ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελληνική κινηματογραφική δημιουργία

ελληνική-κινηματογραφική-δημιουργία-296573

Η ταινία «Tungstend» θα προβληθεί απόψε από το «Σινέ Μεσόγειος»

Με την ελληνικής παραγωγής ταινία «Tungstend» συνεχίζονται αυτή την εβδομάδα οι προβολές του «Σινέ Μεσόγειος». Η ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου θα προβληθεί την Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. στο Αχίλλειον, μεταφέροντας στους σινεφίλ το δημιουργικό πνεύμα των σύγχρονων ελλήνων κινηματογραφιστών.

Πρωταγωνιστούν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάσος Νούσιας, Όμηρος Πουλάκης. Η ταινία απέσπασε βραβεία καλύτερης ταινίας «Χρυσή Αφροδίτη», σκηνοθεσίας, σεναρίου και μοντάζ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου, επίσης υποψηφιότητες στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη και βραβείο Β ανδρικού ρόλου.

Tungsten είναι ένα μέταλλο (το βολφράμιο) με υψηλή αντοχή στη θερμότητα και μεγάλη αγωγιμότητα. Δυο έφηβοι, ένας ελεγκτής εισιτηρίων, ένα ζευγάρι, μετανάστες, παιδιά, με την πλάτη στον τοίχο ενός αδιέξοδου χωματόδρομου στη καρδιά της Αθήνας.

Οι παράλληλες ιστορίες τους σημαδεύονται από φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού, σωματικής και ψυχολογικής βίας, αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος. Μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι. Μια κοινωνία απέναντι στην μάχη με τους ληγμένους λογαριασμούς, τις άδειες κάρτες και τα πτωχευμένα όνειρα.

Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Γεωργόπουλου, μιλάει για την Αθήνα του σήμερα, τη βία που μας περιστοιχίζει και τον τρόπο με τον οποίο την αναπαράγουμε.

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη σπονδυλωτή ταινία με ιδιαίτερη αισθητική, λιτή – μη γραμμική αφήγηση και σκληρό λόγο. Αποκλεισμός, βία, ψυχολογικός κανιβαλισμός και αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, σκιαγραφούν, μία κοινωνία στα όριά της, ξεχασμένη στο σκοτάδι, όπως λέει χαρακτηριστικά ένας από τους πρωταγωνιστές.

Θύτες και θύματα σε ρόλους που εναλλάσσονται, αποκαλύπτουν μία μηχανή πιο ισχυρή από τη βούληση τους: Την κρεατομηχανή των ληγμένων λογαριασμών, των άδειων καρτών και των πτωχευμένων ονείρων, που κινεί τη δράση έως το αδιέξοδο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου