ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παραμύθια και μύθοι…

παραμύθια-και-μύθοι-216358

Με αξιοσημείωτη συμμετοχή κόσμου και ενθουσιώδη υποδοχή από τους μικρούς και μεγάλους φίλους των λαϊκών παραμυθιών ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Αυγούστου το 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης με τίτλο «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» για το 2012 που συνδιοργανώνεται με την επιμέλεια και το μεράκι του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Ο Κένταυρος» και την Πήλιον Ορος.

Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας φιλοξενήθηκαν στο προαύλιο του Ι. Ν Αγίου Γεωργίου Νηλείας με αφηγήσεις για παιδιά από την ομάδα αφήγησης «Ταξιδευτές των Παραμυθιών» που ταξίδεψαν τους λιλιπούτειους ακροατές και τους συνοδούς τους στον κόσμο των ζώων από την εποχή που αυτά είχαν ανθρώπινη μιλιά κι έδωσαν παραμυθιακές εξηγήσεις σε αιτιολογικού χαρακτήρα απορίες.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στη λιοσκέπαστη αυλή του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού στην Άνω Γατζέα ιστορίες, μύθοι και λαϊκά παραμύθια για το ευλογημένο δέντρο της ελιάς αλλά και του ήρωες που αυτό κρύβει, προϋπάντησαν μέσα από την αφήγηση των Άλκηστι Παναγίδου, Αλεξάνδρας Τζαφέστα και Δημήτρη Β. Προύσαλη τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης της Χρυσηίδας Σταυρίδου με τίτλο «Ιστορίες κρυμμένες στις ανάσες της ελιάς.»

Η δεύτερη μέρα του φεστιβάλ κύλησε εξ ολοκλήρου στην Άνω Γατζέα. Το απόγευμα η ομάδα αφήγησης «Η Συντροφιά των Αφηγητών» κέρασε με τρόπο μοναδικό «Ιστορίες για γέλια και για κλάματα» γονείς και παιδιά στο εσωτερικό του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού υπό την επιβλητική παρουσία στο χώρο των δύο μεγάλων καδών από τότε που ο χώρος λειτουργούσε ως διαλογητήριο του πολύτιμου πηλιορείτικου καρπού. Οι εκδηλώσεις αφήγησης συνεχίστηκαν το βράδυ με ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο μέσα σε ένα σπάνιο φυσικό σκηνικό: οι πόρτες του παλιού παντοπωλείου «Η Νέα Αγορά» του Ι. Δ. Παπαδόπουλου άνοιξαν για υποδεχτούν όσους θέλησαν να ζήσουν μια εμπειρία χωρίς προηγούμενο ακούγοντας ιστορίες από τους «Ταξιδευτές των παραμυθιών» που συγκίνησαν το παριστάμενο ακροατήριο.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα με το θεσμό του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών και τις διαλέξεις των μελετητών και ειδικών, Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη, διευθύντριας του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών για τα παραμύθια που καταγράφηκαν στο Πήλιο στο τέλος του 19ου αιώνα και της Άννας Αγγελοπούλου, ανθρωπολόγου και ψυχαναλύτριας για τη σχέση αινίγματος και λαϊκού παραμυθιού.

Οι βραδινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την τίμηση της Γιορτής παραμυθιών της Κέας με αναμνηστική πλακέτα από τους πηλιορείτες διοργανωτές για τα 10 χρόνια ζωής της ως το μακροβιότερο ελληνικό φεστιβάλ αφήγησης με διεθνή συμμετοχή και την προβολή υλικού από τα εκεί τεκταινόμενα με ομιλία και αφήγηση από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της Γιώργο Ευγενικό.

Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της Έκθεσης-Αφιερώματος με θέμα «1812-2012: 200 Χρόνια Γκριμμ» με σπάνιο υλικό από γκραβούρες της Α έκδοσης της συλλογής τους που έμελε να αλλάξει το τοπίο των παραμυθολογικών μελετών παγκόσμια με αφορμή το Διεθνές Έτος Γκριμμ-2012 αφιερωμένο στους Γερμανούς παραμυθολόγους και φιλολόγους.

Στον ίδιο χώρο, συμμετέχοντας στις παράλληλες εκδηλώσεις βρίσκονται τα έργα των Βαγγέλη Πατσέα «Τα παραμύθια του Καφέ» (Κεραμικά), της Δήμητρας Ψυχογυιού «Των παραμυθιών νεράιδες.δίχως όνομα» (εικονογράφηση) και Παραμυθιακού ρούχου της Μάγδας Καλέμη τα οποία θα φιλοξενούνται στο φουαγιέ του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου μέχρι και την Κυριακή 12 Αυγούστου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου