ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα προβολών στην Εξωραϊστική

πρεμιέρα-προβολών-στην-εξωραϊστική-285452

Ανοίγει την Τρίτη 29 Μαΐου ο κύκλος των θερινών προβολών του Σινέ Μεσόγειος

Μια σειρά από βραβευμένες ταινίες περιλαμβάνει ο θερινός κύκλος προβολών του «Σινέ Μεσόγειος» που προγραμματίζεται στον ιστορικό κινηματογράφο της Εξωραϊστικής, στο διάστημα μεταξύ 29ης Μαΐου και 2ας Αυγούστου. Ο πρώτος κύκλος του καλοκαιρινού Σινέ Μεσόγειος είναι σύμφυτος με μια σειρά από αξιόλογες προτάσεις για τους φανατικούς σινεφίλ, οι οποίες διακρίνονται για την ευρηματική τους διάθεση.

Από Τρίτη 29 Μαΐου έως και την Παρασκευή 1 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία ιρανικής παραγωγής με τίτλο «Ενας χωρισμός» σε σκηνοθεσία, σενάριο : Ασγκάρ Φαραντί. Πρωταγωνιστού οι: Πεϊμάν Μοαντί, Λεϊλά Χαταμί, Σαρινά Φαραντί, Σαρέχ Μπαϊάτ, Σαχάμπ Χοσεϊνί, Μπαμπάκ Καριμί.

Η ταινία έχει αποσπάσει σειρά βραβείων, όπως το φετινό Οσκαρ, το βραβείο Σεζάρ, για την Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία. Επίσης απέσπασε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου ως η Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, Βραβεία Παγκόσμιας Κοινότητας Σινεφίλ ως Καλύτερη Ταινία και Σενάριο.

Στα Ασιατικά Κινηματογραφικά Βραβεία, διακρίθηκε ως η Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο και Μοντάζ. Στο Φεστιβάλ Βερολίνου απέσπασε την Χρυσή Άρκτο της Διεθνούς Επιτροπής, το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, το Βραβείο Αναγνωστών Berliner Morgenpost, την Αργυρή Άρκτο Αντρικής Ερμηνείας (εξ ημισείας στους Peyman Moaadi, Shahab Hosseini), την Αργυρή Άρκτο Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας στις Sareh Bayat, Leila Hatami).

Στις Χρυσές Σφαίρες 2012 ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, η Ένωση Κριτικών Νέας Υόρκης την χαρακτήρισε ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, η Ένωση Κριτικών Λος Άντζελες απένειμε βραβείο για το Καλύτερο Σενάριο και η Εθνική Ένωση Κριτικών ΗΠΑ την βράβευσε ως Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία και Σενάριο.

Από την Τρίτη 5 έως και την Πέμπτη 7 Ιουνίου θα προβληθεί η ταινία «Πολεμώντας για τη νίκη» του Βαλερί Ντονζελί. Πρωταγωνιστούν: Βαλερί Ντονζελί, Ζερεμί Ελκάιμ, Μισέλ Μορέτι, Γκαμπριέλ Ελκάιμ. Υποψηφιότητα της Γαλλίας στα Όσκαρ 2012, ταινία έναρξης στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών 2011, Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Βραβείο Κοινού και Βραβείο των Bloggers στο Φεστιβάλ Paris Cinιma. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Sundance. Η Βαλερί Ντονζελί γράφει, κινηματογραφεί και πρωταγωνιστεί στην αληθινή ιστορία του γιου της, συγκλονίζοντας τις Κάννες με την αισιοδοξία και το χιούμορ της.

Από την Πέμπτη 8 έως και την Κυριακή 10 Ιουνίου σειρά έχουν «Ανώνυμοι ρομαντικοί» του Ζαν Πιέρ Αμερί. Το σενάριο έγραψαν οι: Ζαν Πιέρ Αμερί, Φιλίπ Μπλανσμπάν Ηθοποιοί: Μπενουά Πελβόρντ, Ιζαμπέλ Καρέ, Λορελά Κραβοτά, Λιζ Λαμετρί, Σουάν Αρλό, Πιέρ Νινέ, Στεφάν Βοϊτοβίτς, Ζαν Μπουντέ, Αλίς Πολ. Υποψηφιότητα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στα Βραβεία Σεζάρ.

Παθολογικά ντροπαλή σεφ σοκολάτας προσλαμβάνεται σε εργοστάσιο σοκολάτας, όπου ο ιδιοκτήτης είναι επίσης παθολογικά ντροπαλός. Από την Παρασκευή 12 έως και την Κυριακή 14 Ιουνίου προγραμματίζεται «Η πηγή των γυναικών», του Ράντου Μιχαλεάνου. Το σενάριο συνυπογράφουν οι: Αλαίν-Μισέλ Μπλάν, Ράντου Μιχαλεάνου. Πρωταγωνιστούν: Λεϊλά Μπεχτί, Χαφσία Χερζί, Ίαμ Αμπάς, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σαλέχ Μπακρί. Η ταινία συμμετείχε επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι γυναίκες ενός απομονωμένου χωριού αποφασίζουν να απέχουν από κάθε συζυγικό καθήκον μέχρι να δεχθούν οι άνδρες να φέρνουν εκείνοι το νερό στο χωριό.

Από Τρίτη 15 έως και Πέμπτη 17 Ιουνίου οι σινεφίλ θα απολαύσουν τον «Νεαρό κύριο Γκαίτε» του Φίλιπ Στολτζλ. Πρωταγωνιστούν οι: Μόριτζ Μπλάιπτροϊ, Αλεξάντερ Φέλινγκ, Μίριαμ Στάιν, Μπούργκαρτ Κλάουσνερ, Φόλκερ Μπρουχ. Ένα μοντέρνο κινηματογραφικό παραμύθι πάνω στην παράδοση του «Ερωτευμένου Σαίξπηρ» και του «Αμαντέους», με αφετηρία ένα νεανικό έρωτα του Γκαίτε, που υπήρξε η αφορμή για να γράψει αργότερα το αριστούργημά του «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου».

Από Τρίτη 19 έως και Πέμπτη 21 Ιουνίου τον λόγο έχει «Ο Υπουργός» σε σκηνοθεσία Πιέρ Σελέρ. Πρωταγωνιστούν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπράιτμαν. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Καναδά FICFA, τρία Βραβεία Σεζάρ (Καλύτερου Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Ήχου) και Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφο των Αθηνών. Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, ξυπνά μέσα στη νύχτα από ένα τηλεφώνημα. Ένα λεωφορείο γεμάτο με επιβάτες έχει βυθιστεί σε μια χαράδρα. Αυτό το συμβάν είναι η αφορμή για ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας.

Από Παρασκευή 22 έως και Κυριακή 24 Ιουνίου θα προβληθεί «Το παιδί με το ποδήλατο» των Ζαν Πιέρ Νταρντέν, Λυκ Νταρντέν. Πρωταγωνιστούν: Σεσίλ Ντε Φρανς, Τομά Ντορέ, Ζερεμί Ρενιέ, Φαμπρίτσι Ροντζιόνε, Έγκον Ντι Ματέο. Επίσημη Συμμετοχή και Μέγα Βραβείο (εξ ημισείας) στο Φεστιβάλ των Καννών. Μια κομμώτρια γνωρίζει τυχαία ένα δωδεκάχρονο αγόρι και προσπαθεί να καλύψει το κενό από την έλλειψη του πατέρα του.

Από Τρίτη 26 έως και Πέμπτη 28 Ιουνίου σειρά έχει ο «Αλμπερτ Νόμπς» του Ροντρίγκο Γκαρσία. Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Μία Γουασίκοφσκα, Άαρον Τζόνσον, Τζόναθαν Ρις Μάγιερς, Τζάνετ ΜακΤιρ, Μπρέντα Φλίκερ, Πολίν Κόλιν. Υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου. Υποψηφιότητες για Όσκαρ Α΄ και Β΄ Γυναικείου Ρόλου και Μακιγιάζ. Δεκατετράχρονη πάμπτωχη Ιρλανδέζα του 19ου αιώνα μεταμφιέζεται σε άντρα για να εργαστεί ως σερβιτόρος σε πολυτελές ξενοδοχείο του Δουβλίνου. Από Παρασκευή 29 Ιουνίου έως και Κυριακή 1 Ιουλίου προγραμματίζονται «Οι εποχές του έρωτα» του Τζιοβάνι Βερονέζι. Πρωταγωνιστούν: Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μόνικα Μπελούτσι, Κάρλο Βερντόνε, Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Μικέλε Πλάσιντο, Λάουρα Τσιάτι, Ντονατέλα Φινοτσιάρο, Βαλέρια Σολαρίνο, Εμανουέλ Προπίτσιο. Νο1 στο ιταλικό box office.

Ένα ανάλαφρο σύγχρονο παραμύθι, πάνω στην παράδοση των σπονδυλωτών ταινιών της «κομέντια αλ ιταλιάνα», που προσφέρει αβίαστο γέλιο και γνήσια συγκίνηση. Στην πρώτη ιστορία ένας νέος δικηγόρος, παραμονές του γάμου του, συναντά τη μοιραία γυναίκα. Στη δεύτερη ιστορία, ο Κάρλο Βερντόνε παραδίδει ρεσιτάλ κωμικής ερμηνείας.

Από Τρίτη 3 έως και Πέμπτη 5 Ιουλίου θα προβληθούν «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν. Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν, Μέριλιν Καντό.

Συμμετοχή στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών, Υποψήφια για Βραβείο Lux 2011. Ένας απολυμένος εργάτης στη Μασσαλία ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Όμως, η ζωή τους αναστατώνεται όταν δυο οπλισμένοι νεαροί τους αρπάζουν τα χρήματα που τους δώρισαν οι φίλοι τους για ένα ταξίδι στο Κιλιμάντζαρο.

Από Παρασκευή 6 έως και Κυριακή 8 Ιουλίου, αναλαμβάνει δράση «Το κορίτσι με το τατουάζ» του Ντέιβιντ Φίντσερ, σε σενάριο: Στίβεν Ζαΐλιαν, Στιγκ Λάρσον. Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Κρεγκ, Ρούνι Μάρα, Κρίστοφερ Πλάμερ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Στίβεν Μπέρκοφ, Ρόμπιν Ράιτ, Γιόρικ Βαν Βαγκενίνγκεν, Τζόελι Ρίτσαρντσον, Τζεραλντίν Τζέιμς. Δύο υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες και BAFTA, πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Κορυφαίος ερευνητής-δημοσιογράφος αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση εξαφάνισης της 16χρονης ανιψιάς μεγαλοβιομήχανου, η οποία συνέβη πριν από 40 περίπου χρόνια. Μια εκκεντρική νεαρή hacker με punk συμπεριφορά και συχνά προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει για τους δικούς της λόγους να τον βοηθήσει στην έρευνά του…

Από Τρίτη 10 έως και Πέμπτη 12 Ιουλίου θα προβληθεί η ταινία «The Artist» σε σκηνοθεσία, σενάριο Μισέλ Χαζαναβισιούς Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ντυζαρντέν, Μπερενίκ Μπεγιό, Τζον Γκούντμαν, Τζέιμς Κρόμγουελ, Πενέλοπε Αν Μίλλερ.

Η ταινία απέσπασε πέντε Όσκαρ, πέντε Σεζάρ και Χρυσές Σφαίρες. Χόλιγουντ, 1927. Ένας σταρ του βωβού σινεμά βλέπει την καριέρα του να σταματάει άδοξα με την είσοδο της φωνής και του ήχου. Ο παραγωγός του επιλέγει να προωθήσει μια όμορφη νέα ανερχόμενη ηθοποιό.

Από Παρασκευή 13 έως και Κυριακή 15 Ιουλίου σειρά έχει το «Όσλο 31 Αυγούστου» του Γιόακιμ Τρίερ. Πρωταγωνιστούν: Άντερς Ντάνιελσεν Λι, Χανς Όλαβ Μπρένερ, Ίνγκριντ Όλαβα, Γιοχάνε Κιέλεβικ Λέντανγκ, Εμίλ Λουντ, Μαλίν Κρεπίν, Αντρέας Μπράατεν. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών, Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ της Στοκχόλμης, ειδική διάκριση στο Φεστιβάλ του Ρέικιαβικ, μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο Φεστιβάλ της Ανζέρ, με συμμετοχές στα Φεστιβάλ Τορόντο και Ρότερνταμ. Νορβηγικό ριμέικ της κλασικής ταινίας «Η φλόγα που τρεμοσβήνει» (1964) του δημιουργού της γαλλικής Νουβέλ Βάγκ Λουί Μαλ, από το μυθιστόρημα “Le feu follet” (1931) του Πιερ Ντριε Λα Ροσέλ.

Από Τρίτη 17 έως και Πέμπτη 19 Ιουλίου, οι σινεφίλ θα απολαύσουν «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» σε σενάριο, σκηνοθεσία Μαρζάν Σατραπί, Βινσέντ Παρονό. Παίζουν οι ηθοποιοί: Ματιέ Αμαλρίκ, Μαρία Ντε Μεντέιρος, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Έρικ Καραβάκα, Κιάρα Μαστρογιάννι, Ζαμέλ Ντεμπούζ, Ιζαμπέλα Ροσσελίνι, Εντουάρ Μπερ. Επίσημη Συμμετοχή στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας.Τεχεράνη 1958. Ο πιο δημοφιλής βιολιστής χάνει την όρεξη του για ζωή, όταν σπάει το αγαπημένο του βιολί. Ανίκανος να βρει κάποιο να το αντικαταστήσει, κλείνεται σπίτι, ξαπλώνει στο κρεβάτι του και βυθίζεται στις αναμνήσεις του.

Από Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Ιουλίου, σειρά έχει το «Καφέ Ντε Φλορ» σε σκηνοθεσία, σενάριο: Ζαν Μαρκ Βαλέ. Πρωταγωνιστούν: Βανέσα Παραντί, Κέβιν Πάρεντ, Ελέν Φλοράν. Η ταινία μετράει δεκατρείς υποψηφιότητες και Βραβεία Genie Α΄ Γυναικείου Ρόλου και Οπτικών Εφέ από την Καναδική Ακδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Ατμοσφαιρική, ονειρική γαλλόφωνη ταινία, γεμάτη με εξαίσιες μουσικές και τραγούδια.

Από Τρίτη 24 έως και Πέμπτη 26 Ιουλίου, θα προβληθεί «Το λιμάνι της χαράς» του Άρι Καουρισμάκι. Πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιερ Νταρουσέν, Μπλοντίν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελύ Ντιντί, Πιέρ Εταίξ, Φρανσουά Μονιέ, Ζαν-Πιέρ Λεό. Συμμετοχή 64ο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), Εύφημος Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή. Ο βραβευμένος στο παρελθόν με «Χρυσό Φοίνικα» Φινλανδός κινηματογραφιστής, δημιουργεί μια σπουδαία ταινία, με ρομαντικό πνεύμα, αισιόδοξη διάθεση και το χαρακτηριστικό μαύρο χιούμορ του, αποσπώντας εξαίρετες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του.

Από Παρασκευή 27 έως και Κυριακή 29 Ιουλίου προγραμματίζονται οι «Υπηρέτριες» του Τέιτ Τέιλορ. Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Βαϊόλα Ντέιβις, Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Οκτάβια Σπένσερ, Μάικ Βόγκελ, Άλισον Τζάνει, Σίσι Σπέισεκ, Άννα Καμπ. Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Β΄ Γυναικείου Ρόλου (στην Οκτάβια Σπένσερ). Επίδοξη συγγραφέας και δημοσιογράφος, στον αμερικανικό Νότο του ΄50 αποφασίζει να πάρει συνεντεύξεις από τις μαύρες υπηρέτριες στα σπίτια λευκών αστικών οικογενειών και να γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες και τα συναισθήματά τους.

Από Τρίτη 31 Ιουλίου έως και Πέμπτη 2 Αυγούστου θα προβληθεί η ταινία «Ο έρωτας κρατάει τρία χρόνια» του Frιdιric Beigbeder. Παίζουν οι ηθοποιοί: Louise Bourgoin, Gaspard Proust, Joey Starr, Jonathan Lambert. Δύο νέοι άνθρωποι γνωρίζονται, ερωτεύονται τρελά, παντρεύονται. Αργότερα, όμως, ο έρωτας φεύγει, διαφωνούν, χωρίζουν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου