ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Μικρασιάτικα» από τους «Ιωνες»

μικρασιάτικα-από-τους-ιωνες-119685

Ευρύ και φιλόδοξο κύκλο πολιτισμικών δράσεων με θέμα: «Το Αιγαίο του πολιτισμού και των γεωστρατηγικών διεκδικήσεων. Η θάλασσα που μας χωρίζει, η θάλασσα που μας ενώνει» φιλοξενεί η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μικρασιατικά 2012». Θέμα με διαχρονικότητα, αφού ακουμπά στο σήμερα και το αύριο της εθνικής πολιτικής μας ιστορίας. Ο κύκλος πολύπτυχος, περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές, έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων απ’ την Ιωνία γη, μουσικές, τραγούδια και χορούς του Ανατολικού Αιγαίου και της Δυτικής Μικρασίας.

Επικεντρώνεται στο Ανατολικό Αιγαιακό νησιώτικο σύμπλεγμα και την ενάλια Ιωνία (σήμερα Τουρκία) στη Δυτική μετωπίδα της Μ. Ασιατικής χερσονήσου και αφορά στην γεωπολιτική και στρατηγική σημασία της θαλάσσιας ζώνης αλλά και στον πολιτισμικό εναγκαλισμό των γειτνιαζόντων («καρσί») λαών. Ο κύκλος χρονικά καλύπτει το διάστημα (10-18) Νοεμβρίου 2012 και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως ακολούθως:

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, διοργανώνεται ομιλία με θέμα: «Αιγαίο γεωστρατηγική και Α0Ζ (Αποκλειστικές Οικον. Ζώνες)» από τον κ. Νίκο Λυγερό, μαθηματικό, επιστημονικό ερευνητή, συγγραφέα, ποιητή, κοινωνιολόγο, ειδικό σύμβουλο στις Σχολές Εθνικής Άμυνας, Αεροπορίας, Εθν. Ασφάλειας, Πολεμικής Αεροπορίας και Στρατολογίας. Ο βολιώτης στην καταγωγή ομιλητής με την πολυεπιστημονική του πληρότητα θα αναδείξει το θέμα στην πολιτική και γεωστρατηγική του διάσταση (γεωργ. Θέση, υποθαλάσσιος, πλούτος, ΑΟΖ). Η ομιλία θα υποστηρίζεται από προβολή διαφανειών. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Χρήστος Μπουκώρος, Διευθυντής της εφημερίδας «Ταχυδρόμος».

Την Τετάρτη 14 Noεμβρίου στις 7 μ.μ., στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας μεγάλου μήκους «Μας χαρίζει μια θάλασσα» του Αντώνη Παπαδόπουλου, θεατρικού συγγραφέα, παραγωγού, σκηνοθέτη. Η όλη προσπάθεια υποστηρίχθηκε από την πανελλήνια Ένωση Εφεσίων. Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της σχετικότητας της ζωής και προσφυγιάς ως μια μορφή μικρού θανάτου.
Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας, θα ακουστούν μουσικές, τραγούδια και χοροί Ανατολ. Αιγαίου και παραλίων Ιωνίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία στην ως άνω θεματική από την κ. Ξανθούλα Παπαπαναγιώτου, Σχολική Σύμβουλο εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ομιλία υποστηρίζεται με ανάλογη προβολή. Επίσης θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια με συνοδεία ζωντανού οργανικού σχήματος από τη χορωδία και τα οργανικά μουσικό σύνολα του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Διευθύνει ο κ. Βασίλης Αγροκώστας, μουσικολόγος και καθηγητής Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής ο οποίος θα αποδώσει και σόλο τραγούδια παίζοντας πολιτική λύρα.

Επίσης θα παρουσιαστούν χοροί του Ανατ. Αιγαίου και παραλίων Μ. Ασίας, από τα τμήματα παραδοσιακών χορών της Εστίας «Ιωνες» και χορευτικά δρώμενα (Μπαλάκια Μπουρνόβα), ζεϊμπέκικος, Διδάσκει η κ. Μαρία Κατσαρδάνη.

Στο Μεταξουργείο στη διάρκεια των Μικρασιατικών 2012 θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και μαρτυριών (Αρχείο «ΙΩΝΕΣ»). Ο κύκλος «Μικρασιάτικα» πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Χορηγός επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου