ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκθεση Θεσσαλών καλλιτεχνών

εκθεση-θεσσαλών-καλλιτεχνών-168499

Εγκαινιάζεται αύριο στις 9 το βράδυ, στον 2ο όροφο του Κέντρου Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» η έκθεση των Θεσσαλών Καλλιτεχνών Χάρη Τζίκα, Μιλτιάδη Τζιότζιου και Γιάννη Χριστάκη. Τρεις Θεσσαλοί εικαστικοί καλλιτέχνες που ο καθένας δίνει το δικό του εικαστικό στίγμα στην έκθεση αυτή, προβάλλοντας με ευαισθησία και με διαφορετικές τεχνικές την σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Οι χειρόγραφοι χάρτες του Χάρη Τζίκα (μία πανάρχαια τεχνική εμπνευσμένη από την μεσαιωνική περίοδο), εντυπωσιάζουν με την λεπτομερή απεικόνιση τους, τα χρώματα τους και μας ξυπνούν μνήμες του παρελθόντος που δυστυχώς τείνουν να χαθούν. Ο Μιλτιάδης Τζιότζιος παρουσιάζει στα γλυπτά του την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου, την σχέση του με το περιβάλλον και τη φύση. Η ιδιαίτερη τεχνική που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης συνθέτει και ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα υλικά όπως plexi glass – inox – σμάλτο, αναμιγνύοντας το παραστατικό στοιχείο με το σουρεαλιστικό.

Ο Γιάννης Χριστάκης παρουσιάζει, αντίστοιχα, τις πολύπτυχες εικόνες του θεσσαλικού τοπίου. Μέσα από τα υπέροχα λουλούδια, τις κατακόκκινες παπαρούνες και τις «ελιές», με έκδηλη την απουσία του ανθρώπινου παράγοντα, που τραγικοποιεί την εικόνα αλλά ευτυχώς δεν μας φυλακίζει στο αδιέξοδο. Στο βάθος κάθε έργου αχνοφέγγει το φως, η ελπίδα.

Ο Χάρης Τζίκας γεννήθηκε το 1954 στην Λάρισα. Από το 1967 ασχολείται με την ορειβασία και την αναρρίχηση και ανεβαίνει βουνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 1993 χαρτογραφεί με ιδιόρρυθμο τρόπο τον ορεινό όγκο της Ανατολικής Θεσσαλίας και το αποτέλεσμα εκτίθεται το 2000 σε έκθεση στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λάρισας. Έχει γράψει τα: Ακραίου Διός (1999) και Ο Μύθος της Κάρλας (2000). Ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια ως γεωργός στο αγρόκτημά του στα Παρακάρλια.

Ο Μιλτιάδης Τζιότζιος γεννήθηκε στην Λάρισα το 1958.Έχει παρουσιάσει έργα του (Μικρογλυπτική -Κατασκευές-Γλυπτά) σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα από το 1990 έως και σήμερα. Όπως στις Γκαλερί Λύτρα και Gaea στην Λάρισα, στο Χατζηγιάννειο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Λάρισας, στις γκαλερί Titanium, Έρση, Athens Art Space στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ύδρας κα. Το 2009 στην αίθουσα Παρνασσός σε ομαδική Πανελλήνια Έκθεση έργων Τέχνης, βραβεύτηκε για το γλυπτό του έργο.

Ο Γιάννης Χριστάκης γεννήθηκε στην Λάρισα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας (Bacherlor Of Arts, 1981) και έκανε το μεταπτυχιακό του στο ίδιο Πανεπιστήμιο στην Επιστημολογία της Τέχνης (master’s Of Arts,1991).Εργάστηκε σε Project Πολιτισμού στην Σουηδία καθώς και διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο όπου σπούδασε. Εργάστηκε στην Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα και ήταν οργανωτής σε εκθέσεις σημαντικών Ελλήνων Καλλιτεχνών. Διετέλεσε εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και Ελευθέρου Σχεδίου στο ΤΕΙ Λάρισας και στο Παράρτημα Καρδίτσας, στο Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας ξύλου-επίπλου. Έργα του βρίσκονται σε συλλογές Πινακοθηκών και σε Ιδιωτικές Συλλογές σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 15 Οκτωβρίου και θα λειτουργεί από Δεύτερα έως και Σάββατο 10:00 – 13:30 και Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 13:30 και 18:30 – 21:00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου