά η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάσθηκε το βιβλίο. Η έκθεση ταξίδεψε στη Λήμνο, στο Ηράκλειο, στη Μυτιλήνη, στο Τελόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη και στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

Το Υπουργείο Αιγαίου παραχώρησε τα εκδοτικά δικαιώματα στην πρώην Κοινότητα του Άι-Στράτη, για να αποτελεί η έκδοση μέσο προβολής του νησιού.

Για όλο αυτό το έργο πολύτιμος βοηθός υπήρξε ο γιος του, Βύρων Μανικάκης, ο οποίος και θα προλογίσει στα εγκαίνια της έκθεσης. Στα εγκαίνια της έκθεσης θα μιλήσουν η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κα Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, η Δρ. Ιστορίας κα Τασούλα Δερβενιώτου και ο κ. Βύρων Μανικάκης. Η έκθεση θα παρουσιασθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου