ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Δευτέρες του Νοεμβρίου αποκτούν διαφορετικό χρώμα στο Αχίλλειον

οι-δευτέρες-του-νοεμβρίου-αποκτούν-δι-123400

Αρωμα ισπανικού κινηματογράφου

Αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματογράφο με τίτλο «Οι Δευτέρες του Νοέμβρη, με την Ισπανική Οικογένεια» συνδιοργανώνουν ο Δήμος Βόλου, δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, η Πρεσβεία της Ισπανίας, το Instituto Cervantes, καθώς και “Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – Aroma Latino».

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στο «Αχίλλειο», στις 9.30 το βράδυ κάθε Δευτέρας του Νοέμβρη, με την εξής σειρά:

Στις 5 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία «Solas» (Γυναίκες μόνες), του Benito Zambrano, παραγωγής 1999. Η Ρόσα είναι μια απλή γυναίκα από χωριό και επισκέπτεται την άνεργη και αλκοολική κόρη της που μένει μόνη της στη Σεβίλλη.

Όσο ανακαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κόρη της, δημιουργεί φιλική σχέση μ’ ένα μοναχικό και προσηνή υπερήλικα. Η ταινία βραβεύτηκε με ακόμα 4 Γκόγια, δεύτερου γυναικείου ρόλου (Μαρία Γαλιάνα), πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Κάρλος Άλβαρεθ-Νοβόα), πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού (Άνα Φερνάντεθ) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Στις 12 Noεμβρίου θα προβληθεί η ταινία με τίτλο «El Bola» («Ο Μπάλας»), του Achero Maρas, παραγωγής 2000. Ο μόλις δωδεκάχρονος Πάμπλο, με το παρατσούκλι «Ο Μπάλας» (“El Bola”), ζει σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον συγκρούσεων και βίας.

Γνωρίζοντας τον Αλφρέντο, ένα νέο συμμαθητή του, έρχεται σε επαφή με μια άλλη οικογενειακή πραγματικότητα και βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Βραβεύτηκε με ακόμα τρία Γκόγια: καλύτερης ταινίας, πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Χουάν Χοσέ Μπαγιέστα) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Στις 19 Νοεμβρίου σειρά έχει η ταινία « Tres dνas con la familia» (Τρεις μέρες με την οικογένεια) του Mar Coll, παραγωγή του 2009. Η Λέα πρέπει να πάει στη Χιρόνα επειδή πέθανε ο παππούς από την πλευρά του πατέρα της. Εκεί θα ξαναβρεθεί με την οικογένειά της με την οποία δεν έχει ιδιαίτερη επαφή από τότε που έφυγε για το εξωτερικό.

Τις μέρες που θα περάσει μαζί με τους δικούς της, θα καταλάβει το παιχνίδι των προσχημάτων της καταλανικής αστικής τάξης. Η ταινία ήταν η διπλωματική της Μαρ Κολ στο τέλος των κινηματογραφικών της σπουδών. Βραβεύτηκε επίσης με βραβεία Γκαουδί (καλύτερης ταινίας στα καταλανικά, σκηνοθεσίας και γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου).

Στις 26 Νοεμβρίου θα προβληθεί η ταινία με τίτλο «Siete mesas de billar francιs» (Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου) του Gracia Querejeta, παραγωγής 2007.

Η Άνχελα (Μαριμπέλ Βερντού), όταν ο πατέρας της Λέο αρρωσταίνει ξαφνικά, αποφασίζει να ταξιδέψει στην πόλη με το γιο της Γίγιε (Βίκτορ Βαλδίβια). Εκεί γνωρίζει την Τσάρο (Μπλάνκα Προτίγιο), ερωμένη του Λέο και αναλαμβάνει μαζί της να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια αίθουσα τυχερών παιχνιδιών με επτά τραπέζια μπιλιάρδου.

Βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007, καλύτερης ηθοποιού για τη Μπλάνκα Πορτίγιο και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου για τη Μαριμπέλ Βερντού και καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου για την Αμπάρο Μπαρό.

Κινηματογραφικά όνειρα

Με αφορμή το αφιέρωμα στον Ισπανικό κινηματογράφο, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Απόστολος Παντσάς έκανε την εξής δήλωση:

«Ο κινηματογράφος είναι το τυπωμένο σε σελιλόιντ όνειρο. Είτε ταυτίζεσαι, είτε αποστασιοποιούμενος, γνωρίζεις μιαν αισθητική απόλαυση.

Σου περνάει μηνύματα ηθικά και υπαρξιακά, όπως το cinema των μεγάλων Μπέργκμαν, Μπρεσσόν, Κουροσάβα, σου απαλύνει τη ζωή μ’ ένα χιούμορ ανατρεπτικό, όπως του Αλμοδοβάρ και των παλαιοτέρων Σαρλό, Μπάστερ Κήτον, Τατί και Σέλερς, ή σου παρουσιάζει τα «ποιήματα εικόνων» του Ταρκόφσκι και του δικού μας Τεό, του Θόδωρου Αγγελόπουλου που χάσαμε πρόσφατα”, δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού.

«Όλοι, επίσης, θυμούμαστε», προσθέτει ο κ. Παντσάς, «τα βροχερά απογεύματα, με τις εξαιρετικές των ελληνικών ταινιών ατάκες και τους ανεπανάληπτους κωμικούς μας. Εκείνες οι ταινίες, οι γλυκές σαν καραμέλες, που βλέπεις-χωρίς να χορταίνεις- ανεπανάληπτες φορές και τις χαίρεσαι πάντα το ίδιο.

Ο κινηματογράφος αποτελεί Τέχνη χωρίς σύνορα. Μπορεί να περάσει μέσα του τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός Λαού, αναδεικνύοντας μ’ αυτό τον τρόπο την Ιστορία, τις ιδιαίτερες συνήθειες, τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Υπ’ αυτή την έννοια υφίσταται Εθνικός Κινηματογράφος.

Το δόγμα του αμετάφραστου της Τέχνης για κάποια είδη της, όπως το cinema (εικόνα και καλά μεταφρασμένος λόγος) και η μουσική, στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει.

«Γι’ αυτό, όπως λέει και ο τίτλος του αφιερώματος της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, τις Δευτέρες του Νοέμβρη θα τις περάσουμε με τις γλυκόπικρες ιστορίες, τη ζωή, την καθημερινότητα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ισπανική οικογένεια σήμερα, η οποία δυστυχώς ζει περίπου το ίδιο κοινωνικό και οικονομικό δράμα με την ελληνική οικογένεια. Αυτό απετέλεσε και το βασικό κίνητρο για το στήσιμο αυτού του αφιερώματος στον ισπανικό κινηματογράφο», κατέληξε ο κ. Παντσάς.

«Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – Aroma Latino», έχει σκοπό μη κερδοσκοπικό και συγκεκριμένα τη διάδοση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ισπανικής γλώσσας και της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το έτος 2011, έχει έδρα την πόλη του Βόλου και ήδη αριθμεί περί τα εκατό μέλη.

Τα μέλη του συλλόγου είναι άτομα όλων των ηλικιών και προέρχονται από διάφορους επαγγελματικούς τομείς, ενώ υπάρχουν και μέλη με καταγωγή από ισπανόφωνες χώρες (Ισπανία, Μεξικό, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ κ.λπ.). Ανεξάρτητα από το εάν ομιλούν ή γνωρίζουν την ισπανική γλώσσα, όλα τα μέλη του συλλόγου χαρακτηρίζονται από την αγάπη τους γι’ αυτή και το ενδιαφέρον τους για τη διάδοσή της, κυρίως μέσα από πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα μέλη του συλλόγου διαρκώς αυξάνονται, καθώς η ισπανική γλώσσα έχει πολλούς θαυμαστές στην περιοχή του Βόλου. Τα φροντιστήρια ισπανικής γλώσσας ολοένα και πληθαίνουν, ενώ μεγάλη ανταπόκριση υπάρχει και στα πολιτιστικά προϊόντα των ισπανόφωνων χωρών (ταινίες, μουσική, χοροί, λογοτεχνία, ποίηση κ.λ.π.).

Ο σύλλογος «Aroma Latino» έχει ως σκοπό τη συνεχή προβολή και διάδοση των ανωτέρω πολιτιστικών δειγμάτων που προέρχονται από λαούς και πολιτισμούς τόσο μακρινούς, αλλά στην ουσία τόσο κοντινούς, με το δικό μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου