ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προσωποποιώντας την τέχνη

προσωποποιώντας-την-τέχνη-312578

Ομαδική έκθεση του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου στο Ντε Κίρικο

Ομαδική έκθεση με τίτλο «Προσωποποιώ» θα πραγματοποιήσει ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 8:00 μ.μ και θα διαρκέσει έως τις 15 Μαΐου. Η προσωπογραφία ή αλλιώς το πορτρέτο είναι πολύ δημοφιλές πεδίο στην ιστορία της τέχνης και υπάρχουν πολλοί δημιουργοί και ακόμα περισσότερα έργα που έχουν ξεχωρίσει ως εξαίρετα δείγματα μες τους αιώνες που πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να αποτυπώσει τη μορφή του.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου, ο οποίος θα συνοδεύει την έκθεση, η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου σημειώνει: «Μια έκθεση με το συγκεκριμένο διαχρονικό θέμα δίνει τη δυνατότητα μιας φρέσκιας ματιάς πάνω σε αυτό, νέων προβληματισμών και νέων τρόπων έκφρασης. Ανατρέπει τα δεδομένα που αφορούν το πρόσωπο ως φιγούρα και επεκτείνεται στην ευρεία έννοια του όρου που αφορά πολλές και διαφορετικές οντότητες.

Είναι το πρόσωπο μιας πόλης, μιας εποχής, ενός φορέα, μιας χώρας, κ.α. και παράλληλα είναι το πρόσωπο έτσι όπως καταχωρείται στη σημερινή σύγχρονη άκρως τεχνοκρατική εποχή, όπου ενώ κυριαρχεί η «ατομικότητα», παράλληλα επιβάλλεται η καταστολή της μέσα από βίαιους, άκρως απόρρητους μηχανισμούς.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες του Συλλόγου «ποιούν» πολλά και διαφορετικά «πρόσωπα», μέσα από ατομικές και ομαδικές εργασίες, καταθέτοντας ο καθένας την προσωπική του ματιά και το δικό του συναίσθημα. Με ξεχωριστούς εκφραστικούς τρόπους, με πολλαπλές εικαστικές γλώσσες και διαφορετικές προσεγγίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο σημερινό γίγνεσθαι και ό,τι αυτό συνεπάγεται, θέτουν στο κοινό και στην ιστορία ερωτήματα και απόψεις για ένα θέμα διαχρονικό».

Ο Εικαστικός Σύλλογος Βόλου ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό τη διοργάνωση εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών-εικαστικών εκδηλώσεων, καθώς και την υποστήριξη και αλληλοβοήθεια σε θέματα που άπτονται της καλλιτεχνικής-επαγγελματικής δραστηριότητας των μελών του.

Τα μέλη του Συλλόγου είναι ζωγράφοι, γλύπτες και χαράκτες, απόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού που διαμένουν στην πόλη του Βόλου.

Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στην έκθεση με έργα τους είναι: Ρένα Αβαγιανού, Λίλα Αγραφιώτη, Σμαράγδα Γαρόφλου, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Μαργαρίτα Δουλκέρογλου, Γιώργος Ζήσης, Στέλλα Καραγκούνη, Κατερίνα Κασσαβέτη, Δέσποινα Καφενταράκη, Ιωάννα Καφίδα, Φωτεινή Καφίδα, Κώστας Κομνηνός, Μελίτα Κοντογιάννη, Γιώργος Κουρκούβελος, Αναστάσης Κρατίδης, Σταμάτης Λάσκος, Ιωακείμ Μιναρετζόπουλος, Ντιάνα Μπορίσοβα-Μπερίτζε, Βιβή Νικολού, Καλυψώ Παπαδοπούλου, Κλειώ Παπαϊωάννου, Ισιδώρα Πάσχου, Νίκος Ποδιάς, Κατερίνα Σαμαρά, Ζωή Σεϊτάνη, Ερη Σκυργιάννη, Ιωάννα Τερλίδου, Κωνσταντίνα Τσόλη, Ελενα Χατζηθεοδώρου και Μαρία Χατζηνικολάου.

«Η ιδέα να οργανώσουμε με τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου μια έκθεση με θέμα το πορτρέτο φάνηκε από την αρχή ενδιαφέρουσα και έγινε πολύ περισσότερο, όταν από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις μας ξεκαθαρίσαμε πως δεν μας ενδιαφέρει να κάνουμε μια ακόμη έκθεση με προσωπογραφίες, αλλά να πειραματιστούμε πάνω στο διαχρονικό αυτό θέμα που απασχόλησε και απασχολεί πολλούς καλλιτέχνες στην ιστορία της τέχνης.

Να προσπαθήσουμε να δούμε την προσωπογραφία στη σύγχρονη εποχή με μια περισσότερο εγκεφαλική και κριτική προσέγγιση. Στο ίδιο σκεπτικό και ο τίτλος της έκθεσης «Προσωπο-ποιώ» που εκτός από το ποιώ-δημιουργώ ένα πρόσωπο σημαίνει και παριστάνω πράγμα ή αφηρημένη έννοια ως πρόσωπο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νίκος Ποδιάς.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00, Σάββατο 10:00-13:00.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου