ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Νέοι χαράκτες» στο Ντε Κίρικο

νέοι-χαράκτες-στο-ντε-κίρικο-122067

Εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο η έκθεση «Νέοι χαράκτες» που διοργανώνει η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος. Τα εγκαίνια θα τελέσουν εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου και ο πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», Κώστας Νίτσος, δημοσιογράφος.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Νίτσος «παρά τη δεινή κρίση που αφανίζει τη χώρα μας, η Εταιρεία εικαστικών τεχνών Α. Τάσσος – εταιρεία μη κερδοσκοπική και με μηδενική οικονομική βάση – δεν καταθέτει τα όπλα, αναφωνεί «παρών» και εμμένει στην αποστολή της.

Πιστεύουμε πως για να μη χαθούν τα πάντα, χρειάζεται τώρα υπέρ πάντων άγων να κρατηθούν ψηλά η Παιδεία, τα Γράμματα, οι Τέχνες, που κουβαλάνε και διαιωνίζουν τις κορυφαίες αξίες του Πολιτισμού. Γι’ αυτό, μέσα στην ανελέητη κρίση και τις δυσκολίες που συνεπάγεται, κάναμε τ’ αδύνατα δυνατά και κατορθώσαμε να στήσουμε και την 6η έκθεση "Νέοι Χαράκτες 2011 – 2012", με αμετάβλητο μάλιστα τον προγραμματισμό της. Όπως πάντοτε, εκτός από την Αθήνα, η έκθεση θα επισκεφθεί και πάλι για δυο χρόνια – τις δύσκολες χρονιές του 2011 και του 2012 ! – μεγάλα κέντρα της περιφέρειας και την Κύπρο.

Αμετακίνητοι στις αρχές μας, θέλουμε να δηλώνουμε κάθε φορά τις καταστατικές αρχές που έκαναν τις εκθέσεις των "Νέων Χαρακτών" θεσμό κύρους στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας: Σεβόμαστε την ελευθερία στην Τέχνη. Δεν στηρίζουμε αλλά και δεν αποκλείουμε καμιά τεχνοτροπία και τάση. Δεν υποχωρούμε με τίποτα στην ύπαρξη ποιότητας. Και κρατάμε τους κανόνες του παιχνιδιού: όρια στην ηλικία των καλλιτεχνών και απαραίτητη παιδεία στη χαρακτική.

Για τη θωράκιση όλων αυτών, θεσπίσαμε μια επιτροπή κρίσης των έργων. Δεν την ορίσαμε για να… απορρίπτει νέους καλλιτέχνες. Θέλουμε να κρατάει ένα υψηλό αισθητικό επίπεδο στις εκθέσεις, χωρίς να παρεμποδίζει τους νέους δημιουργούς να ξεδιπλώνουν τις δυνατότητες και τις αξιοσύνες τους, καταθέτοντας στο έργο τους, τα προσωπικά τους οράματα. Στο κοινό πάλι, και μάλιστα το κοινό της περιφέρειας, δώσαμε την ευχέρεια να βλέπει έργα φιλοτεχνημένα με ποικίλους τρόπους έκφρασης και να πληροφορείται τις εντελώς νέες τάσεις της τέχνης στις μέρες που ζούμε. Με ενημερωμένο κοινό, υπάρχει δυνατότητα και οι κρινόμενοι και οι κρίνοντες, να κρίνονται.

Καταληκτικά: Από τη γενική κρίση αξιών, αναπόφευκτα επηρεάζεται και η χαρακτική. Αυτή όμως αντιμετωπίζει και δικά της πρόσθετα προβλήματα, που απειλούν ουσιαστικά την ίδια την υφή, της πιο προσιτής και αγαπητής στο ευρύτερο κοινό εικαστικής τέχνης.

Το βλέπουμε καθαρά και στις εκθέσεις. Οι νέοι ιδιαίτερα χαράκτες, που επιμένουν να παλεύουν με τα σκληρά υλικά της χαρακτικής – το ξύλο, την πέτρα, το χαλκό – δυσκολεύονται πολύ, ή και αδυνατούν, να αποδώσουν στο έργο τους την προσωπική αισθητική τους αντίληψη, χωρίς να ξεφεύγουν από τις καταξιωμένες αισθητικές αξίες της χαρακτικής.

Δυστυχώς, οι τεχνικές ευκολίες που προσφέρει η ιλιγγιώδης τεχνολογική πρόοδος, έχουν γίνει ο μεγαλύτερος κίνδυνος εκφυλισμού της Τέχνης. Το είχαμε επισημάνει από την προηγούμενη έκθεση. Για την καταραμένη αυτή ευκολία, είχε ήδη αρχίσει να παραβιάζεται ένα καίριο γνώρισμα της χαρακτικής τέχνης: Η παραγωγή των πολλαπλών αντιτύπων του χαρακτικού έργου, γίνονταν ανέκαθεν από τον ίδιο τον δημιουργό του! Τελευταία, η παραγωγή αφέθηκε σε καθαρά… μηχανικά μέσα: τυπογραφεία και ηλεκτρονικούς εκτυπωτές.

Ακόμα πιο πρόσφατα, παρακολουθήσαμε "εκθέσεις χαρακτικής" που τα έργα τους ήταν δημιουργήματα ενός… απλού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή που, με ειδικά προγράμματα και χειρισμούς μπορεί και παράγει αυτόματα, πολυάριθμα "δήθεν" χαρακτικά έργα. Τέλος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη σύγχρονη τέχνη είναι ο κατακλυσμός προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών που εισέβαλαν αιφνιδιαστικά και στον καλλιτεχνικό χώρο. Ένας κίνδυνος, καθαρά-, θανατηφόρος. Ο Τάσσος είχε πει: «Όλες οι τεχνικές που αποβλέπουν να ευκολύνουν την τέχνη, καταλήγουν στην καταστροφή της!». Εδώ τα λόγια τελειώνουν».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου