ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εικαστική συνάντηση

εικαστική-συνάντηση-130639

των Απόστολου Ντελάκου και Αντρέα Μάρτιν Κάλντα.

Ο Απόστολος Ντελάκος παρουσιάζει έργα από τη περίοδο των μεταπτυχιακών του σπουδών στο τμήμα εφαρμοσμένων τεχνών του Sandberg Institute (2008-2010) του Άμστερνταμ καθώς και έργα που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων χρόνων που ζει στο Βόλο. Τα συγκεκριμένα έργα εστιάζουν στα «παραδοσιακά» πεδία των εφαρμοσμένων τεχνών την κεραμική, το γυαλί και το ύφασμα. Ο τρόπος με τον οποίο ο Α. Ντελάκος τα προσεγγίζει δεν έχει σχέση τόσο με την τεχνική τους αλλά κυρίως με τις εννοιολογικές επικαλύψεις αυτών των υλικών – τεχνικών με τις Καλές Τέχνες. Στηρίζεται στη συλλογή εικόνων και πηγών από αναλογικά και ψηφιακά αρχεία, στην επεξεργασία και στην εκ νέου ταξινόμηση – παράθεσή τους.

Ο Απόστολος Ντελάκος γεννήθηκε στα Κανάλια του Βόλου το 1979 και σπούδασε στην περίφημη Ακαδημία Gerrit Rietveld (2002-2006) του Άμστερνταμ, όπου ζούσε και δημιουργούσε τα τελευταία χρόνια. Διακρίθηκε με βραβεία για τη συμμετοχή του σε εκθέσεις στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο και στο Μόναχο.

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στο Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, στο Παρίσι, στην Γιανγκσού της Κίνας, στο Βερολίνο, στην Κωνσταντινούπολη, στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και σε άλλες Ολλανδικές πόλεις.

O Αντρέας Μάρτιν Κάλντας παρουσιάζει μια σειρά από έπιπλα και φωτιστικά που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων από τα αρνητικά άλλων εργασιών και υπολείμματα υλικών. «Παρατηρώντας αυτά τα «άχρηστα» υλικά και ψάχνοντας πιθανούς τρόπους επεξεργασίας τους οδηγούμαι σε νέα αντικείμενα και στην ουσία την επαναχρησιμοποίησή τους» σημειώνει ο ίδιος. Τα αντικείμενα του Αντρέα Κάλντα εκτός από τον upcycling χαρακτήρα τους χαρακτηρίζονται επίσης από έντονη χρωματικότητα. Επιπλέον αντικείμενα εκτίθενται στο studio του στην οδό Ροζού 37α (γωνία με Σοφοκλέους).

Ο Αντρέας Κάλντας γεννήθηκε το 1980 στο Βόλο. Σπούδασε στο Τμήμα Διακόσμησης του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Leonardo. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις του Συλλόγου αποφοίτων του ΔΙΕΚ στο Βόλο και στη Λάρισα, σε ομαδικές στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο και στη διοργάνωση «Η Τέχνη στην πόλη» και παρουσίασε τη δουλειά του Στην ατομική έκθεση «Patchwork Furniture & Wood Lights» στο Πολιτιστικό του Δήμου Ν. Ιωνίας.

Ο Απόστολος Ντελάκος σημειώνει για την ίδια δημιουργική συνάντηση: «Μου αρέσει πάρα πολύ να παρατηρώ την πόλη κάνοντας ποδήλατο. Σε μία από αυτές τις βόλτες είδα το μαγαζί του Αντρέα και ένιωσα ότι ήμουν πάλι πίσω στο Άμστερνταμ το οποίο είναι γεμάτο από παρόμοια μικρά αλλά καλοφτιαγμένα μαγαζιά νέων δημιουργικών ανθρώπων. Μετά από λίγο καιρό με αφορμή μία κατασκευή γνωριστήκαμε και γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να τοποθετήσουμε παρουσιάσουμε τις δουλείες μας τη μια δίπλα στην άλλη. Πέρα από τις εμφανείς διαφορές τους, υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία όπως κοινό μας ενδιαφέρον για αντικείμενα που ακροβατούν μεταξύ design και craft (χειροτεχνήματα), η αγάπη για τα υλικά και τεχνικές τους, η αίσθηση του χρώματος και εν τέλει η ιδέα ότι ο κόσμος των εφαρμοσμένων τεχνών δεν είναι απαραίτητα μακριά από τον κόσμο των καλών τεχνών, αλλά αντίθετα αυτές οι δύο περιοχές είναι συγκοινωνούντα δοχεία».

Η έκθεση είναι μια πρόταση της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ του Δήμου Βόλου, που όπως σημειώνει η Ιστορικός – Κοινωνιολόγος Τέχνης Χρύσα Δραντάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης, «… εστιάζει στην πρωτοτυπία της δημιουργικής συνύπαρξης, στις διαφορετικές εκφράσεις των δύο νέων καλλιτεχνών που εκθέτουν δουλειά τους σε ενιαίο σύνολο, όπου συνδιαλέγονται ευρηματικά οι καλές με τις εφαρμοσμένες τέχνες, το πραγματικό και λειτουργικό με το εννοιολογικό».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 18:00 – 21:00 και τα σαββατοκύριακα 11:00-13:00 και 18:00 – 21:00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου