ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σινεμά ταξιδεύει…

το-σινεμά-ταξιδεύει-142119

Δώδεκα επιλεγμένες ταινίες περιλαμβάνει το πρώτο μέρος του προγράμματος που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» στο Αχίλλειον και αποτελεί ένα ευχάριστο κινηματογραφικό ταξίδι σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική με το γενικό τίτλο “Το σινεμά (μας) ταξιδεύει”. Διαφορετικοί τόποι, διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί άνθρωποι.

Διαφορετικές κινηματογραφικές σχολές, διαφορετικές τεχνοτροπίες, διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κοινός παρονομαστής το χιούμορ, ο χυμός της ζωής. Παρά τις διαφορές αντιλήψεων και στιλ των δημιουργών και ερμηνευτών, η ευφυΐα και το ταλέντο τους επιτρέπει να αναδεικνύουν την “αστεία πλευρά των πραγμάτων” ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Αφετηρία του ταξιδιού είναι η Ρώμη. Οι τρεις σπουδαίοι σκηνοθέτες της “κωμωδίας αλά ιταλικά” Μάριο Μονιστέλι, Ντίνο Ρίζι και Ετόρε Σκόλα στα “Μοντέρνα τέρατα” που προβάλλεται σήμερα στις 9.30 μμ, συνθέτουν 14 επεισόδια με οξύ, διαβρωτικό, σαρκαστικό, ανατρεπτικό χιούμορ και επιρροές από το σλάπστικ μέχρι τη φάρσα, από τον Μπάστερ Κίτον μέχρι τους αδερφούς Μαρξ και από τον Ζακ Τατί μέχρι τον Φεντερίκο Φελίνι. Ο “μάγος” Φελίνι ” με την πρώτη έγχρωμη ταινία του “Ιουλιέτα των πνευμάτων” κάνει την υπέρβαση στον ονειρικό κινηματογράφο, με ιδανική μουσική υπόκρουση του Νίνο Ρότα και φωτογραφία-ζωγραφιά του Τζάνι ντι Βενάντσο.

Επόμενος σταθμός η Μεγάλη Βρετανία και το βρετανικό χιούμορ. Ο ιταλο-σκωτσέζος Αρμάντο Ιανούτσι με τον “Πόλεμο εκτός προγράμματος”, μια απολαυστική και αποκαλυπτική πολιτική σάτιρα με διαλόγους-φωτιά και καταιγιστική ροή, κινείται μεταξύ Αγγλίας (Λονδίνο, Ντάουνινκ Στριτ 10) και ΗΠΑ (Ουάσιγκτον, Λευκός Οίκος). Ακολουθεί μια περιπλάνηση στον μικρόκοσμο της βρετανικής επαρχίας, πρώτα σε μια μικρή λουτρόπολη της Ιρλανδίας με τον “Αγιασμό” του Τομ Ριβ και μετά σε μια παραθαλάσσια κωμόπολη της Κορνουάλης με του “Θεού το χόρτο” του Νάιτζελ Κόουλ.

Η Νότια Αμερική και τα Βαλκάνια απέχουν πολύ. Όμως, αυτό δεν εμποδίζει να συναντηθούν η πρωτοτυπία, η ανθρωπιά και το δυνατό “black humour” του πρωτοεμφανιζόμενου Ουρουγουανού Άλβαρο Μπρέχνερ (Χάλια μέρα για ψάρεμα) με τον ανθρωποκεντρισμό και τη σουρεαλιστική κωμική φλέβα του Ρουμάνου Οράτιου Μαλαέλε (Σιωπηλός γάμος). Δυο καλοδουλεμένα κινηματογραφικά διαμαντάκια, που ξαφνιάζουν ευχάριστα.

Η γαλλική νουβέλ βαγκ (νέο κύμα) άφησε εποχή. Ένας “πατριάρχης” του είδους, ο Φρανσουά Τριφό, στις “Δυο Αγγλίδες στην (ηπειρωτική) Ευρώπη” παραδίδει μάθημα σκηνοθεσίας και ύφους με σκηνικό μια παραθαλάσσια εξοχή της Ουαλίας, αρχές του περασμένου αιώνα. Ένας άξιος επίγονος, ο Πατρίς Λεκόντ, με τον αριστουργηματικό “Εραστή (σύζυγο) της κομμώτριας” μας μεταφέρει στη Βρετάνη του 1990, διατηρώντας την αίσθηση, τη λεπτότητα, τον ρομαντισμό και το φίνο πνεύμα της εποχής.

Η Ινδία γίνεται πέρασμα για την Αγγλία και τη… Νέα Αγγλία. Κλασικό βρετανικό χιούμορ (και πάλι) με τσάι και συμπάθεια από τον Τζον Μάντεν, που (παρ)ακολουθεί τους επτά ηλικιωμένους Βρετανούς ήρωές του να ταξιδεύουν μέχρι το “Εξωτικό ξενοδοχείο Marigold” στη μακρινή Τζαϊπούρ των Βορείων Ινδιών, τη “Ροζ Πόλη” των Μαχαραγιάδων, για ν΄ ανακαλύψουν ότι η ζωή συνεχίζεται και μετά τη… σύνταξη.

Από την Ινδία αρχίζει και το μικρό αφιέρωμα στο νέο Τεξανό σκηνοθέτη Γουές Άντερσον. “Ταξίδι στο Darjeeling”. Τρεις Αμερικανοί αδελφοί διασχίζουν τη χώρα με το τρένο. Ο εξωτισμός της πολύχρωμης Ινδίας, οι σεκάνς σε αργή κίνηση, οι εκκεντρικοί χαρακτήρες, οι σουρεαλιστικοί διάλογοι, η ατμοσφαιρική μουσική συγκροτούν τα στοιχεία του αντερσονικού μικρόκοσμου.

Τέλος, ο “Έρωτας του φεγγαριού” μας μεταφέρει σ΄ ένα νησάκι της Νέας Αγγλίας, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, το 1965. Γονείς, αστυνομία, κοινωνικές υπηρεσίες και… πρόσκοποι στο κατόπι δυο ανήλικων ερωτευμένων, που το έχουν σκάσει, για να ζήσουν μια περιπέτεια στην άγρια φύση… Στην τελευταία αυτή ταινία του απρόβλεπτου δημιουργού, που άνοιξε το Φεστιβάλ των Καννών 2012 πλημμυρισμένη από υποδόριο χιούμορ και ιδιαίτερη αισθητική, τη μουσική υπογράφει ο διάσημος συνθέτης Αλεξάντρ Ντεσπλά (γεννημένος στο Παρίσι από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, το γένος Λαδοπούλου από το Βόλο).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου