ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Κίτσο Μακρή

αφιέρωμα-στον-κίτσο-μακρή-214511

Εκδήλωση Λόγου και Τέχνης την Παρασκευή 17 Αυγούστου στο Ελληνομουσείο Ζαγοράς

Αφιέρωμα στην προσωπικότητα και το έργο του Κίτσου Μακρή, αειμνήστου λαογράφου του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής του Πηλίου, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής 17 Αυγούστου στις 8:00 μ.μ, στον φιλόξενο αύλειο χώρο του ιστορικού Ελληνομουσείου Ζαγοράς.

Πρόκειται για μια εκδήλωση Λόγου και Τέχνης αφιερωμένης στη μνήμη του Κ. Μακρή, η πεντηκονταετής δράση του οποίου άφησε έντονη τη σφραγίδα της στην έρευνα και τη διάσωση έργων του υλικού πολιτισμού της νεότερης Ελλάδας.

Αποκορύφωμα εξάλλου, της διάθεσης προσφοράς που χαρακτήριζε τον Κίτσο Μακρή αποτελεί, μετά το θάνατό του το 1988, η πραγματοποίηση της επιθυμίας του να παραχωρηθεί ως δωρεά η οικία, η βιβλιοθήκη και το σύνολο των λαογραφικών του συλλογών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συζύγου του Κυβέλης (κόρης του φωτογράφου Κωνσταντίνου Ζημέρη) και της κόρης του Θάλειας Μακρή-Σκοτινιώτη, στο σπίτι της οικογένειας Μακρή στεγάζεται και λειτουργεί ως παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή.

Για το Λαογραφικό Κέντρο, αλλά και για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Κίτσου Μακρή, το ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό του έργο, όπως και για την συμβολή του στα πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του προπολεμικού και μεταπολεμικού Βόλου, θα μιλήσουν οι συνεργάτιδες του Κέντρου, κ.κ. Βάλια Καραθανάση, φιλόλογος και Μαρία Νάνου, θεολόγος-βυζαντινολόγος.

Θα ακολουθήσει προβολή του αυτοβιογραφικού ντοκυμαντέρ «Κίτσος Μακρής» από την εκπομπή «Μονόγραμμα», στο οποίο ο ίδιος ο λαογράφος αφηγείται προσωπικές του σκέψεις, αποφάσεις, αναθεωρήσεις και δράσεις που σημάδεψαν την πορεία της ζωής του στα μονοπάτια της έρευνας και της μελέτης του λαϊκού εικαστικού έργου, το οποίο αποτελούσε το πεδίο των ενδιαφερόντων του.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί στο ισόγειο του κτηρίου του Ελληνομουσείου έκθεση βιβλίων, φωτογραφικού και αρχειακού υλικού από τις Συλλογές του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή.

Το αφιέρωμα Κίτσος Μακρής: Έργα και Ημέραι εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 13ου Φεστιβάλ Πηλίου και αποτελεί συνδιοργάνωση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πολυρρυθμία», της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου. Ο Κίτσος Μακρής γεννήθηκε το 1917 στη Λάρισα και από το 1926 ως το θάνατό του, το 1988, κατοικούσε στο Βόλο.

Ασχολήθηκε με το έργο του ζωγράφου Θεόφιλου και το 1939 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Ο ζωγράφος Θεόφιλος», που ήταν και η πρώτη ελληνική μελέτη για το θέμα αυτό. Με τη βοήθεια της γυναίκας του Κυβέλης, που είναι φωτογράφος, αποτύπωνε τα μνημεία της λαϊκής τέχνης του Πηλίου. Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» και εκλέχτηκε τρεις φορές Δημοτικός Σύμβουλος.

Υπήρξε Διευθυντής το Παραρτήματος Θεσσαλίας του Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Ταξίδεψε σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό αναζητώντας τις αλληλεπιδράσεις και εξελίξεις στην λαϊκή μας τέχνη.

Είχε περισσότερη εξειδίκευση στο λαϊκό εικαστικό έργο, προχωρώντας στη διεύρυνση του οικονομικού και κοινωνικού υπόβαθρου. Έδωσε πολλές διαλέξεις και μαθήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και παράλληλα αρθρογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά, διοργάνωσε εκθέσεις για τη λαϊκή τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για το έργο του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, Επίτιμος Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει 47 βιβλία και μελέτες, πολλά από τα οποία μεταφράστηκαν στην Αγγλική, Γερμανική και Σερβική γλώσσα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου