ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα του Δημήτρη Μοράρου

εργα-του-δημήτρη-μοράρου-210091

Στο ημερολόγιο του 2013 που θα παρουσιαστεί απόψε στην Μονή της Πάου

Eγκαινιάζεται απόψε στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου η έκθεση έργων του Δημήτρη Μοράρου και παράλληλα θα παρουσιαστεί το νέο ημερολόγιο που εκδόθηκε με έργα του καταξιωμένου συμπολίτη ζωγράφου.

Το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου παράλληλα με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί στα πλαίσια του κύκλου «Καλοκαίρι στο Μουσείο», εξέδωσε και το Ημερολόγιο του 2013, με έργα του γνωστού καλλιτέχνη Δημήτρη Μοράρου.

Το συγκεκριμένο ημερολόγιο κοσμείται από 17 έργα του Δημήτρη Μοράρου, περιλαμβάνει ημερολόγιο, εορτολόγιο και τις παγκόσμιες ημέρες. Είναι και πρακτικό και κάθε χρόνο βελτιώνεται.

Θα παρουσιαστεί στο κοινό για πρώτη φορά σήμερα, μαζί με τα εγκαίνια της έκθεσης του καλλιτέχνη, στην Μονή της Πάου, ώρα 8:30 το βράδυ. Περιλαμβάνει έργα από τα φυτά, τα βότανα, τα λουλούδια και τα αρώματα του Νοτίου Πηλίου.

Μετά την «ανάγνωση» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη – με μια μεγάλη σειρά έργων, με την έκδοση Ημερολογίου 2011 με την εικονογράφηση βιβλίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του-, ο Δημήτρης Μοράρος περνά απέναντι από την Σκιάθο στο «πολύφερνο» Πήλιο.

Στην περιοχή του Νότιου Πηλίου, περιοχή ιδιαίτερης μορφολογίας και κάλους, γεμάτη παιδικές αναμνήσεις. Η έκθεση του Δημήτρη Μοράρου με τίτλο «Εγκώμιον Νοτίου Πηλίου», που επίσης θα πραγματοποιηθεί, στην Πάου Αργαλαστή, θα διαρκέσει έως τις 30 Αυγούστου.

Την εκδήλωση οργανώνουν τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και η Πήλιον Όρος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Πάου Αργαλαστής».

Εκφράζοντας με λέξεις – εικόνες, την ταυτότητα του χώρου, μέσα από τις θάλασσες και τα αλιεύματα τα τοπία και τους ανθρώπους, τα δένδρα, τους θάμνους και τα αρωματικά βότανα, που κατά την γνώμη του, τα τελευταία δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στον τόπο. Μια οσφρητική ταυτότητα!

Σε έργα μικρών διαστάσεων –μικτής τεχνικής– που επιβάλει η ανάδειξη της άμεσης έκφρασης αφ’ ενός και η στενότητα της εποχής αφ’ εταίρου. Συμμετοχή, σ’ αυτή την επιβεβλημένη και κατευθυνόμενη κατάσταση, αλλά με ελπίδα και αισιόδοξη προοπτική, με την σκέψη ότι η Ελλάδα δεν είναι δεδομένο, αλλά πάντα να την ξανα-ανακαλύπτουμε και να στεκόμαστε απέναντί της ισότιμα, δυναμικά και δημιουργικά.

Ο Βολιώτης εικαστικός Δημήτρης Μοράρος σπούδασε στην Αθήνα Εφαρμοσμένες Τέχνες με την Χ. Μυταρά και Ζωγραφική ως βοηθός και μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στο Μαρούσι και το Παρίσι (1975-1978). Μελέτησε τη Βυζαντινή Ζωγραφική στις Καρυές του Αγίου Όρους με τον Ιερομόναχο Γεράσιμο. Εργάζεται ως ζωγράφος, χαράκτης και επιμελητής εκδόσεων. Το 1990-1991 έζησε στα Χανιά.

Το 1991-2010 έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα ζεί στον Βόλο. Έχει συμμετάσχει σε 30 ομαδικές εκθέσεις και έχει οργανώσει σειρά ατομικών εκθέσεων.

Έχει ιχνογραφήσει δεκαέξι βιβλία. Με έργα του εκδόθηκαν πρόσφατα τα βιβλία του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη «Ο έρωτας στα χιόνια», «Ο ξεπεσμένος Δερβίσης» από τις εκδόσεις «Μυγδονία» και «Να είχε ο έρωτας σαΐτες» από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου