ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές συνέδριο για τον Ρήγα

διεθνές-συνέδριο-για-τον-ρήγα-168329

Ποικίλη θεματολογία που σχετίζεται με τον Ρήγα και το έργο του, περιλαμβάνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας» Αρχαιολογία-Ιστορία-Λαογραφία, το οποίο ξεκινάει σήμερα και διαρκέσει έως την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στη γενέτειρα του Ρήγα Βελεστινλή, το Βελεστίνο. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Την διοργάνωση έχουν αναλάβει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αδελφών Δεληγεώργη και η ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με χαιρετισμούς που θα απευθύνουν στους παριστάμενους o πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δημήτριος Καραμπερόπουλος, παιδίατρος, διδάκτορας Ιστορίας της Ιατρικής, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, οι συνδιοργανωτές του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελένη Λαΐτσου, Δήμαρχος Φερών, Νικόλας Δεληγεώργης, πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αδελφών Δεληγεώργη και Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Διευθύντρια της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Επίσης θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της πολιτείας, πνευματικών ιδρυμάτων και φορέων.

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου, η Επιστημονική Εταιρεία διοργανώνει Έκθεση βιβλίων, περιοδικών και άλλα για τον Ρήγα. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι σύνεδροι και όσοι θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου, θα έρθουν σε επαφή με ένα μεγάλο μέρος από τις εργασίες και μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τον Ρήγα κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων. Τα εκτιθέμενα προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου στα οποία περιλαμβάνονται: Οι τρεις μέχρι σήμερα εκδόσεις των Απάντων των έργων του Ρήγα, τα αντίτυπα των Επαναστατικών του Ρήγα στις δέκα γλώσσες, που μέχρι σήμερα έχουν μεταφραστεί. Επίσης χειρόγραφα, μελέτες και βιβλία που έχουν γραφεί για τον Ρήγα και η γενικότερη παρουσία του Ρήγα σε βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες κ.λ.π.

Οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου, εκτός από την σημερινή, εναρκτήρια συνεδρίαση, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου. Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου θα λειτουργεί έκθεση βιβλίων για τον Ρήγα Βελεστινλή και τις αρχαίες Φερές. Στο πλαίσιο, παράλληλα, του ίδιου Συνεδρίου, προγραμματίζεται ξενάγηση σε αρχαία μνημεία των Φερών, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου, 9 π.μ.-10.30 π.μ., από τις αρχαιολόγους Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και Πολυξένη Αραχωβίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου