ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Μαριονέττες της Οπερας

οι-μαριονέττες-της-οπερας-155279

Η κούκλα και η μαγική της επίδραση μέσα από το θέατρο, έδωσαν την ιδέα της δημιουργίας ενός εργαστηρίου κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας.

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, 11π.μ.- 2μ.μ., στο καφέ Όπερα, Ογλ 1, θα ξεκινήσουν οι εβδομαδιάτικες συναντήσεις όσων ενδιαφέρονται για την τέχνη και την τεχνική του κουκλοθέατρου, γονείς, εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων κ.λ.π.

Η πρωτοβουλία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και η συμβολική εισφορά των 3 ευρώ για κάθε συνάντηση, θα βοηθήσει τις λειτουργικές ανάγκες της ομάδας.

Η κύρια θεματολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύντομη αναφορά στην ιστορία του κουκλοθέατρου, κατασκευή κούκλας με την χρήση αντικειμένων, κατασκευή μάσκας, κατασκευή κούκλας με χαρτοπολτό κ.λ.π.

Εμψυχώτρια είναι η Ρίτα Παπαγεωργίου, νηπιαγωγός και κουκλοπαίχτρια. Έχει ασχοληθεί με την κατασκευή και εμψύχωση κούκλας. Συμμετείχε σε παραστάσεις που δόθηκαν σε σχολές, ιδρύματα και φεστιβάλ κουκλοθέατρου. Μαθήτρια του Τάκη Σαρρή, ιδρυτή του « Θεάτρου Κούκλας», συνεργάστηκε μαζί του σε σεμινάρια και παραστάσεις και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΟΜΕΡ ( ομάδας κουκλοπαιχτών νηπιαγωγών), με πολλές παραστάσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.

Το κουκλοθέατρο είναι μία μορφή θεατρικής τέχνης της οποίας το αντικείμενο ( κούκλα-φιγούρα) που κινείται, χρησιμοποιεί εκφραστικά μέσα (κίνηση, φωνή, συναίσθημα) που δεν πηγάζουν από αυτό το ίδιο. Έτσι, το αντικείμενο μεταβάλλεται ανάλογα με την πηγή δύναμης που του δίνει ο εμψυχωτής. Αυτό, παρουσιάζει μεγάλο αισθητικό, σημειολογικό και ψυχολογικό ενδιαφέρον. Η Κούκλα αποτελεί ένα αρχετυπικό σύμβολο, που συνοδεύει την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι διαστάσεις της Κούκλας-Κουκλοθέατρου είναι άπειρες και εξαρτώνται από την φαντασία και τον ψυχισμό του κάθε κουκλοπαίχτη. Η χρήση της Κούκλας στη διάρκεια του χρόνου αποτέλεσε μέρος τελετουργικού, άλλες φορές παραστάσεις Κουκλοθέατρου και θεωρήθηκαν ξεκάθαρα πολιτικές πράξεις, όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να εκφραστούν άμεσα, αλλά πρόβαλλαν τις αγωνίες τους μέσα από αυτό το ισχυρό σύμβολο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Ρίτα Παπαγεωργίου, τηλέφωνο 6977 077 564 και Όλγα Σταροπούλου, τηλέφωνο 6937 649 140.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου