ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μελωδική κιβωτός του κόσμου

μελωδική-κιβωτός-του-κόσμου-185577

Περίπου 1.700 σπάνιους θησαυρούς περιλαμβάνει η συλλογή Monier – Δεληγιάννη που εκτίθεται στο Μπούρτζι της Σκιάθου

Εντύπωση προκαλούν στους δεκάδες επισκέπτες του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι της Σκιάθου τα «Μουσικά Όργανα του Κόσμου» που εκτίθενται σε ειδικές προθήκες, οδηγώντας νοερά τον επισκέπτη σε γνωστές και άγνωστες γωνιές του πλανήτη.

Η εκπληκτική συλλογή Monier-Δεληγιάννη, που περιλαμβάνει 1.700 περίπου σπάνια μουσικά όργανα απ’ όλο τον κόσμο, αποτελεί αναμφίβολα μια μουσική κιβωτό, η οποία αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για τον πολιτισμό δεκάδων λαών, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Μουσικά όργανα από 82 χώρες και των πέντε ηπείρων, συνθέτουν ένα ευρύ πεδίο γνώσης, που οδηγεί νοερά τον επισκέπτη από την Αφρική και της Αραβικές χώρες, έως την νότια Αμερική, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδοκίνα, την Αυστραλία, την Ταϊλάνδη, την Μαδαγασκάρη, το Θιβέτ και αλλού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Ο πλούτος των μουσικών οργάνων που απαρτίζουν την συγκεκριμένη συλλογή, είναι καρπός πολυάριθμων ταξιδιών ανά την υφήλιο, αλλά και γνωριμίας με δεκάδες πολιτισμούς.

«Τα μουσικά όργανα συγκεντρώθηκαν από ταξίδια που είχαμε την τύχη να πραγματοποιήσουμε λόγω του πεθερού μου, ο οποίος ήταν Ελβετός Διπλωμάτης» αναφέρει η κ. Άννα Δεληγιάννη, για να προσθέσει παράλληλα «ο πρώην σύζυγός μου, Κλωντ, ταξίδευε λόγω της δουλειάς του σε όλο τον κόσμο, άλλοτε στην Κίνα, άλλοτε στην Ιαπωνία, άλλοτε στην Αφρική και πολλές φορές τον ακολουθούσα».

Η συγκεκριμένη συλλογή, που εμπλουτίζεται διαρκώς από σπάνια μουσικά όργανα, είναι μοναδική και αποτυπώνει το μεράκι των δημιουργών της, αλλά και την αγάπη τους, για τους πολιτισμούς του κόσμου.

Η μεγάλη ιστορία που αφηγείται η συγκεκριμένη συλλογή ξεκινάει το 1972 στην Ελβετία, όταν ο Zack, ένας συμφοιτητής της Άννας Δεληγιάννη και του Claude Monnier, τους ζήτησε να βρουν για λογαριασμό του ένα σαντούρι.

Με αφορμή αυτήν την αναζήτηση, συνειδητοποίησαν πως τα λαϊκά μουσικά όργανα εξαλείφονται και αντικαθίστανται από τα κλασσικά. Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις της οικογενείας, που τους επέτρεψαν να ταξιδέψουν σε πολλές χώρες του κόσμου έχοντας σήμερα συγκεντρώσει περίπου 1.700 μουσικά όργανα από 82 χώρες και των πέντε ηπείρων.

Η συλλογή ήρθε στην Ελλάδα το 2005, καθώς, μέχρι τότε παρέμενε στην Ελβετία όπου ήταν η βάση της οικογένειας, ενώ για τρία χρόνια φιλοξενήθηκε στο Μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Σκιάθου. Σήμερα, η έκθεση φιλοξενείται στο Μπούρτζι της Σκιάθου και, όπως προαναφέρθηκε, προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού και κυρίως των επισκεπτών του νησιού.

Η πολυταξιδεμένη κ. Δεληγιάννη, κόρη του Δημήτρη (Τζιμ) Δεληγιάννη, είναι γόνος παλιάς, επίλεκτης οικογένειας της Σκιάθου, σπούδασε στην Ελβετία και διαμένει στην Σκιάθο, την πατρίδα της, συνεχίζοντας παράλληλα την συλλογή μουσικών οργάνων από όλο τον κόσμο.

Όπως ομολογεί μάλιστα η ίδια «ως οικογένεια έχουμε σχέση με την μουσική. Η μητέρα μου έπαιζε πιάνο, η αδελφή της βιολί, είχα έναν παππού που έπαιζε κλαρινέτο, έκανα μαθήματα μουσικής όταν φοιτούσα στο Ελληνογαλλικό, η πεθερά μου ήταν καλή πιανίστρια με μουσικές σπουδές, κι όπως αντιλαμβάνεστε είχα μουσικά ακούσματα από το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον».

Την ίδια αγάπη μοιράζονται και οι κόρες της κ. Δεληγιάννη, Σελήνη και Μελανί, οι οποίες διαθέτουν αντίστοιχες πολιτιστικές ευαισθησίες.

Συναρπαστικές ιστορίες

Η μοναδική αυτή συλλογή μουσικών οργάνων απ’ όλο τον κόσμο, είναι μια κιβωτός που μαρτυρά τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών του πλανήτη, με σημείο αναφοράς την μουσική ως ένα κοινό κι ενιαίο χαρακτηριστικό.

Κάθε μουσικό όργανο φέρει την δική του ιστορία και έχει ακολουθήσει την δική του διαδρομή στο χρόνο, όπως το μπαντζολίνο (μικρό μπάντζο), που προστέθηκε πρόσφατα στην συλλογή.

Το συγκεκριμένο μουσικό όργανο είναι συνδεδεμένο με την απόβαση της Νορμανδίας κι όπως εξηγεί η κ. Δεληγιάννη «ανήκε σε Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην απόβαση και το χάρισε εν συνεχεία σε έναν Γάλλο ναύτη.

Η οικογένεια του Γάλλου ναύτη το κράτησε και θεώρησαν καλό να μας το χαρίσουν, για να προστεθεί στην συλλογή μας».

Πολλά σπάνια μουσικά όργανα κοσμούν την συγκεκριμένη συλλογή, όπως μια κουδούνα από ελέφαντα, που προέρχεται από τις Ινδίες, αλλά κι ένα Αρμαντίλιο από την Νότια Αμερική.

Πρόκειται δηλαδή, για μουσικό όργανο κατασκευασμένο από καβούκι μυρμηγκοφάγου, γεγονός που το καθιστά μοναδικό στο είδος του. Τα περισσότερα όργανα είναι κατασκευασμένα από ξύλο, νεροκολοκύθες, ορισμένα από δέρμα, από καβούκι χελώνας ή από κέρατο ζώων, από μπρούτζο, από σίδερο κλπ.

Εντυπωσιακά, είναι, εξάλλου, τα μουσικά όργανα που προέρχονται από τους Αβορίγινες, από την Αυστραλία, καθώς και δύο έγχορδα από την Μαγαδασκάρη.

Έκπληξη προκαλεί επίσης στους επισκέπτες της έκθεσης το μουσικό πριόνι. Είναι ένα Γαλλικό μουσικό όργανο, που έπαιζε μάλιστα η Μάρλεν Ντίτριχ και ο ιδιαίτερος ήχος του χρησιμοποιείται πάρα πολύ στην μουσική επένδυση κινηματογραφικών ταινιών, διότι προσδίδει μυστήριο στα μουσικά μοτίβα που επενδύει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου