ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανοίγει απόψε ο κύκλος για τον «Οιδίποδα Τύραννο» στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου

ανοίγει-απόψε-ο-κύκλος-για-τον-οιδίπο-257429

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι συντελεστές της συμπαραγωγής

Ξεκινάει απόψε ο κύκλος παραστάσεων για τον «Οιδίποδα τύραννο» που ανοίγει αυλαία στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου και θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα.

Η καλοκαιρινή συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και του Αιμίλιου Χειλάκη, θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο στις 9.30 μ.μ. στο φιλοθεάμον κοινό του Βόλου και στην συνέχεια θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, στο αντίστοιχο αρχαίο θέατρο.

Η παράσταση – έκπληξη του καλοκαιριού, προσεγγίζει «υπό γωνία» το έργο του Σοφοκλή, αναδεικνύοντας μέσα από την σκηνοθετική ματιά του χαρισματικού Τσέζαρις Γκραουζίνις, τις διαχρονικές αρχές και αξίες του έργου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι συντελεστές της φιλόδοξης θεατρικής συμπαραγωγής παραχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας τις επιμέρους ενότητες και τα μηνύματα που μεταφέρει ανά τους αιώνες η έμπνευση του τραγικού ποιητή. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Απόστολος Παντσάς, τόνισε ότι «ο Σοφοκλής μέσω της συγκεκριμένης τραγωδίας θέλει να δείξει το εφήμερο των πραγμάτων και την σχετικότητα των εννοιών δόξα και πλούτος». Όπως προσέθεσε παράλληλα «είμαστε περήφανοι ως Δήμος Βόλου, διότι ξεκινάει με αυτή την παράσταση το Φεστιβάλ Επιδαύρου».

Ο υπεύθυνος πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Ευθύμιος Τσάμης, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να υποστηρίξουμε τις δράσεις πολιτισμού και να συμμετέχουμε σε συμπαραγωγές με καταξιωμένες ομάδες καλλιτεχνών. Με αυτό τον τρόπο, προσέθεσε ο ίδιος, αναδεικνύεται η δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ και το δυναμικό της πόλης».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Σπύρος Μαβίδης, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην κοινωνική πολιτική που αναπτύσσεται, υπαγορεύοντας την θέσπιση χαμηλής τιμής στο εισιτήριο, και στην ευαισθησία της ομάδας πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα, ο κ. Μαβίδης τόνισε ότι «το έργο αποτελεί μια πρόταση που θα συζητηθεί ποικιλοτρόπως» για να προσθέσει ότι «ο θίασος λειτουργεί ως ομάδα» υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη, ο οποίος «καταθέτει μια πρόταση για το αρχαίο δράμα, με μεγάλη παιδεία».

Ο Αιμίλιος Χειλάκης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να συνεργάζεται με τους θεσμούς». Ο δημοφιλής ηθοποιός δήλωσε «πολύ συγκινημένος διότι φθάσαμε στην μέρα της πρεμιέρας και για μας είναι μια νίκη στην μιζέρια όσων λένε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα χωρίς τον από μηχανής Θεό. Μπορούμε, είπε, να κάνουμε πολλά πράγματα μόνοι μας».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Τσέζαρις Γκραουζίνις τόνισε ότι αναμένει με ανυπομονησία την συνάντηση με το κοινό του Βόλου, όπως άλλωστε και οι ηθοποιοί. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν του αρέσει ο ρόλος του σκηνοθέτη ο οποίος θέλει να διδάξει με υπερφίαλο τρόπο τους Ελληνες πως γίνεται το αρχαίο δράμα, για να προσθέσει, ωστόσο, «δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα σας δείξω κάτι που θα θέλατε εσείς να παρουσιάσω». Ο χαρισματικός συνθέτης δεν θέλησε να μακρηγορήσει, έχοντας την πεποίθηση ότι «ο σκηνοθέτης μιλάει μέσω της παράστασης».

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τόνισε ότι «το ξεκίνημα της παράστασης από την πόλη του Βόλου μας βοηθάει να φτιάξουμε κάτι ενδιαφέρον για την Επίδαυρο». Μιλώντας για τον τρόπο απόδοσης του έργου, επεσήμανε ότι «προσφέρει μια ανάγνωση υπό γωνία, αλλά πηγαίνει βαθιά μέσα στο περιεχόμενο, οδηγώντας τον θεατή στην ρίζα του θεάτρου, που είναι η αφήγηση». Ο δημοφιλής ηθοποιός ανέφερε επίσης ότι τα μηνύματα του έργου είναι περισσότερο χρήσιμα από ποτέ σήμερα, για να προσθέσει «πρόθεσή μας είναι να μιλήσουμε ξανά, διηγούμενοι την ιστορία του Σοφοκλή».

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο ηθοποιός Χρήστος Σαπουντζής, τονίζοντας ότι «είμαι τυχερός γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα υπέροχο έργο, υπό την καθοδήγηση ενός σκηνοθέτη, με όλο τον ορισμό της λέξης». Ο γνωστός ηθοποιός υπογράμμισε την βαρύτητα των στοίχων του Σοφοκλή και την ξεχωριστή σκηνοθετική ματιά του συντονίζοντος το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι διακρίνεται για την «γενναιότητα, την τιμιότητα και το χιούμορ του».

Οι συντελεστές

Με Οιδίποδα τον Αιμίλιο Χειλάκη και σκηνοθέτη τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, το ΔηΠεΘε Βόλου σε συμπαραγωγή με τον πρωταγωνιστή, παρουσιάζουν την παράσταση «έκπληξη» του καλοκαιριού, μία παράσταση που στη συνέχεια θα «ανοίξει» το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012 στο αρχαίο θέατρο.

Στους ρόλους Τειρεσία – Ιοκάστης ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Στην υποβλητική ιστορία του Οιδίποδα από το Σοφοκλή, στην ιστορία που την ωρίμασαν χιλιάδες χρόνια, αποκαλύπτεται πόσο εφήμερη είναι η ανθρώπινη ευημερία και η δόξα. Πόσο εύθραυστη είναι η ελπίδα μας για την αιώνια και σταθερή αίσθηση της ασφάλειας και της ειρήνης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Αιμίλιος Χειλάκης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Χρήστος Σαπουντζής, Κώστας Κορωναίος, Αλμπέρτο Φάις, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Κώστας Σειραδάκης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ονίκ Κετσογιάν, Γιώργος Παπανδρέου, Τζεφ Μααράουι. Μετάφραση Μίνως Βολανάκης, σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, σκηνικά – κοστούμια Κέννι Μακλέλαν, φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος, μουσική Δημήτρης Θεοχάρης, Βοηθός σκηνοθέτη Μάρω Παπαδοπούλου, φωτογραφίες Γιάννης Βασταρδής, δημιουργικό Kiss My Art, Μαρία Παναγιωτωνάκου. Υπεύθυνη χορηγιών Νίνα Αλτάνη, επικοινωνία Αναστασία Καμβύση. Διεύθυνση παραγωγής Γεωργία Παναγιωτοπούλου.

Το προσωπικό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου απαρτίζουν οι:

Μηχανικοί Σκηνής : Αργύρης Ζήσης, Θανάσης Ματσαγγιάς, Βοηθός σκηνογραφίας: Αλέκος Κωνσταντίνου, Βοηθός Φωτισμών : Νίκος Κουϊτζίου, Θεατρολόγος – Ηθοποιός Υποβολείου: Εύα Πρωτοσύγγελου, Ηλεκτρολόγος : Κώστας Τατάκος. Ταμείο: Μίρκα Καραίσκου, Υπεύθυνη Φιλοξενίας : Γεωργία Αηστρατή.

Τα εισιτήρια και για τις δύο παραστάσεις πωλούνται με αριθμημένες θέσεις για την άρτια εξυπηρέτηση του κοινού και η προπώληση πραγματοποιείται καθημερινά από το Ταμείο του Αχίλλειου 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 24210 32818 και 24210 34991. Τις ημέρες των παραστάσεων τα εισιτήρια θα πωλούνται από το ταμείο του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου.

Σήμερα Σάββατο 23 Ιουνίου το απόγευμα 6-9, από το Αχίλλειο θα πωλούνται εισιτήρια μόνο για την αυριανή παράσταση, καθώς τα εισιτήρια για την αποψινή παράσταση θα διατίθενται το απόγευμα από το Ταμείο του Θερινού Θεάτρου.

Σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική του Δήμου Βόλου και με δεδομένο ότι το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και από το Δήμο Βόλου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αποφάσισε για τις παραστάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη του Βόλου, η τιμή του εισιτηρίου να οριστεί στα 10 ευρώ (γενική είσοδος).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου