ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτογραφική τέχνη στον Δίαυλο

φωτογραφική-τέχνη-στον-δίαυλο-169543

Η γνωστή για τις δραστηριότητες και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις ομάδα φωτογραφίας του Διαύλου προκαλεί και πάλι τους εραστές της φωτογραφικής τέχνης να δράσουν. Με πλούσιο ιστορικό στο βιογραφικό της, η ομάδα εισήλθε αισίως στον εικοστό δεύτερο χρόνο λειτουργίας της και εξακολουθεί να κερδίζει το ενδιαφέρον όσων θέλγονται από την τέχνη της φωτογραφίας, πολλών νέων, ιδιαίτερα της φοιτητικής κοινότητας της πόλης μας. Τα μαθήματα φωτογραφίας πραγματοποιούνται στον χώρο του Δίαυλου και ξεκίνησαν με επιτυχία.

Το περιεχόμενο των μαθημάτων του κάθε κύκλου εξαρτάται από το επίπεδο γνώσεων αυτών που θα τα παρακολουθήσουν. Τα μαθήματα του 1ου κύκλου απευθύνονται σε αρχάριους και περιλαμβάνουν μαθήματα βασικής τεχνικής και αισθητικής της φωτογραφίας, θεματικά μαθήματα φωτογράφησης, γνωριμία με τη δουλειά γνωστών φωτογράφων και γνωριμία με τις βασικές τεχνικές του σκοτεινού θαλάμου της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Πιο αναλυτικά θα παρουσιαστούν τα βασικά χαρακτηριστικά των φωτογραφικών μηχανών, ψηφιακών και αναλογικών, οι κατηγορίες τους, τα είδη των φακών και ο τρόπος χρήσης τους, η σωστή αξιοποίηση του διαφράγματος και της ταχύτητας καθώς και πως εκμεταλλευόμαστε διάφορα βοηθήματα προκειμένου να βελτιώσουμε τις λήψεις μας. Θα παρουσιαστούν οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε την ανάδειξη του κεντρικού θέματος στις φωτογραφίες μας και όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για να πετύχουμε καλύτερες εικόνες. Θα γίνουν επίσης μια σειρά από θεματικά μαθήματα όπως «πώς φωτογραφίζουμε το τοπίο», «πώς φωτογραφίζουμε τους ανθρώπους» και άλλα σχετικά.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τη δουλειά μεγάλων φωτογράφων που με το έργο τους άνοιξαν δρόμους στη φωτογραφία όπως ο Henri-Cartier Bresson, ο Ansel Adams, ο Aleksandr Rodchenko, ο Eugene Atget, ο Edward Weston, ο Robert Capa και γνωστών Ελ-λήνων δημιουργών όπως η Βούλα Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Χαρισιάδης, ο Δημήτρης Λέτσιος, ο Σπύρος Μελετζής, ο Κώστας Μπαλάφας, ο Τάκη Τλούπας και άλλοι. Τέλος θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα ασπρόμαυρης φωτογραφίας που μετά από αυτά, όσοι θέλουν θα μπορούν να πειραματιστούν στον σκοτεινό θάλαμο ασπρόμαυρης φωτογραφίας που διαθέτει ο Δίαυλος.

Τα μαθήματα του 2ου κύκλου απευθύνονται κυρίως σε όσους έχουν τελειώσει στο παρελθόν τον 1ο κύκλο ή έχοντας παρακολουθήσει άλλα σεμινάρια ή με προσωπική μελέτη γνωρίζουν τη βασική τεχνική της φωτογραφίας. Θα γίνουν επίσης μαθήματα σύνθεσης της φωτογραφίας και παρουσιάσεις μιας σειράς φωτογράφων όπως ο Brassai, ο Man Ray, ο Julius Shulman, ο Horst, ο Helmut Newton, ο Arnold Newman, ο Sebastiano Salgado, ο Robert Mapplethorpe, ο Joel-Peter Witkin, η Nelly’s, η Leni Riefenstahl, ο Στέφανος Στουρνάρας, ο Νίκος Οικονομόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μάνος και άλλοι. Θα γίνουν επίσης θεματικές παρουσιάσεις σχετικά με τη φωτογραφία γυμνού, το φωτογραφικό ρεπορτάζ και τη φωτογράφηση καλλιτεχνικών δρώμενων.

Ο 3ος κύκλος μαθημάτων, ο οποίος γίνεται ξανά μετά από πολλά χρόνια, απευθύνεται σ’ αυτούς που έχουν παρακολουθήσει τους δύο προηγούμενους κύκλους, πρόσφατα ή κατά το παρελθόν. Θα γίνουν επίσης παρουσιάσεις πάνω στην εξέλιξη των θεματικών αντικειμένων της φωτογραφίας όπως η ιστορική εξέλιξη της φωτογραφίας μόδας, του ρεπορτάζ, της φωτογραφίας τοπίου και της φωτογραφίας πορτρέτου.

Σημαντικές είναι, τέλος, οι δύο εκθέσεις φωτογραφίας που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της χρονιάς, εκτός από αυτήν του 3ου κύκλου, μιας στην αρχή της περιόδου από τα παλιότερα μέλη των ομάδων και μιας στο τέλος της περιόδου από όλα τα μέλη των ομάδων. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ας επικοινωνήσουν με το Κέντρο Νέων Δίαυλος Τοπάλη 14 με Δημητριάδος στο τηλέφωνο 24210 25363 για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου